fbpx

Étrendező

A legerősebb antoxidánst keresed? Ez az asztaxantin

Az antioxidánsok nagyon fontos szerepet töltenek be szervezetünkbenben. Védenek a szabadgyökök káros hatásaitól, lassítják az öregedést és a civilizációs betegségek kialakulását. Az asztaxantin egy szuperkarotinoid, amely amellett, hogy hatékonyabb, mint a béta-karotin, az A- és az E-vitamin, védi a szemet és az agyat is az oxidatív stressztől.  A modern életvitelt jellemző  jellemző felgyorsult tempó, a kevés mozgás és az értékes tápanyagokban szegény ám túl kalóriadús  táplálkozás miatt van szükségünk plusz antioxidáns bevitelére. Ebben pedig az asztaxantin lehet az egyik segítségünk.

Mi az asztaxantin?

Az asztaxantin egy vörös-narancssárga  színű természetes karotinoid, a terpenoidok családjába tartozó pigment, és az egyik fitokémiai anyag. Zsírokban és olajokban oldódik.Tengeri állatokban, krillekben, rákokban, lazacban de főként algákban található. Az algák közül főleg a Haematococcus pluvialis nevű mikroalga tartalmazza természetes formájában.


Ez az édesvízi alga méretét tekintve csak  0,1 mm nagyságú, azonban mégis ő lett ismert mint a  világ legerősebb antioxidánsa, amely hatásos a daganatokat is okozó szabadgyökök- és megbetegedések elleni harcban. A “Journal of Nutrition and Metabolism” című tanulmány szerint az asztaxantin csökkenti- az oxidatív stresszt, a gyulladást, fokozza az immunrendszer kiegyensúlyozott működését és hatékony sejtvédelmet biztosít.


Mindennapi életünk során számos károsító környezeti hatás ér minket, az így képződött szabad gyökökkel pedig szervezetünk és erőforrásai nem mindig tudják felvenni a harcot. A szabadgyökök okozta oxidatív stressz elleni harcban antioxidánsokra van szükségünk. Ezeknek két fajtát különböztethetünk meg: a vízben oldódó antioxidánsokat, mint például a C-vitamin és a zsírban oldódóakat mint az A, az E-vitamin vagy a béta-karotin. Fontos, hogy a test mindkét típushoz hozzájusson.

Miért szuperkarotionid az asztaxantin?

A szingulett oxigén- egy nagyon reaktív oxigénfajta- semlegesítését tekintve, egy 2007-ben végzett tanulmányban vizsgálták az antioxidánsok hatását. A természetes astaxanthin szabadgyök semlegesítő ,antioxidatív hatása más karotionidokkal összehasonlítva:

 • 20-szor erősebb, mint a szintetikus asztaxantin.
 • 50-szer erősebb, mint  a béta-karotin antioxidáns.
 • 60-szor hatékonyabb, mint a C-vitamin.
 • 550-szer hatásosabb az E-vitaminnál.
 • A karotinoidoktól eltérően az asztaxantin nem alakul át a szervezetben A-vitaminná, retinollá. Ennek a vitaminnak a túladagolása veszélyes a szervezetre, az asztaxantin esetében azonban nem megy végbe ez a folyamat.

Miért a legerősebb antioxidáns az asztaxantin?

 • Az asztaxantin hatékony gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, így csökkenti az ízületi- és izomfájdalmakat
 • Javítja a bőr nedvességtartalmát, simaságát és rugalmasságát, miközben segít csökkenteni a természetes öregedés jeleit, a ráncok kialakulását és a bőrszárazságot
 •  Védi és tisztítja a sejteket, megvédve az oxidációtól, így a sejtek fiatalabbak és károsodás mentesen maradnak
 • Erősíti és javítja az állóképességet, valamint edzés után serkenti a regenerálódás folyamatát
 • Képes megvédeni a szemet, az agyat és a központi idegrendszert az oxidatív stressztől- ezek tipikusan olyan területek, amelyekre kevés anyag tud hatást kifejteni
 • Az asztaxantin erősebb antioxidáns aktivitása mellett UV-fényvédő hatással rendelkezik, így megvédi a bőrt a túlzott UV sugárzástól és a napozás során létrejövő szabadgyököktől
 •  Csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.

Azért is érdemes rendszeresen asztaxantin tartalmú ételeket vagy étrend-kiegészítőt fogyasztani, hogy növeljük  állóképességünket, sportteljesítményünket vagy hogy hatékonyabban vegyük a mindennapi mentális vagy fizikai kitartást igénylő feladatainkat. Az asztaxantin állóképességre gyakorolt hatását számos klinikai tanulmány vizsgálta már, mint például Malmsten és Lignell 2008-as, 40 fő részvételével készült kettős vak kísérlete. A kutatásban a kísérleti csoport tagjai napi 4 mg asztaxantint szedtek 6 hónapon keresztül. A hatást az izmok állóképességére súlyokkal végezett guggolás gyakorlatok maximális számával mérték. A tanulmány szerint a kísérlet során az asztaxantint szedő csoport és a placebót szedő csoport tagjainak állóképessége között jelentős különbség mutatkozott.

2022 őszén az asztaxantinról 3090 kutatás található a Pubmed adatbázisában.

asztaxantin_mikroszkop_alatt_Étrendező

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top