fbpx

Étrendező

Szervezetünk működésének természetes szabályzói: az adaptogének

Gyömbér és társai

Az adaptogén gyógynövények olyan természetes anyagok, amelyek a mellékvesére gyakorolt hatásuk révén, módosítják a test reakcióit különféle stresszhatásokkal szemben, növelik a stresszel szembeni ellenállást, nem kívánatos mellékhatások nélkül. Az elnevezés a görög adapto, “beállítani”, és gen “termelő” szóból áll össze. Az adaptogén hatás igen komplex, ilyen bioaktivitással jellemzően csak a több hatóanyagot tartalmazó gyógynövények rendelkeznek, a szintetikus vegyületek között nem ismert adaptogén hatású.

Bizonyos gyógynövények évezredek óta úgy ismertek, amik mind a túlműködő, mind pedig az alul működő szervekre kedvező hatást váltanak ki. Létezik 22 olyan gyógynövény, ami a szervezetben folyamatosan arra törekszik, hogy harmonizálja, egyensúlyban tartsa belső elválasztású mirigyeinket és immunrendszerünket. 

Ennek érdekében az alulműködő szerveket felgyorsítja, a túlműködőket pedig lelassítja. Azaz az adaptogén növények akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban a szervrendszernek szüksége van rá.

Az adaptogén vegyületek közös jellemzője még, hogy minden sejtre hatnak és egyensúlyba hozzák azok működését. A tudománynak mindezidáig nem sikerült ilyen precizitású készítményt előállítania- ahogy a bevezetőben is említettem, nincs olyan szintetikus készítmény mely erre képes lenne. (Ahogy vérplazmát sem tudunk még előállítani, hiába utazunk lassan a Marsra.)

Kutatások szerint  betegségeink több, mint 80 százaléka
a stresszben gyökerezik. 

Amikor szervezetünkben úgynevezett stressz reakciók indulnak be, fiziológiai hatásokat is hoznak magukkal. Megemelkedik a vérnyomás, felgyorsul a szívverés, felborul a só-víz és az elektrolit háztartás, emelkedik a vércukorszint, a vér pedig a vázizomzat felé kezd áramlani. Amint a feszültség forrása elmúlik, és megnyugszunk, lehet hogy rövidesen el is felejtjük azt, a szervezetünkben elindult folyamatok azonban nem tudnak egyik percről a másikra normalizálódni.

Ez addig nem is okoz különösebb problémát, amíg az ilyen helyzetek csak ritkán fordulnak elő- manapság azonban, mikor folyamatosan állandósult rejtett stressznek vagyunk kitéve, ennek jelentős következményei vannak. A szervezet számára nem csak a klasszikus stressz helyzetet léteznek: munkahelyi vagy iskolai teljesítménykényszer, családi feszültségek, rengeteg inger és információ. Ehhez hozzáadódnak az olyan rejtett stressz források, mint a környezetszennyezés, az élelmiszerekben található méreganyagok, a hormonrendszert megzavaró vegyi anyagok, melyekre testünk nem tud felkészülni.

Melyek az adaptogén növények jellemzői?

  • Ahhoz, hogy egy növényt adaptogénnek tekintsünk, meg kell felelnie bizonyos kritériumoknak. Csak olyan növény lehet adaptogén, ami:
  • non-toxikus és élő szervezetre nézve tökéletesen ártalmatlan,
  • folyamatos normalizáló hatású az egyén pszichológiai funkcióira,
  • nem specifikus tevékenységet folytat,
  • fenntartja a normális testi funkciókat a szervezetet érő változatos, folyamatos támadásokkal  szemben,
  • normalizálja a testi funkciókat, tekintet nélkül a meglévő kóros állapotokra (azaz korrigálnia kell a hipo- vagy hiper funkciós zavarokat a szervezeten belül).

Éppen ezért egy adaptogén gyógynövény csak akkor fejti ki hatását, ha szükség van rá. Például egy adaptogén vérnyomáscsökkentő csökkenti a vérnyomást azoknál, akiknek magas, viszont hatástalan azoknál, akiknek normális. 

A világon mindössze 22 adaptogén gyógynövényt ismerünk ezidő szerint, néhány azonban ugyanahhoz a fajhoz tartozik, pl. a ginzeng, melynek szibériai Eleuthero nemzetsége és az Ázsiai nemzetsége is szerepel a listán.

Az ismertebb adaptogének: 

Ashwagandha, Astragalus, Ginzeng fajták, Ginkgo, Rózsagyökér, Kasvirág, Édesgyökér, Shilajit, Maca.

Aki beszélt már velem, tudja hogy mennyire a személyre szabás híve vagyok minden szempontból- nem kivétel ez alól a vitamin és gyógynövény adagolás sem. Nemcsak azt kell figyelembe venni, hogy a problémára amit kezelni szeretnénk, milyen vitamin vagy gyógynövény való, de ezek egymásra gyakorolt hatását is. Mivel az adaptogéneket túl- vagy alul adagolni nem tudjuk, ebből a szempontból biztonságosan lehet adagolni. Ugyanakkor például egy Maca por túl sok C-vitamin mellé nem ajánlatos, ahogy például a Ginseng vagy Shilajit sem mehet együtt nagy adagolású ásványi anyaggal.

Összefoglalásképpen:  az adaptogének egyedülálló tulajdonságú gyógynövények, melyeket gyakrabban alkalmazhatunk, hogy javítsunk szervezetünk általános állapotán, valamint a stressz által okozott nehézségek legyőzéséhez.

Illatos_rózsás_varjúháj_termés

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top