fbpx

Étrendező

Mire jó a kurkuma és hogyan fogyasszuk a legjobb hatásért

A kereskedők jóvoltából már az ókori Görögország lakói is ismerték a kurkumát, ők nevezték el sárga gyömbérnek. Marco Polo is említi a sáfrányhoz hasonló növényt,  majd Linné fedezi fel az európai botanikusok számára 1753-ban, és ő adja a nevét is:  Curcuma longa. A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó nemzetségnek több száz faja él Dél-Kelet-Ázsiában, Indiától Indonéziáig. Vadon található, de  termesztik is a mintegy egy méter magasra növő, évelő növényt.

A kurkuma legismertebb jótékony tulajdonságai

Ázsiában a kurkuma amellett, hogy közkedvelt fűszer, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, és bizonyítottan antioxidáns tulajdonságai miatt nagyra tartott gyógynövény is. A táplálkozástudomány is tanulmányozza a növény egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságait.

Az indiai sáfránynak vagy aranyfűszernek is nevezett kurkuma (angolul turmeric) sokféle állapot megkönnyítésére szolgál: magas koleszterinszint, szénanátha, depresszió, ínygyulladás, premenstruációs szindróma, vagy akár a másnaposság is. Az ajurvédikus gyógyászatban úgy gondolják, hogy vírusellenes, antibakteriális és parazitaellenes szerként működik, és régóta használják cukorbetegség, fájdalom, reuma, osteoarthritis, bőrbetegségek, például ekcéma kezelésére. Klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy a kurkumin valóban alkalmas lehet a depresszió, szénanátha, hiperlipidémia, fekélyes vastagbélgyulladás, osteoarthritis, és a nem alkoholos zsírmáj gyógyítására. 

Kutatások alátámasztják, hogy a kurkuma és a kurkumin valóban gyulladásgátló, antioxidáns, antibakteriális, antivirális és parazitaellenes hatással rendelkezik.

A kurkuma izületi gyulladás ellen is hatásos

Úgy tűnik, hogy ugyanúgy működik, mint az ibuprofen az arthritisszel küzdő embereknél. Bár az adagolási ajánlások látszólag eltérőek, a vizsgálatban résztvevők napi 800 mg kurkumát szedtek kapszula formájában. Ez a gyulladásgátló képesség segíthet megállítani, esetleg csökkenteni az ízületi gyulladásban szenvedők tüneteit, vagy azok súlyosbodását. Az amerikai Arthritis Foundation alapítvány azt javasolja, hogy a betegek 400–600 mg kurkuma tablettát vegyenek be naponta háromszor a gyulladás enyhítésére.

Javítja a májműködést

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordítanak a növény antioxidáns hatására, amely olyan erősnek tűnik, hogy megakadályozhatja toxinok okozta májkárosodást. Ez jó hír lehet azoknak, akik olyan erős gyógyszereket szednek a cukorbetegség vagy más egészségügyi állapot miatt, amelyek hosszú távú használat esetén károsíthatják a májat.

A kurkuma legfontosabb hatóanyaga a kurkumin

A legtöbb vizsgálat során extrahált kurkuma kivonatot használtak magas kurkumin-, vagy kizárólag csak kurkumin koncentrációval. A kurkumin hatékonyságát befolyásolhatja, hogy a bélrendszerben megfelelően szívódik-e fel. Indiában a főzés során a kurkumát általában zsírral vagy olajjal keverik, ami segít ebben. Az etikus étrend-kiegészítők gyártói a kurkumin biohasznosulásának érdekében a fekete borsban található vegyületet, piperint adnak hozzá, ami fokozza a felszívódását.

A kurkuma gátolja a rákos sejtek és a toxinok terjedését a szervezetben

A kurkumin laborkörülmények között gátolta a ráksejtek osztódását és szétvándorlását. Egérkísérletekben akadályozta az áttétek kialakulását. Valószínűsíthető, hogy egyszerre több ponton is beleszól és akadályozza a tumornövekedéshez szükséges nem normális sejtanyagcsere-folyamatokat. Így lehet, hogy többfajta daganatos betegség esetén is segíthet: hormonfüggő vagy független mellrák, vastagbélrák, bőrrák, gyomorrák, valamint myeloid leukémia, hasnyálmirigyrák esetén mutatott sokat ígérő hatást.

Még egy óriási jelentősége van a kurkuma sejtjeinkre kifejtett jótékony hatásának:   a kemoterápiás kezelés során hatékonyan csökkenti a szervezetben lévő mérgező toxinok szintjét. A sugárterápia hatékonyságát is növelte. Kiváló antioxidáns, hatékony a sejteket károsító szabadgyökök ellen. Növeli ugyanis a glutation-S-transzferáz enzim működését. Ez az enzim  növeli a szövetekben a glutation, egy három aminosavból, glutaminsavból, a ciszteinből és a glicinből álló tripeptid szintjét. Ezen anyag szervezetünk saját antioxidánsa, hogy megtisztítsa testünket a szabadgyököktől.

Mennyi kurkumát kell enni?

A kurkuma fogyasztása betegségek esetén abszolút személyre szabott kell legyen, mert amíg például a koleszterinszint csökkentéshez napi 500 mg elég, a rákellenes hatás elérésére több mint napi 1800 mg bevételére lesz szükség. Nyilván egy komoly betegség esetén a pontosan mérhető táplálékkiegészítő bevétele a célravezető, ha azonban prevenciós céllal, egészségmegőrzésre szeretnénk használni, fogyasszuk fűszerként és golden milk formájában.

Az életmódorvostanban ismert tény,  hogy Indiában az idősek körében szinte ismeretlen az Alzheimer-kór, és a hasonló, Nyugaton rettegett neurodegeneratív betegségek. Már a heti kétszer-háromszor currys, azaz sok kurkumint  fogyasztók körében ugyancsak kisebb az esély az emésztőszervi betegségek kialakulására: csaknem  ismeretlen a hasnyálmirigy-gyulladás és a béltraktus rákos megbetegedései. Az elfogyasztott kurkuma nagy része a bélben és a vastagbélben marad, és sokféle jótékony hatást tud kifejteni: szabályozza, egyensúlyban tartja a bél baktériumflóráját, mikrobiomját. Gyulladásgátló, így véd a nyombélfekély és  a Crohn-betegség gyulladásos állapotaitól, melyek idővel rákos folyamatokba csapnak át.

Dr. Gasche, a bécsi egyetem gasztroenterológus professzora  szerint a bőségesen fogyasztott kurkumin a bélgyulladásokra adott gyógyszereknél sokkal hatékonyabb.

Kurkuma_gyökér_indiai_női_kézben_Étrendező

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 kapcsolódó gondolat “Mire jó a kurkuma és hogyan fogyasszuk a legjobb hatásért”

  1. Forrás: Kurkuma a bőrnek » Étrendező

Tartalomjegyzék
Scroll to Top