fbpx

Étrendező

Mikrobiom Magazin 2024/3

Az L-triptofán egy esszenciális aminosav, amely segít a pozitív mentális állapot elérésében, és a minőségi alvásért felelős szerotonin és melatonin termelésében is.

Az aminosavak az életműködéshez alapvetően szükséges szerves vegyületek. A víz után a fehérjékké összekapcsolódott aminosavak a legnagyobb számban előforduló komponensek az ember izomzatában és egyéb szöveteiben. Ám nem csak fehérjéket képeznek, ennél jóval sokrétűbb feladatot látnak el, mint pélául a bioszintézis, a nitrogén egyensúly fenntartása és az ingerületátvivő anyagok szállítása. Az esszenciális itt azt jelenti, hogy szervezetünk nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani – tehát be kell vigyük valahogyan. Sok élelmiszer tartalmaz L-triptofánt, így gondolhatnánk arra, hogy meg lehet oldani csupán táplálkozással a napi szükséges bevitelét.

Amikor a tudósok tanulmányozzák aminosavakat, fénnyel világítják meg a kristályait. Ha a fény balra térül el, akkor az aminosavakat L jelöléssel jegyzik meg. – részletezi Dr. Elson Haas a könyvében. Ha a fény jobbra deformálódik, akkor az aminosav jelölése: D. A természetben előforduló aminosavak legtöbbször L jelölést kapnak, ez alól a triptofán sem kivétel. A szervezet általában ezeket tudja jobban hasznosítani.

Miért nem hatásos az L-triptofánt étellel bevinni

Nézzük azonban a jelenlegi témánkat, az alvásproblémákat. Ha nem tudunk elaludni, akkor szervezetünkben a L-triptofán termelés felborult, vagy hiányos. Ennek sok oka lehet: alacsony bevitel, felszívódási vagy hasznosulási zavar, stb.

Ha tehát eleve rosszul tudjuk hasznosítani, akkor ebből az aminosavból többet kell bevigyünk, hiszen az alvás zavara mutatja, hogy a jelenlegi mennyiség nem elég. Egy probléma esetén fennálló fokozott bevitelt viszont nehéz bevinni élelmiszerrel, és nem is biztonságos. Legelőször is, a táplálékkel bevitt triptofánnak csak 5 %-a tud szerotonint és melatonint képezni- a többi megy az izmok építőköveibe.

Tehát ha kiválasztunk egy L-triptofánban gazdag élelmiszert, és abból eszünk sokat, mondjuk este, két dolog történik: ha mindig ugyanazt fogyasztjuk, hiányállapotok léphetnek fel a többi tápanyagot nézve: rostok, zsírok, ásványi anyagok terén. Azonkívül egy élelmiszernél sosem tudhatjuk biztosan a beltartalmi értékeket.

Vannak statisztikai adatok, azonban az előállítás, szállítás helye, körülményei rendkívül sokat módosíthatnak ezen. Tehát ha kiszámolod a kalóriabázis adatai alapján, hogy egy pulykás szendviccsel 2g L-triptofánt szeretnél bevinni, ezt egyáltalán nem veheted biztosra. (Emlékezzünk vissza arra is, hogy még a bevitt anyagokat is csak akkor tudja a szervezetünk hasznosítani, ha semmilyen felszívódási, emésztési zavar sem áll fenn.)

Ugyanakkor, ha egy fennálló problémát szeretnénk kezelni, a grammra biztos bevitellel, amit egy táplálékkiegészítő biztosít, nem tévedhetünk.

Mire és hogyan hat az L-triptofán

A  szerotonin, mely a hangulatunkért felelős és az alvást és az ébrenlétet szabályozó melatonin hormon is a triptofánból származik. Ezt jelenti a prekurzor, melyet gyakran olvashatunk az aminosavakkal kapcsolatban: mint amikor egy növényt szeretnénk termeszteni, szükségünk lesz táptalajra. Az L-triptofán legalapvetőbb funkciója a szerotonin szintézis elősegítése.

A szerotonin egy neurotranszmitter, azaz ingerületátvivő molekula, amely olyan jeleket szállít, amelyek elősegítik az alvást, és meghozzák a jókedvet- de legalábbis a stabil hangulatot. Az agyi szerotoninhiányt tartjuk felelősnek a depresszió, a szorongás kialakulásáért. A szerotonin vérből nem képes eljutni az agyba, ezért itt kell keletkeznie, ebben pedig csak a triptofánra számíthat. A táplálékkal bevitt triptofán csupán 5 %-a alakul át szerotoninná. Ezért fontos, hogy szervezetünk kellő mértékben triptofánhoz juthasson.

A szervezetünk szerotonin szintje tehát közvetlenül összefügg a triptofán bevitellel. Fokozott bevitele segít legyőzni a depressziót, a stresszt és a szorongást, Ennek az a folyamata, hogy a niacin, vagyis a B3 vitamin is belőle keletkezik. Ugyanígy a szerotonin, mely a hangulatunkért felelős és az alvást és az ébrenlétet szabályozó melatonin hormon is a triptofánból származik. Az L-triptofán régóta használatos az álmatlanság kezelésére. Hatékonysága valószínűleg annak a tényleg köszönhető, hogy a szerotonin elengedhetetlen a nyugodt alváshoz, a triptofán nélkül pedig nincs szerotonin.

Az L-triptofán kiemelt előnyei

Vannak ezen az elven működő gyógyszerek is: az antidepresszáns gyógyszerek úgy érik el a hatásukat, hogy növelik a szervezet szerotonin szintjét, sok altató pedig melatonint tartalmaz. Itt a szervezet készen kapja a hormonokat, mely nemcsak függőséget okoz, de a saját termelésünk is lassul, hiszen érzi hogy kintről kapja a napi adagot. Viszont ha triptofánt viszünk be, hormonok nélkül, akkor arra serkentjük a szervezetünket, hogy maga végezze az átalakító munkát és a termelést- ez minden szempontból biztonságosabb és egészségesebb.

Az L-triptofán biztonságosan alkalmazható táplálékkiegészítőnek, hiszen nem lehet rászokni és nincs káros mellékhatása sem. 

Az is nagyszerű tulajdonságai közé tartozik, hogy gyorsan hat: az L-Triptofán bevitele beszedése után fél órával álmosságot okoz, és elősegíti az alvási idő megnövekedését is. Sőt, kutatások szerint az L-triptofán bevétele után párhuzamosan nőtt meg a szerotonin és a melatonin szint, tehát egyszerre lesz pozitív a hangulat és könnyebbé válik az elalvás.

Ha hozzátesszük, hogy a szénhidrátéhséget is csökkenti, így nem fordul elő hogy este még ébren tart minket a nassolhatnék, akkor valóban látjuk, milyen sokrétűen használható fegyver az L-triptofán.

Ha a MindYourMind kapszulát választjuk, az L-triptofán mellett tartalmaz még olyan relaxációt és alvást elősegítő nagyágyúkat mint a magnézium, valeriána, kamilla és golgotavirág. Ha pedig élelmiszerrel szeretnénk este megtámogatni a bevitelt, válasszuk a zabpelyhet, jó minőségű magas kakaótartalmú étcsokoládét, földimogyorót és tökmagot.

Források

Bravo R, Matito S, Cubero J, Paredes SD, Franco L, Rivero M, Rodríguez AB, Barriga C.2013
Roth W, Zadeh K, Vekariya R, Ge Y, Mohamadzadeh M. 2021
Birdsall TC.1998

Hallgasd meg podcasten🎙️

Erről a bejegyzésről készítettem egy Spotify epizódot, amit akár itt is lejátszhatsz.

Hírek, érdekességek

Az elmúlt héten ismét több kérdést kaptam az alvásproblémákkal kapcsolatban, ezért az első cikk ezzel kapcsolatos. Ha te is keresed a hosszú, boldog élet titkát, akkor a második cikk neked szól. De olvashatsz néhány – talán kevésbé ismert – tényt is a tiszta víz fogyasztásának áldásairól. És mivel ismét vírus támadás alatt vagyunk, a védekezésre is adok tippeket.

Alvás és vérnyomás

A jó és kielégítő alvás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Tudunk az emésztésre és metabolizmusra gyakorolt hatásról, az enzim, hormontermelés és a másnapi hormonszintek, mint pl az inzulin hiányáról kevés alvás esetén. A túlsúly sem lesz addig kezelhető eredményesen és hosszútávon, míg az alvás nem rendeződik.

Egy új kutatás szerint a magas vérnyomás kialakulása is összefüggésben van a rossz alvással.

Aki kevesebb, mint napi 7 órát aludt, annak  7%-kal, az 5 óránál kevesebbet alvóknál pedig  11%-kal nőtt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. A kutatást  35-61 év közötti  emberekkel végezték, több mint egymillió alanyon, 6 országban, 3 év leforgása alatt.

Ami nagyon fontos: olyan embereket válogattak a kutatásba, akiknek nem volt a kórtörténetében előzetes utalás a magas vérnyomásra. 

Tehát az alvás mennyiségének csökkenése, vagy minőségének romlása még olyanoknál is magasabb vérnyomáshoz vezetett, ahol erre nem volt hajlam, vagy az addig nem jelent meg az életmód következményeképpen. A nőknél pedig sajnos még rosszabb a helyzet- a kockázat 7%-kal haladta meg a férfiakét. 

A hozzám jelentkezőknek mindig hangsúlyozom, milyen sok szempontból fontos a jó alvás- ez az új eredmény csak egy a sok ok közül.

És hogy mit tehetünk a jó alvásért?

A személyre szabott étrend esetében a vacsora figyelembe veszi, mennyire kell ezen a problémán dolgoznunk. Bármennyi idő is telik el az utolsó étkezés és az alvás között, a nagy emésztési energiát igénylő,  megterhelő ételek nem segítenek a pihenésben.

Az estére időzített sport is akadályozhatja az alvást, ha nagyon élénkítő hatása van. Az 5-10 ezer lépésnyi séta viszont ideális a vércukorszintnek, emésztésnek és az alvásnak is.

Néhány gyógyszer, pl orrcseppek, szemcseppek is élénkítő hatással rendelkeznek- erősebbel mint egy kávé! Érdemes ezeket is átnézni, ha nem jól alszunk.

A stressz szerepét nem is kell bemutatnom, akár az elalvásról, akár az éjszakai ébredésekről beszélünk. A személyre szabott, megfelelő stresszkezelés és a mikrobiomban lévő idegrendszeri támogatás is nagyon fontos lépés, melyet be kell iktassunk.

A Kék Zónák

Az embereket mindig is foglalkoztatta, hogy mi a hosszú élet titka. Hogyan kell vigyük az életünket, mit kell tennünk ahhoz, hogy a leghosszabb ideig éljünk, méghozzá a lehető legegészségesebben.

A Netflix új dokusorozata, az Éljünk 100 évig: A kék zónák titkai pont erről szól.

A filmsorozat helyszínein Dan Buettner vezet minket végig, akit sportolói pályája befejezése után kezdett foglalkoztatni az egészséges étkezés, és úgy gondolta hogy beszéljenek magukért a tények: olyan helyeket fog felkeresni, ahol nagyon magas az egészséges , vagy kevés betegséggel elő magaskorúak száma. Vagyis a kék zónákat. Dan több Guiness  rekordot tart állóképességi kerékpározásban, könyvei pedig NewYork Times sikerlistásak.

A kék zónák olyan, demográfiai szempontból rendkívüli földrajzi területek, ahol különösen magas a száz évet is megélő, és ezzel együtt jó egészségnek örvendő emberek aránya. Ezek a következők: Szardínia, Okinava, Ikaria, Nicoya-fennsík és Loma Linda.

Spoiler: a sorozatban nem látunk varázsitalokat, speciális összetevőket, vagy titkos rituálékat.

Egyszerű emberek otthonaiba látogatunk el, és megnézhetjük hogyan élnek, hogyan esznek. A kék zónák természetesen sokkal többről szólnak, mint egy diéta- a közösség szerepe, a tudatosság, a természet közelsége, szeretete minden kontinensen szerepel. 

Az ételek sem lesznek ugyanolyanok- a japán algalevest és a miszo pasztát hiába keresnénk a görög fogásokban, vagy az olivaolajat és zöldfűszereket Costa Ricán.

Mégis lesznek párhuzamok, de ennek  felfedezését rátok hagyom. A kisfilmek egyes epizódjai nagyon pozitív kicsengésűek, hangulatosak, de ajánlatos némi étellel bekészülni a nézéshez. 🙂

 

A vízivás fontossága

Nyáron van a szezonja a hidratálás, megfelelő folyadékpótlás fontosságáról írt cikkeknek, de mivel hirtelen jött a nagy meleg, előrehozom!

Nem beszélve a sokféle frontról- most is pont itt van egy rajtunk- ami fejfájást, keringési gyengeséget, álmosságot okoz. Ezek magukban is lehetnek folyadékhiány tünetek. és nagyban súlyosbítják is azt.

Nézzünk néhány fontos, és kevésbé ismert tényt a tiszta víz ivásának fontosságáról:

 • A víz nélkülözhetetlen a metabolikus folyamatokhoz.
  segíti a lipolízist, vagyis a zsírbontást- és nem kell attól félnünk, hogy “felvizesedünk” tőle. Az pont az ellentéte, a vízvisszatartás miatt van.
 • Felgyorsítja a salakanyagok eltávolítását.
 • Az emésztőrendszer és a méregtelenítő szerveink motorját a víz mozgatja.
 • A dehidrált, kiszáradt sejtek gyorsabban bontják le a fehérjéket, így az izmokat is. Az izmok felépítése is sokkal lassabb és nehezebb kevés vízzel.
 • Ha bármilyen edzést, sportot űzünk, körülbelül duplázni kell a vízbevitelt.
 • Az étvágy megzabolázásában is segít: a vízivás teltségérzetet okoz étkezés előtt. Azonban csak félórával evés előtt igyunk- a többi időben a gyomorsavat hagyjuk termelődni.
 • A víz szükséges a testük hőszabályozása szempontjából- a menopauza alatti hőhullámok is elviselhetőbbek, ha a szervezet hidratált, mert ugyan megjelennek, de hamarabb rendeződnek.
 • Az ízületek kipárnázásához sem csak kollagén szükséges- legalább annyi víz kell rendelkezésre álljon. A kiszáradt sejtek itt is nagyon veszélyesek és fájdalmasak tudnak lenni.

Házi feladat: most mindenki menjen, igyon egy nagy pohár vizet. Akik résztvettek már a webináron, azok azt is tudják mit kell bele tenni. 🙂

A napi víz bevitel mindenkinél változó, de a 2l a minimum. Ha testtömeg csökkentés a cél, még ennél is lehet több- de ide már kellenek az elektrolitok is. Ez egy érdekes téma, írok majd róla bővebben.

Vírusirtás táplálkozásterápiával

Ez a tél igencsak bővelkedett vírusfertőzésekben, méghozzá olyan típusban ami főleg az emésztőszervekben okozott tüneteket. Rengetegen fordultatok hozzám újra romló értékekkel, vagy visszaeséssel.

Volt aki csináltatott tesztet és az a Covid-19-es vírust  vagy valamelyik variánsát mutatta ki, de sokan teszt nélkül, hasonló tünetekről számoltak be.

Ez a vírus évek óta, jelenleg is velünk él, és mutálódott  variánsaitól sokan megbetegedtek az elmúlt hónapokban. A vírusfertőzés a bélflórában komoly károsodásokat okozhat, és a mikrobiom egyensúlyának felborulása sajnos magától nem rendeződik, ezt a folyamatot aktívan segítenünk kell.

Amikor a bélflóra egyensúlya felborul, akkor az immunrendszerben is számos probléma jelentkezhet. Az immunsejtek körülbelül 70-80 %-a a bélben található, és itt van a butirát termelődés is, ami az immunrendszeri főkapcsoló.

Amikor egy vírusfertőzéstől és a tüneteitől (hasmenés, hányás, étvágytalanság)  az emésztőrendszerünk is károsodást szenved, akkor egyszerre több oldalról éri támadás az egészségünket. Gyakran hallható tanács hogy probiotikumokat szedjünk, azonban ez csak mintegy a harmadik lépés, a megfelelő előkészítés után. (Az pedig külön téma, hogy kinek melyiket- vigyázni kell a hisztamintermelő törzsekkel, SIBO esetén akár még ronthatjuk is a helyzetet, és maga a termék csíraszáma is döntő lehet.)

Vessük be a fokhagymát!

Vírus-, baktérium- és gombaölő hatása bizonyított, mind külsőleg, mind belsőleg. Vírusos megbetegedések  során, influenza gyomor tüneteinél  is kiválóan alkalmazható, mivel a véráramban jelen lévő mikroorganizmusokat és parazitákat is képes elpusztítani kénvegyületeivel, mint az allicin, és antioxidánsaival, mint a resveratrol.

Különösen hatékony a Covid 19 és mutánsai elleni harcban.

Receptúra

Ha nincs panaszunk a fokhagyma fogyasztásával, akkor egy álljon itt egy gyors, könnyű recept ami még a nyálkahártya regenerálásban is segít:

1) Hámozzunk meg 2 kisebb cikkely fokhagymát, vágjuk apróra, zúzzuk össze, és tegyük félre 20 percre, hogy a levegő hatására kialakuljon az allicin vegyület.

2) Reszeljünk le egy csészényi jól megmosott cukkinit, keverjük össze a zúzott fokhagymával, adjunk hozzá pár csepp citromlét vagy ecetet, sót, esetleg borsot.

3) Fogyasszuk önmagában vagy ételeink mellé köretként, és lássunk lelki szemeink előtt ahogy megragadja és semlegesíti a bennünk garázdálkodó vírusokat!

illusztráció-rajz-tetoválás-fokhagyma2

Szakértői válaszok

Ebben a rovatban válogatást találsz a különböző felületeken beérkező kérdésekre adott válaszaimra. Ezeken keresztül bepillantást kaphatsz a szemléletemről. Bízom benne, hogy a válaszok között találsz a magad számára is hasznosat. 

Mindazonáltal kérlek vedd figyelembe, amit mindig hangsúlyozok, hogy ezek a válaszok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik a személyes konzultáción adott útmutatásokat!

Mikor hasznos és mikor árthat a böjt?

K

Kedves Zsuzsa, említettél az előadásodban egy böjt amit te is használsz. Ennek nagyon örülök, mert a tanácsadók nagy része nem foglalkozik ezzel. Akkor ezek szerint te írsz olyan tervet is, ami végezhető időszakos böjttel?

V

Az Étrendező Program 90 %-ban egy Gyulladáscsökkentő Tervvel kezdődik, ami egy 3 napos, nem éhezős, nem böjt alapú, de erősen tehermentesítő kúra. Nem véletlen a 90 %, mert itt is lesznek olyan állapotú kliensek, akiknek nem ajánlott, esetleg majd egy későbbi állapotban.

Az időszakos böjttel ugyanez a helyzet. 

De először is tisztázzuk, miről beszélünk. Az Intermittent Fasting, azaz időszakos böjt Yoshinori Ohsumi  biológus professzor nevéhez fűződik, aki ezért a felfedezésért 2016-ban Nobel díjat kapott.

Ő bizonyította kétség nélkül, hogy a kalóriamegvonás, azaz a böjt autofágiára készteti a sejteket- ami azt jelenti hogy kijavítják magukat, kicserélik a károsodott részeket, ezzel javítva az egész szervezet állapotát, gyógyító hatással a betegségekre, és meghosszabítva az életet.

Ez így nagyon jól hangzik, azonban mindenkinél figyelembe kell venni a személyes jellemzőket. Óvatosan kell indítani a böjtöt egy diabéteszes páciensnél, ahol figyelni kell a vércukor ingadozását. Óvatosan kell indítani egy savproblémákkal, vagy fekéllyel küzdő betegnél, ahol a hosszú üres periódusok az emésztőszervekben fájdalommal, erős tünetekkel járnak.

És legalább ennyire fontos a nők szervezeténél testre szabni a böjtöt, főleg ha hormonprobléma vagy menopauza áll fenn, vagy metabolikus zavar. Ha ugyanis többször volt koplalás a múltban, akkor a nők szervezete erős raktározással, és a teljes metabolizmus átalakításával (nem a jó irányba) fog reagálni a kalóriamegvonásra. Náluk mindenképpen a follikuáris fázisra érdemes időzíteni a böjtöt.

De ez csak azt jelenti hogy azon elv szerint haladok ebben is, mint minden másban- vitaminok, gyógynövények, étrend: a teljes személyre szabásban.

K Mit jelent nálad ez a táplálkozás terápia? Hogyan kell ezt elképzelni?

V

A terápia: egy szakértő által összeállított, hosszabb időn át betartandó, cselekmények sorozata melyet a regeneráció érdekében végzünk. Ide a cselekvés a táplálkozás lesz- néhány kiegészítéssel (séta, stresszkezelő gyakorlatok, emésztést segítő mozgások). Szóval tulajdonképpen neked egy feladatod lesz: megenni amit mondtam 😀

De nézzük komolyan ezt a helyzetet, néhány példán át megvilágítva.

Most is esznek brokkolit sokan. Megmossák, felaprítják és megsütik, vagy megfőzik. A brokkoli már így is nagyon egészséges, azonban ha terápiásan, magasabb hatóanyagokkal és hatással akarjuk használni, akkor a következőket kell tegyük:

Amikor felvágjuk, kb 20 percre a levegőn kell hagyni. Ezalatt a növényben lévő mirozináz és a glukorafanin levegővel való érintkezése alatt kialakul a szulforafán nevű anyag a brokkoliban, amely az egyik legerősebb egészségvédő anyag amit ismerünk. Több ezer kísérlet bizonyítja, hogy daganatképződés ellenes, sejtkijavító-regeneráló hatással rendelkezik. Javítja az éhomi vércukorszintet, jó hatással van a kardiovaszkuláris állapotokra. Javítja az emésztést, ez pedig már magában nagy hatású a szervezet általános jóllétére.

Nem csak ezen a módon lehet feljavítani az amúgy is szuper brokkolit: ha például sietünk vagy mirelitet használunk: elérhetjük a szulforafán képződést mustármag hozzáadásával, vagy a brokkoli összes hatóanyagát megötszörözhetjük csíráztatással.

Így tehát ha a tervedben azt látod majd hogy brokkolikrémleves ilyen módon elkészítve, akkor ezeket a számtalan kutatás alapján megismert, nagyon komoly terápiás előnyöket fogod alkalmazni- egyszerűen, könnyedén.

Másik nagy kedvenc “gyógyszerem” a póréhagyma zöldje levesnek vagy salátának: az egyik leghasznosabb mikrobiom támogató. Kompetitív gátlási folyamattal visszaszorítja a számunkra előnytelen gombákat és baktériumokat, emelett elősegíti a hasznos lakto- és bifido kultúrák szaporodását. Magas a folsav tartalma, és kiemelkedő hatású a vércukorszint kiegyensúlyozásában. Ez az egyszerű és olcsó hagyma hőkezelve is megtartja probiotikus tulajdonságait, ráadásul nem olyan erős, mint rokonai, így a legtöbb esetben nem okoz gondot a fogyasztása.

Ez csak 2 példa arra, hogy minden napi táplálékaink milyen terápiás erősséggel tudnak hatni, ha megfelelően alkalmazzuk őket.

K Az orvosom Laktobacilus törzseket javasolt a stressz ellen, (SIBO, IBD gyanú, pangó epe és ételallergiák). Nem merem beszedni, de amúgy is olyan sokféle van…, a stresszt közben meg csökkentenem kell.

V

A bél-agy tengely komoly kapcsolatára, az első bizonyító kísérletek már 2011-ben megérkeztek: igazolódott hogy a bélbaktériumok képesek az agy neurokémiáját megváltoztatni. Ha az élelmiszer Lactobacillus Rhamnosus törzseket tartalmazott, akkor az emberek jobban bírták a stresszt, javultak a depresszióhoz és szorongáshoz kapcsolódó tüneteik.

Közben szignifikánsan kevesebb stresszhormon termelődött- így kémiailag is elindult a védekezés a stresszhelyzetre. Ez jóval kevesebb terhet tesz a gondolkodásunkra, így azon a fronton is javul a helyzet: a GABA neurotranszmitter jobban tud termelődni. Ha a stressz nem akadályozza meg a megfelelő emésztésünket, az ezzel összefüggő állapotok is nagyban javulnak. 

Ezért helyeslem a javaslatot, ugyanakkor tapasztalataim szerint 3 fontos tényező dönti el hogy milyen sikeres lesz ez a folyamat:

 1. a termék minősége (csíraszám, életképesség, adalékanyagok, ár-érték arány),
 2. a kúra alatti táplálkozás,
 3. az emésztőrendszer, főleg a bél állapota.

Az elsőt nem kell túlmagyaráznom, ezek olyan adatok  amelyeket a terméktájékoztatókon meg kell vizsgálnunk.

A másodiknak is magától értetődőnek kell lennie, de sokszor megfeledkezünk róla. Ha feldolgozott, cukros, finomított olajos ételekkel, klóros vízzel együtt fogyasztjuk a törzseket, akkor már azelőtt ellehetetlenítjük az életterüket, mielőtt leérnének.

A harmadik tényező szintén döntő lesz: A probiotikumoknak át kell jutniuk a gyomor-bélrendszer felső szakaszán, azaz ellenállóknak kell lenniük a gyomorsavval és az epével szemben, és meg kell tapadniuk a célhelyen, bélnyálkahártyán.

Amikor savprobléma van, vagy a bél nyálkahártyája sérült, biofilmekkel terhelt, akkor nem lesz termőföldje a leggondosabban kiválasztott probiotikumnak sem, így sajnos feleslegesen szedjük be- időt, pénzt és bizalmat vesztve. Ezeket az előfeltételeket tisztázva viszont már 1-2 hónap alatt látható az eredmény.

Friss a TikTokon

Van egy TikTok csatornám, amit akár vendégként is nézhetsz. Már csak azzal növelheted a jártasságodat a táplálkozástudomány terén, ha rendszeresen megnézel egy-egy videót. Itt mindig a legfrissebb 9 videót fogod megtalálni.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 kapcsolódó gondolat “Mikrobiom Magazin 2024/3”

Tartalomjegyzék
Scroll to Top