fbpx

Cukoranyagcsere

Veszélyesek a civilizációs betegségek?
Érdemes-e öndiagnózist végezni?
Valóban működik a királydinnye?
Szedjünk-e táplálékkiegészítőket?

A videó a cukorbetegségek és a vírusfertőzések kölcsönhatásaival foglalkozik..

Egy cukoranyagcsere problémával küzdő páciensemnél a gyógyulásban kiemelt szerepe volt a táplálékkiegészítők megfelelő beállításának. Ezzel is foglalkozom a róla készült esettanulmányban.

Átirat

Cukoranyagcsere és a vírusok

 

Ez a téma nem csak most 2021 elején aktuális, amikor még nem tudjuk, hogy lesz-e védőoltás a COVID-19 ellen és az kire hogyan fog hatni. Mivel az influenzák eddig is voltak, és ezután is lesznek, egy cukorbetegnek kiemelten kell figyelnie erre. Ugyanis az influenza minden fajtája befolyásolja a cukoranyagcsere zavarok állapotát. Többek között nagyon hintáztatja a vércukorszintet, a fennálló gyulladásokat pedig fokozza. Ezek orvosi méréseknél jönnek a felszínre.

Sokszor kapok pácienseimtől kétségbeesett emaileket, amiben szélsőséges vércukor ingadozástól számolnak be. Holott a táplálkozásukban nem történt változás. Ilyen eseteknél rendre kiderül, hogy gyulladásos folyamat, vagy erős autoimmun folyamat, vagy éppen influenza áll a háttérben. Ezek megszűnésével a vércukor értékek is helyreállnak. Arra még nem talált magyarázatot a táplálkozástudomány, hogy hogyan befolyásolják a fenti tényezők a cukoranyagcserét, de a hatásuk már egészen nyilvánvaló.

Amikor 2020-ban elindult az első hullám, többet foglalkoztak ezzel a kérdéssel a kutatók, és figyelmeztették a cukorbetegeket arra, hogy az diabéteszre szedett gyógyszerek hajlamosítanak a COVID-19 fertőződésre. Mégpedig azért, mert úgy tűnt, hogy ezek a gyógyszerek megnyitnak egy olyan receptort, amihez a koronavírus könnyen tud kapcsolódni. Azonban ezt a feltételezést tényekkel még nem támasztották alá.

A saját tapasztalataimban sem találtam igazolást erre a teóriára. Ugyanis 10-12 éve nekem is 2-es típusú diabéteszem van és az elmúlt évben kétszer estem át koronavírus fertőzésen, nagyon enyhe tünetekkel. Így az én esetem nem is sorolható ahhoz a nemzetközileg elenyésző számú esethez, amelyben a cukorbetegség járult hozzá a megfertőződéshez. (Az esetszámokról statisztikákból tájékozódtam.) Azonban az is nyilvánvalóvá vált, hogy a járvány halálos áldozatainak legalább egy civilizációs betegségük volt.

Ki diagnosztizálhat? Én, te, ő?

 

Melyek a civilizációs betegségek? A cukoranyagcsere zavarok minden formája, vagyis: inzulinrezisztencia, diabétesz, a szív-  és érrendszeri betegségek, vérnyomás zavarok, emésztőrendszeri betegségek, daganatos betegségek. Az ezek bármelyikében szenvedők nagyobb mértékben vannak kitéve a vírusfertőzéseknek. Különösen akkor, ha nem megfelelően kezelik, vagy tartják szinten az állapotukat. 

Természetesen ezzel nem azokat kívánom hibáztatni, akik a valamilyen civilizációs betegségük miatt lettek koronavírus fertőzöttek. Mindössze arra célzok, hogy meglehetősen kevés volt az erre vonatkozó információ az egészségügy részéről. Ezzel egyidejűleg józanul belegondolva az egészségügy sem lehet felelős az elégtelen tájékoztatásért, hiszen senki nem számított egy világméretű járványra a XXI. század elején. 

Emiatt a lakosság maga próbál utánajárni, mit tehet a saját érdekében, és az informálódásra nyilvánvalóan az internetet használja. Az emberek a világhálón – ismerősöktől, és a közösségi média csoportok tagjaitól – igyekeznek válaszokat kapni, vagy éppen bevált praktikákat megismerni. Magam is tagja vagyok több csoportnak, fórumnak, amelyben a tagok egymás között osztják meg a tapasztalataikat. Ezekben gyakran esik szó a bevált szerekről, táplálékkiegészítőkről, vagy gyakorlatokról.

Mondanom sem kell, hogy maximális mértékben ellenzem bármely formáját az öndiagnózisnak. Beleértve azt is, hogy bárki saját belátása alapján döntsön a gyógyszerezése, vagy a szedett kiegészítők megváltoztatásáról. Ennek az oka bizonyára nyilvánvaló, mivel nincs két olyan szervezet, amelyik ugyanúgy reagálna egy behatásra. Még akkor sem, ha egy csodaszer az alkalmazása kezdetekor némi állapot javulást okoz.

Királydinnye Szupersztár

 

A táplálékkiegészítők aktuális sztárja most a tribulus terrestris, azaz a királydinnye. A saját tapasztalataim nagyon jók vele. Kiegyenlíti a vérnyomást, a hormonokat, a vércukrot, vagyis a szervezet összes fontos mutatóját megfelelő tartományba mozgatja. Emellett még energetizál is. Ráadásul egy természetes forrású növényi kiegészítő és a kedvező ára miatt bárki megengedheti magának. 

Azonban a róla készült tájékoztatók nem említik meg azokat a súlyos farmakológiai és gyógyszer mellékhatásokat, amelyeket előidézhet. 

Pedig amikor valaki már szed bizonyos gyógyszereket, annak szigorúan tilos azok mellé szednie a királydinnyét. Ez az első és alapvető ellenjavallat. Tehát ne alkalmazzon királydinnyét az, aki már szed vérnyomáscsökkentőt, vízhajtót, antibiotikumot, a metformin tartalmú gyógyszereket, vagy a biguanid tartalmú gyógyszereket – amelyek a cukoranyagcsere zavarokat kezelik. 

Ugyanis ezek hatását biztosan megváltoztatja, esetleg éppen úgy, hogy túlzottan fölerősíti azt. Ez pedig megengedhetetlen az inzulinrezisztenciánál, amikor a stabil vércukorszint fenntartása elengedhetetlenül fontos. Egy IR-es szervezet nem inzulint kap, mert arra már nem reagál, hanem metformint és emiatt fokozott az alacsony vércukorszint veszélye (hipoglikémiás állapot).  

Akivel már előfordult ez a “hipózás”, tudja, mennyire megviseli a szervezetet. Ezzel együtt nagyon veszélyes is, mert kómához, vagy halálhoz is vezethet, ha nem történik azonnali orvosi beavatkozás. Ezért még egy kisebb mértékű, rendszeres hipozás is képes szinte elviselhetetlenné tenni a beteg életét. Ez az amit okozhat a tribulus terrestris, ha a már alkalmazott gyógyszerek mellé szedik.

Szedni, vagy nem szedni

 

Ebből a helyes következtetés nem ennek a táplálékkiegészítőnek a mellőzése, hanem a megfelelő szedése. Mert csak úgy érhető el a kívánt eredmény. Ez ugyanúgy érvényes az összes kiegészítőre és vitaminra is. A megfelelő alkalmazás figyelembe veszi azt, hogy a szervezetünk bármilyen tápanyag lebontásához több ezer enzimet használ fel, és változó folyadékigénye van. 

Emiatt ilyen esetekben minden tényezővel számolni kell, mielőtt táplálékkiegészítőhöz nyúlunk. A mit szedünk csak a kezdet. Számít az is, hogy mit mivel szedünk, milyen időbeosztásban és milyen adagokban. Ez egyaránt érvényes egy pajzsmirigy gyógyszerre, vagy egy vérnyomáscsökkentőre, vitaminra és gyümölcsre. Mert például a grapefruit a legtöbb gyógyszer felszívódását felgyorsítja és a hatását felerősíti. Ez elsőre jól hangozhat, de nem minden esetben szabad gyorsan felszívódnia egy hatóanyagnak. 

Ha egy metformin tartalmú gyógyszer a szükségesnél gyorsabban szívódik fel, akkor az olyan fájdalmas mellékhatásokkal jár, mint a gyomorpanaszok. Felpuffadás, emésztési rendellenességek lesznek a következményei. Emiatt sokan felhagynak a metformin szedésével, mert mindezeket annak a számlájára írják. Holott ezzel a gyógyszerrel remek eredményeket érhetünk el, ha megfelelően alkalmazzuk és nem befolyásoljuk a hatását egyéb szerek helytelen használatával.

Amit még férfiaknak érdemes tudni a tribulus terrestris-ről, az a prosztata megnagyobbító hatása. De a prosztata daganatos betegségeire is ugyanolyan előnytelenül hat, mint általában bármilyen más daganatos betegségre. A prosztata egészségére minden ötvenes éveiben járó férfinak fokozottan figyelni kell. Különösen az olyan rizikófaktorok megléte esetén mint a dohányzás, alkohol fogyasztás, a hús- vagy más állati eredetű fehérje rendszeres fogyasztása. 

Ez elég erős kontraindikáció arra vonatkozólag, hogy felelőtlenül szedjék a királydinnyét a vitalitásuk, vagy az erőnlétük növelésének vágyával.

Törődsz annyit az egészségeddel, mint a külsőddel?

 

De a hölgyekhez is kívánok szólni táplálkozásban tanúsított felelősség kapcsán. Egy ismerős példával igyekszem érzékeltetni, mennyire fontos is a tudatosság az étkezés terén. 

Mi nők ugyanis jellemzően nagyobb gondot fordítunk az előnyös megjelenésre, mint az urak. Az alapozó választás mindenkinek ismerős, aki sminkeli magát. Ha a bőrtónusunktól eltérőt használunk, az eléggé feltűnő lesz az arcunkon. Szóval, erre igyekszünk odafigyelni. Aztán van a stílus- és színtanácsadás. Amikor a szakember megállapítja, hogy a személyiségünk és a bőrtípusunk (és egyéb más szempontok alapján) milyen színek illenek hozzánk, és milyen stílusú ruhákat és kiegészítőket viseljünk. És főleg, hogyan! 

Mert ez befolyásolja a megítélésünket mások szemében. Egészségesnek, profinak akarunk tűnni ha az utcára kilépünk, vagy egy állásinterjún. Egyszóval, előnyösen akarunk megjelenni a számunkra fontos helyzetekben. …

Mindazok, akik korábban egy egészségesnek tartott étrenddel nem tudtak meggyógyulni, de  betartották az étrendet, amit a számukra állítottam össze, egyaránt beszámoltak a különbségről.

Az évek óta tartó szenvedéseik néhány rövid hét alatt eltűntek. Ehhez nem volt szükség semmi ördöngösségre, pusztán egy-két kivizsgálásra és egy hatvan perces személyes konzultációra.

Erről részletesen is olvashatsz egy esettanulmányban, amiben az egyik vegán páciensem gyógyulásának történetét írtam meg.

De ha úgy érzed, hogy eleget tudsz és a gyógyulásodat sem akarod tovább halogatni, akkor vedd fel velem a kapcsolatot és írd meg bizalommal, miben segíthetek!

[contact-form-7 id="581" title="Üzenet az Étrendezőnek"]
Scroll to Top