fbpx

Mikrobiom

Van egy láthatatlan szervünk?  
Mi az immunválasz?
Miért nem tökéletes a TÉNÉ?
Mit jelent az anyagcsere?

Ezekre a kérdésekre ad választ a videó.
Lejjebb pedig a felvétel átiratát találod meg.

Hiábavaló próbálkozni bármilyen étrenddel, amíg a mikorobiomeltoldást nem kezeltük.
Egy esettanulmányból jobban megértheted ennek a fontosságát.

Átirat

Mikrobiom

 

Egy újonnan felfedezett területe a táplálkozástudománynak. A testünkben élő gombák, mikrobák és baktériumok összességét jelenti. Nélkülük bármilyen élet lehetetlen volna.

Azonban nem mindig csak segítik, és védik hanem néha gátolják is az életfunkciókat. Ez olyankor történik, amikor mi magunk ártunk a mikrobiom által fenntartott, kényes biológiai egyensúlynak.

A mikrobiom születéskori állapota dönti el, milyen védettséget ad a szervezetnek. Ugyanis a mikrobiomnak nagyon nagy szerepe van az immunrendszerben, aminek  kb. a 90%-a az emésztőrendszerben található. Azonban még csak 5 éve tekintjük ezt a rendkívül összetett, organikus rendszert egy új szervnek. Mindössze 200 g-ot nyom, azonban rengeteg mindenért felelős, ami a szervezetben zajlik. Az idegrendszerért, az immunrendszerért, és ami nagyon fontos: az immunválaszért.

Tehát, a mikrobiom dönti el, hogy a szervezet hogyan reagáljon egy kívülről jövő fenyegetésre. Ez lehet influenza, vagy bármilyen egyéb, az egészségre ható, tényező. Ugyanis egy beérkező ingerre az immunválaszt a mikrobiom aktuális állapota befolyásolja. Leegyszerűsítve: jó, vagy rossz lesz az immunválasz. Például a mikrobiom túlműködése esetén autoimmun folyamatok alakulhatnak ki. 

Mikrobiomot befolyásoló tényezők

 

Azonban a mikrobiom viselkedése összefügg a cukorbetegség és egyéb civilizációs betegségek kialakulásával is. És most ezekről lesz szó.

A metabolikus szindrómák együtt járnak. A nők nagy részénél a hormonális zavarok, a PCOS, az inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy, a metabolikus szindróma általában, különböző mértékben, de együttesen alkotják a problémát. Szerencsésebb esetben valakinek “csak” a diabétesz valamely formájával kell megküzdenie.

A mikrobiom 3 nagy alaptípussal rendelkezik, amelyeknek több tízmilló variációja jöhet létre. Ez attól függ, hogy kinek melyik szervrendszere gyengébb, milyen behatások érték életében, milyen gyógyszereket szed. Itt főleg az antibiotikumokra kell gondolni. 

Éppen ezért, amikor valakivel elkezdek foglalkozni egy tanácsadás során, akkor igyekszem alaposan kideríteni, hogy milyen gyógyszereket szedett (antibiotikumokat, különböző gyulladáscsökkentőket). Mert ezek nagyban befolyásolják a mikrobiom állapotát, és azt is, hogy a cukorbetegsége, vagy az inzulinrezisztenciája milyen módon változik a jövőben.

Ezt a kényes egyensúlyt az egyéb behatások mellett leginkább az étkezéssel befolyásoljuk. A hozzám érkező páciensek megfigyelése alapján, az eltolódott mikrobiom helyreállítása nélkül nem jár sikerrel az alapbetegség gyógyítása sem. Vannek esetek, amikor az alapbetegség már egyébként sem gyógyítható, viszont a szövődményeinek, társbetegségeinek a kezelése akár fontosabb is lehet. 

A cukorbetegségnél az inzulintermelődés leállása sajnos nem visszafordítható folyamat, viszont a társbetegségeket halaszthatatlanul kezelni kell. Viszont a szív- és érrendszeri betegségek, a gyulladások, a különböző idegi és perifériás zavarok kezelését a mikrobiom állapota befolyásolja.

A TÉNÉ sem tökéletes

 

Van egy szemlélet, amely szerint a teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ) tökéletes megoldás az olyan civilázációs betegségekre, mint a diabétesz. Az ismereteim alapján ez kijelentés önmagában nem állja meg a helyét. Ugyanis ez az étrend csak a természetes, finomítatlan alapanyagok felhasználását engedi meg. Így például az olajok, vagy a cukorhelyettesítők használatát is tiltja. Ezzel egyidőben azonban megengedi az olyan, cukor tartalmú alapanyagok fogyasztását, mint a nádcukor, vagy datolyacukor. 

Mi ezzel a probléma? A cukorbevitel minden alkalommal gyulladásos állapotokat idéz elő a szervezetben, illetve fenntartja azokat. A gombák többsége cukron él. És mivel a mikrobiomot gombák is alkotják, a cukor ezáltal akadályozza a mikrobiom egyensúlyát és a jó törzseinek fennmaradását. Ezen kívül a cukor híján van egy fontos tulajdonságnak: nem prebiotikus.

Ezzel szemben a természetes forrású cukorhelyettesítők, mint az eritrit, xilit, és a többi cukoralkohol Ezek mind prebiotikusak. Emellett rostanyagok és így elősegítik a megfelelő bélflóra kialakulását a mikrobiomban. Nem járulnak hozzá a gyulladásos folyamatok kialakulásához, vagy fennmaradásához. A legtöbb élelmiszer felszívódását kedvező módon lassítják, vagyis alacsony glikémiás indexűvé alakítják.

Ezek után, ha mérlegre tesszük a természetesnek elfogadott, ámde cukortartalmú datolyacukrot és a gyárban készülő és a cukor hatásaival ellentétesen ható cukorhelyettesítőket, akkor melyiket választanád? 

Saját étrendet mindenkinek!

 

A szervezet egészségügyi egyensúlya nagyon kényes és ezt nagymértében a táplálkozásunkkal befolyásolhatjuk. Éppen ezért nem a TÉNÉ ellen beszélek, hiszen azt követve globális javulás történne az emberi társadalom egészségében. Azonban nem tekinthetjük végső megoldásnak. Inkább egy alapnak, amihez viszonyíthatjuk az egyéni szükségleteinket. Hiszen a mikrobiom több tízmillóféleképpen változhat és ez befolyásolja a számunkra megfelelő étrendet.

Ezen kívúl a betegség során követett étrend sem azonos a gyógyult szervezet számára előnyös étrenddel. Mármint ugyanazon személy esetén sem.

Az egészségi állapotodat a mikrotápanyag bevitel is befolyásolja. Ezek a vitaminok és az ásványi anyagok, amelyek az anyagcsere megfelelő működéséért felelősek. Az anyagcsere a szervezet rendszereinek összesége. Olyan enzimatikus folyamatok, amelyekhez elengedhetetlenül szükség van magnéziomra, vagy boronra és különböző ásványi anyagokra. Valamint elegendő mennyiségű és minőségű vízre. 

Mi az elegendő mennyiség? Természetesen ez is teljesen egyedileg dől el. Már csak ha kort, és a nemet vesszük alapul, akkor is eltérések lesznek. Nem beszélve a sok más fontos tényezőről. Éppen ezért kell mindenkivel személyre szabottan foglalkozni.

Mindazok, akik korábban egy egészségesnek tartott étrenddel nem tudtak meggyógyulni, de  betartották az étrendet, amit a számukra állítottam össze, egyaránt beszámoltak a különbségről.

Az évek óta tartó szenvedéseik néhány rövid hét alatt eltűntek. Ehhez nem volt szükség semmi ördöngösségre, pusztán egy-két kivizsgálásra és egy hatvan perces személyes konzultációra.

Erről részletesen is olvashatsz egy esettanulmányban, amiben az egyik vegán páciensem gyógyulásának történetét írtam meg.

De ha úgy érzed, hogy eleget tudsz és a gyógyulásodat sem akarod tovább halogatni, akkor vedd fel velem a kapcsolatot és írd meg bizalommal, miben segíthetek!

Scroll to Top