fbpx

Étrendező

A nyugodt alváshoz és jó hangulathoz fogyassz L-triptofán tartalmú készítményeket

Étrendező L-triptofán

Az L-triptofán egy esszenciális aminosav, amely segít a pozitív mentális állapot  elérésében, és a minőségi alvásért felelős szerotonin és melatonin termelésében is.

Az aminosavak az életműködéshez alapvetően szükséges szerves vegyületek. A víz után a fehérjékké összekapcsolódott aminosavak a legnagyobb számban előforduló komponensek az ember izomzatában és egyéb szöveteiben. Ám nem csak fehérjéket képeznek, ennél jóval sokrétűbb feladatot látnak el, mint pélául a bioszintézis, a nitrogén egyensúly fenntartása és az ingerületátvivő anyagok szállítása. Az esszenciális itt azt jelenti, hogy szervezetünk nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani – tehát be kell vigyük valahogyan. Sok élelmiszer tartalmaz L-triptofánt, így gondolhatnánk arra, hogy meg lehet oldani csupán táplálkozással a napi szükséges bevitelét.

Amikor a tudósok tanulmányozzák aminosavakat, fénnyel világítják meg a kristályait. Ha a fény balra térül el, akkor az aminosavakat L jelöléssel jegyzik meg. – részletezi Dr. Elson Haas a könyvében. Ha a fény jobbra deformálódik, akkor az aminosav jelölése: D. A természetben előforduló aminosavak legtöbbször
L jelölést kapnak, ez alól a triptofán sem kivétel. A szervezet általában ezeket tudja jobban hasznosítani.

Miért nem hatásos az L-triptofánt étellel bevinni

Nézzük azonban a jelenlegi témánkat, az alvásproblémákat. Ha nem tudunk elaludni, akkor szervezetünkben a L-triptofán termelés felborult, vagy hiányos. Ennek sok oka lehet: alacsony bevitel, felszívódási vagy hasznosulási zavar, stb. Ha tehát eleve rosszul tudjuk hasznosítani, akkor ebből az aminosavból többet kell bevigyünk, hiszen az alvás zavara mutatja, hogy a jelenlegi mennyiség nem elég. Egy probléma esetén fennálló fokozott bevitelt viszont nehéz bevinni élelmiszerrel, és nem is biztonságos. Legelőször is, a táplálékkel bevitt triptofánnak csak 5 %-a tud szerotonint és melatonint képezni- a többi megy az izmok építőköveibe.

Tehát ha kiválasztunk egy L-triptofánban gazdag élelmiszert, és abból eszünk sokat, mondjuk este, két dolog történik: ha mindig ugyanazt fogyasztjuk, hiányállapotok léphetnek fel a többi tápanyagot nézve: rostok, zsírok, ásványi anyagok terén. Azonkívül egy élelmiszernél sosem tudhatjuk biztosan a beltartalmi értékeket. Vannak statisztikai adatok, azonban az előállítás, szállítás helye, körülményei rendkívül sokat módosíthatnak ezen. Tehát ha kiszámolod a kalóriabázis adatai alapján, hogy egy pulykás szendviccsel 2 g
L-triptofánt szeretnél bevinni, ezt egyáltalán nem veheted biztosra. (Emlékezzünk vissza arra is, hogy még a bevitt anyagokat is csak akkor tudja a szervezetünk hasznosítani, ha semmilyen felszívódási, emésztési zavar sem áll fenn.)

Ugyanakkor, ha egy fennálló problémát szeretnénk kezelni, a grammra biztos bevitellel, amit egy táplálékkiegészítő biztosít, nem tévedhetünk.

Mire és hogyan hat az L-triptrofán

A  szerotonin, mely a hangulatunkért felelős és az alvást és az ébrenlétet szabályozó melatonin hormon is a triptofánból származik. Ezt jelenti a prekurzor, melyet gyakran olvashatunk az aminosavakkal kapcsolatban: mint amikor egy növényt szeretnénk termeszteni, szükségünk lesz táptalajra. Az L-triptofán legalapvetőbb funkciója a szerotonin szintézis elősegítése. A szerotonin egy neurotranszmitter, azaz ingerületátvivő molekula, amely olyan jeleket szállít, amelyek elősegítik az alvást, és meghozzák a jókedvet- de legalábbis a stabil hangulatot. Az agyi szerotoninhiányt tartjuk felelősnek a depresszió, a szorongás kialakulásáért. A szerotonin vérből nem képes eljutni az agyba, ezért itt kell keletkeznie, ebben pedig csak a triptofánra számíthat. A táplálékkal bevitt triptofán csupán
5 %-a alakul át szerotoninná. Ezért fontos, hogy szervezetünk kellő mértékben triptofánhoz juthasson.

A szervezetünk szerotonin szintje tehát közvetlenül összefügg a triptofán bevitellel. Fokozott bevitele segít legyőzni a depressziót, a stresszt és a szorongást, Ennek az a folyamata, hogy a niacin, vagyis a B3 vitamin is belőle keletkezik. Ugyanígy a szerotonin, mely a hangulatunkért felelős és az alvást és az ébrenlétet szabályozó melatonin hormon is a triptofánból származik. Az L-triptofán régóta használatos az álmatlanság kezelésére. Hatékonysága valószínűleg annak a tényleg köszönhető, hogy a szerotonin elengedhetetlen a nyugodt alváshoz, a triptofán nélkül pedig nincs szerotonin.

Az L-triptrofán kiemelt előnyei

Vannak ezen az elven működő gyógyszerek is: az antidepresszáns gyógyszerek úgy érik el a hatásukat, hogy növelik a szervezet szerotonin szintjét, sok altató pedig melatonint tartalmaz. Itt a szervezet készen kapja a hormonokat, mely nemcsak függőséget okoz, de a saját termelésünk is lassul, hiszen érzi hogy kintről kapja a napi adagot. Viszont ha triptofánt viszünk be, hormonok nélkül, akkor arra serkentjük a szervezetünket, hogy maga végezze az átalakító munkát és a termelést- ez minden szempontból biztonságosabb és egészségesebb.

Az L-triptofán biztonságosan alkalmazható táplálékkiegészítőnek, hiszen nem lehet rászokni és nincs káros mellékhatása sem. 

Az is nagyszerű tulajdonságai közé tartozik, hogy gyorsan hat: az L-Triptofán bevitele beszedése után fél órával álmosságot okoz, és elősegíti az alvási idő megnövekedését is. Sőt, kutatások szerint az L-triptofán bevétele után párhuzamosan nőtt meg a szerotonin és a melatonin szint, tehát egyszerre lesz pozitív a hangulat és könnyebbé válik az elalvás.

Ha hozzátesszük, hogy a szénhidrátéhséget is csökkenti, így nem fordul elő hogy este még ébren tart minket a nassolhatnék, akkor valóban látjuk, milyen sokrétűen használható fegyver az L-triptofán.

Ha a MindYourMind kapszulát választjuk, az L-triptofán mellett tartalmaz még olyan relaxációt és alvást elősegítő nagyágyúkat mint a magnézium, valeriána, kamilla és golgotavirág. Ha pedig élelmiszerrel szeretnénk este megtámogatni a bevitelt, válasszuk a zabpelyhet, jó minőségű magas kakaótartalmú étcsokoládét, földimogyorót és tökmagot.

Források

Bravo R, Matito S, Cubero J, Paredes SD, Franco L, Rivero M, Rodríguez AB, Barriga C.2013
Roth W, Zadeh K, Vekariya R, Ge Y, Mohamadzadeh M. 2021
Birdsall TC.1998

Illatos_rózsás_varjúháj_termés

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top