fbpx

Étrendező

Mikrobiom Magazin 2024/7

A vitaminok a bőrápolás szempontjából különösen fontosak, bár gyakran nem hozzuk összefüggésbe őket. A legtöbb embernek az immunrendszer jut eszébe, ha a vitaminok hasznára gondol. Ennél azonban sokkal több és fontosabb funkciójuk van.

A legegyszerűbben szólva, a vitaminok különböző biokémiai folyamatokat segítenek elő a szervezetünkben. Ilyen folyamatból minden másodpercben több millió zajlik le a testünkben. A különböző biokémiai láncreakciók, anyagcsere-folyamatok igényelnek egy-egy anyagot, hogy az képes legyen ellátni egy bizonyos funkciót. Ezek a funkciók például a hormonok termelődése, az emésztés, vagy az ingerület átvivő anyagok létrejötte, és útja a szervezetben egyik szervtől a másikig.

Ezekhez a kémiai folyamatokhoz szükség van vitaminokra, folyamatosan. Láthatjuk, hogy ezek az összetevők milyen fontosak, és hogy a hiányuk komoly betegségeket okozhat.

A feldolgozott és finomított élelmiszerekből gyakran teljesen hiányoznak a vitaminok.

A mikrotápanyagok, mint például a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek elvesznek a tömeggyártás során, vagy a hozzáadott adalékoktól és cukortól nem tudnak felszívódni. Ugyanakkor a leggondosabb odafigyeléssel sem tudunk minden nap elegendő vitamint magunkhoz venni.

Az A-vitamin az egyik olyan elit tápanyag, amelyet már régóta használnak bőrgyógyászati kezelések során kívülről, és a szépségtáplálkozásban pedig belülről.

Mi is pontosan az A-vitamin

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szervezetünk normális működéséhez, a többi vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez hasonlóan. Az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért mindenképpen külső forrásból kell biztosítanunk a megfelelő szintet.

Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) közé tartozik. Az A-vitamint a máj raktározza el, ahonnan később a testünk hasznosítani tudja a számtalan folyamathoz. Neve valójában egy összefoglaló név, az elnevezés hat azonos biológiai hatású molekulát takar: retinol, retinal, alfa-karotin, béta-karotin, gamma-karotin, béta-kriptoxantin.

Mit okozhat az A-vitamin hiány?

Elsődlegesen nem megfelelő szintje látásromláshoz,  csontképződés zavarához, és bőrproblémákhoz vezethet. Másodlagosan pedig a szervezet folyamatai szenvednek kárt, ez pedig a kimerültségen és fáradtságon kívül a genetikailag gyengébb szerveinknél fog megmutatkozni.

Az A-vitamin kiemelt szerepei az emberi szervezetben

Zsírban oldódó vitaminként képes áthatolni a sejtfalakon, így DNS-szinten hat a szervezetünkre. Építőkőként résztvesz az ingerületek és hormonok termelődésében. Nagyon fontos a szem, a bőr és a nyálkahártyák egészségéhez. 

Nélkülözhetetlen a csontok normális növekedéséhez. A csontok épségének megőrzéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségben, rendszeresen bevitt A-vitamin, ugyanis a hiánya és a túladagolása is a csontok gyengüléséhez vezethet. (Önmagában azonban nem megfelelő, D-vitamin és kálcium is kell hozzá.)

Az elit kommandó tagja
Az összes antioxidáns rendkívül fontos az egészség szempontjából. Mivel minden növény egy kicsit másfajta antioxidánst tartalmaz, hatásuk egy kicsit eltérő. Van azonban az úgynevezett elit csoport, ahova a legerősebbeket soroljuk: A, C, E-vitamin. 

Az A-vitamin nagyhatású antioxidáns, így a daganatos megbetegedések megelőzésében is hatékony. Csökkenti a szervezetben fellépő gyulladást, akárhol is van a gócpont. Ezzel a szervezet általános egészségére hat, tehermentesítve az immunrendszert.

Immunrendszer támogató
A szervezetünk A-vitamin-szintje szorosan összefügg az  immunrendszer erősségével. (erősség alatt itt a megfelelő, egyensúlyi működést értjük, hiszen az sem jó ha alul- vagy felülműködik). Megfelelő A-vitamin szint mellett  a testünk sokkal könnyebben távolítja el  a baktériumokat, vírusokat, és patogéneket, így hamarabb felépülhetünk a betegségekből.

A sejtregeneráció vitaminja
Az A-vitamin a szövetek helyreállításában és a sejtregenerációban is kulcsfontosságú szerepet játszik. Az A-vitamint kiegészítő kezelésként használják a sebgyógyulásnál.

Emellett a karotinoidok mind gyulladáscsökkentő hatásúak, így megszüntetik a bőr kipirosodását ekcéma, pattanások és a bőr különböző  gyulladásai esetén.

Nagyon hasznos láncreakciónak lehetünk itt tanúi: az előzőleg említettként az A-vitamin a sebgyógyulásra is jótékony hatással van, így a pattanások után megjelenő hegek gyógyulásában is nagyon erős segítség.

Amikor kedvező, ha lerakódik a bőrben egy anyag

Béta-karotin formája egy zsírban oldódó erős antioxidáns, ami a bőrben felhalmozódva segít megakadályozni a kollagénrostok bomlását, ezáltal pedig a bőr öregedésével is felveszi a harcot.  A jó kollagén termelés az alapja a ráncok elleni prevenciónak.

A csak a sárga és zöld zöldségekben megtalálható béta-karotin sárga festékanyaga lerakódik a bőr hámrétegében, ezzel megvédve a bőrt a nap káros UV-sugaraitól.

A retinol meggátolja a keratinképződést. Ez azért fontos, mert a túlzott keratin termelődés a pórusok eltömődését okozza. Ez nemcsak pattanások és akne kialakulásához vezet, de megakadályozza hogy a kívülről felvitt anyagok beszívódjanak a bőrbe. A túlzott keratin termelődés pikkelysömörhöz is vezethet, így ennek a kezelésére is használják belsőleg az A vitamint. 

Nem is az Étrendező oldalán járnátok, ha nem említeném meg a mikrobiomot. A bőrnek is megvan a saját flórája, aminek felbomlása ugyanúgy problémákat okoz, mint a bélrendszerben. Ebben a kutatásban összegezték a legújabb eredményeket, amik arra mutatnak, hogy az A-vitamin összes formája mennyire hatásos a bőr immunreakciói javításában, helyrehozva ezzel a bőr mikrobiom egészségét.

Összegezve az A-vitamin fontosságát a bőr egészségének fenntartásában: egy megfelelő kiegészítő használata nemcsak kezelhet, de meg is előzhet számos problémát.

Tudományos csemegék

Az emberi test számtalan titkot rejt. Néhányról azonban már sikerült(?) lerántani a leplet. Például a közelmúltban az agyba vezető molekuláris átjárókat találtak.

Azonban vannak olyan évezredes receptek is, mint például a kombucha italé, amelyeket még csak most is ismer meg a világ nagy része.

Viszont egyes betegségek, mint például az IBS megfejetésének egyelőre továbbra is csak apró kirakós darabkáit találták meg a kutatók.

Az utolsó cikkben ismét egy jó hírről olvashatsz, a gyümölcsökben lévő jótékony hatású flavonoidokról, amellyekkel csökkenthető az időskorúak csonttörékenyésége.

Fotó: Rad Cyrus, unsplash.com

Tudományos áttörés az agy betegségeinek megelőzésében

A Nature folyóiratban közzétett kutatás szerint a Queenslandi Egyetem kutatócsoportja olyan molekuláris átjárókat talált, amelyek segítségével gyógyszereket juttathatnak az agyba a neurológiai rendellenességek kezelésére.

A neurológiai betegségek- Alzheimer kór, szklerózis multiplex és az agyi érkatasztrófák (stroke) olyan rettegett kórképek, amelyek gyógyítása még mindig csak gyerekcipőben jár. 

Dr. Rosemary Cater, az UQ Institute for Molecular Bioscience munkatársa egy olyan csoportot vezet, amely felfedezte, hogy a kolin nevű esszenciális tápanyagot az FLVCR2 nevű fehérje szállítja az agyba. 

 

A kolin egy vitaminszerű tápanyag, amely nélkülözhetetlen a szervezet számos fontos funkciójához, különösen az agy fejlődéséhez. Napi 400-500 mg kolint kellene elfogyasztanunk a sejtregeneráció támogatásához, a génexpresszió szabályozásához és a neuronok közötti jelek küldéséhez.

 

Dr. Cater elmondta, hogy eddig keveset tudtak arról, hogy az étrendi kolin hogyan halad át a speciális sejtrétegen, amely elválasztja a vért az agytól – ez a funkció létfontosságú az agy védelme szempontjából. Ez a vér-agy gát megakadályozza az agyra káros anyagok, molekulák bejutását.

Ugyanakkor az agynak továbbra is fel kell vennie a tápanyagokat a vérből, ezért a gát speciális sejtrendszereket tartalmaz – úgynevezett transzportereket –, amelyek lehetővé teszik bizonyos tápanyagok, például glükóz, omega-3 zsírsavak és kolin bejutását. 

Bár ez az akadály fontos védelmi vonal, kihívást jelent a neurológiai rendellenességek kezelésére szolgáló gyógyszerek tervezésében. Dr. Caternek sikerült kimutatnia, hogy a kolin az FLVCR2 fehérje kis üregeiben helyezkedik el, miközben áthalad a vér-agy gáton. Sok ehhez hasonló kutatás azért lett elvégezhető, mert a diagnosztikai eszközök, gépek folyamatosan fejlődnek.

Ehhez az eredményhez pl nagy teljesítményű krioelektron mikroszkópokat kellett használni.

És hogy miért is olyan fontos ez?

Ez a bejutási folyamat kritikus információ ahhoz, hogy megértsük, hogyan lehet olyan gyógyszereket megtervezni, amelyek képesek utánozni a kolint, amint az egy fehérjéhez kötődve felutazik az agyba, anélkül hogy károsítaná azt. Ezek az eredmények megalapozzák az olyan betegségek gyógyszereinek jövőbeli tervezését, mint az Alzheimer-kór és a stroke.

A kutatás rávilágít a kolinban gazdag ételek fogyasztásának fontosságára is. Az emberi szervezet termel kolint a májban, többnyire foszfatidilkolinként, de a szervezet által természetesen szintetizált mennyiség nem elegendő az emberi szükségletek kielégítésére, ezért külső forrásból is pótolnunk kell.

Korábban a kolint vitamin, pontosabban B8-vitaminként tartották számon. Ez egy vízben oldódó tápanyag, mely hat az agyműködésre és az anyagcserére. Szükséges a máj, az agy megfelelő működéséhez, de az idegrendszer és az izmok egészségéhez is hozzájárul. 

Kolin forrás lehet:- Burgonya és keresztesvirágú zöldségek, mint a kelbimbó, brokkoli és karfiol, bab, szójabab, diófélék, magvak, quinoa, búzacsíra.

Ismerd meg kombucha italt!

Kezdetben talán csak a legelső bioboltokban, piacokon volt megtalálható, de egyre népszerűbb és ismertebb a kombucha. Ma már a drogériákban, élelmiszerboltokban is találkozhatunk vele – de érdemes összebarátkoznunk?

A kombucha egy fermentált ital, ami azt jelenti, hogy az ital elkészítési folyamata élesztőt és élő baktériumokat használ a cukor alkohollá alakítására. Ezt az eljárást sör és bor készítésére is használják, de a kombucha teában az alkoholszint nagyon alacsony – tulajdonképpen alkoholmentes. 

 

A neve ellenére a kombucha nem gombafajta, hanem zuzmó, melynek élő organizmusai megerjesztik a kiinduló italt. 

 

A kombucha ősi idők óta alkalmazott gyógyító ital 

Kínában már több mint 2200 évvel ezelőtt ismerték méregtelenítő és energizáló tulajdonságai miatt. A kereskedelmi útvonalak bővülésével Oroszországba, majd más kelet-európai területekre is megérkezett. A Kombucha antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek bizonyos betegségek, például a rák megelőzésében. Hasznos B-vitaminokat és probiotikumokat is tartalmaz.

A népi gyógyászat szerint erősíti az immunrendszert, segít elmulasztani a puffadást, javítja az emésztőrendszer hatékonyságát. Gazdag enzimekben, organikus savakban. Van benne glükozamin, ami az ízületek egészségét támogatja. 

Laboratóriumi keretek arra a következtetésre jutottak, hogy az italnak antimikrobiális, antioxidáns, rákellenes és cukorbetegség elleni tulajdonságai lehetnek. A kutatások során arra jutottak a szakértők, hogy a kombucha alkalmas lehet a gyomorfekély és a magas koleszterinszint kezelésére. Alkalmas arra, hogy tehermentesítsük vele a kiválasztó szerveinket. 

A kombuchában lévő DSL nevű vegyi anyag talán a legfontosabb összetevője. A DSL képes gátolni egy fontos enzimet, a β-glükuronidázt, amelynek szerepe lehet a rák növekedésében. A jelenlegi bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a kombucha egészségügyi tulajdonságai valószínűleg hasonlóak a teához és az erjesztett ételekhez. Az ajánlott mennyiség belőle napi 1,5 dl, ha túl sokat iszunk, az gyomorégést okozhat.

Ezen a fotón Gergő látható, amikor egy hatalmas expon Nürnbergben (Biofach) felfedeztük a Captain Kombuchát. Szerinte a képpel biztosan növelhetjük a kombucha iránti érdeklődést. 

Szerinted is jó ötelt volt? 😂

Captain Kombucha

A legízletesebb kombucha ital! (szubjektív) Ráadásul többféle ízben és cukormentesen is kapni.

Ha a Bijó áruházban vásárolsz és a kliensem vagy, akkor 10%-kal olcsóbb. (Helyszíni vásárláskor.)

Az IBS kiismerése továbbra is kihívás a kutatók számra

Sokszor kérdezitek, hogyan lehet, hogy bizonyos emésztőszervi betegségekről, mint pl az IBS olyan keveset tud az orvostudomány. Hogy miért nincs jobban fókuszban. Sok olyan kutatás zajlik ebben a pillanatban is, ami keresi a megoldást.

A Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology ( Molekuláris Gasztronómia és Hepatológia) folyóiratban megjelent új kutatás rávilágít az irritábilis bél szindróma és a szív- és érrendszeri betegségek CVD általános betegségmechanizmusaira.

A Dr. Leticia Camargo Tavares, a Monash Egyetem munkatársa által vezetett tanulmány újszerű betekintést ad az IBS genetikai hátterébe, és potenciális terápiás beavatkozási lehetőségeket kínál.

 

Az IBS világszerte az egyik legelterjedtebb gyomor-bélrendszeri betegség, amely a lakosság 20%-át érinti, főleg a nőket.

 

A tünetek összetett skálája jellemzi, beleértve a hasi fájdalmat, puffadást, hasmenést és székrekedést. Az IBS jelentősen rontja a betegek életminőségét. Széles körű elterjedtsége ellenére az IBS működési mechanizmusa továbbra is tisztázatlan, ami korlátozza a kezelési lehetőségeket.

Kutatók nemzetközi konzorciuma, (amely a Monash Egyetem, a CIC bioGUNE , a LUM Egyetem, az IRGB-CNR, a CEINGE és a Nápolyi Federico II Egyetem, valamint a Groningeni Egyetem szakértőiből áll) átfogó vizsgálatot végzett. Két nagy európai népességcsoport – a UK Biobank és a Lifelines – adatait elemezve a csapat 24 735 IBS-ben szenvedő és 77 149 tünetmentes egyén genetikai adatait vizsgálta meg.

Elemzésük négy genomiális régiót tárt fel, köztük két korábban nem azonosított lokuszt, amelyek az IBS-re való fokozott fogékonysághoz kapcsolódnak. (A lokusz (latin locus, a. m. ’hely’) vagy génhely a biológiában a gén vagy egyéb fontos szekvencia elfoglalt helyét jelenti a kromoszómán vagy a genetikai térképen.) Ezek a genetikai jelzők központi szerepet játszanak a gyomor-bélrendszer motilitásában, a bélnyálkahártya integritásában és a cirkadián ritmus szabályozásában.

“Bár még nem határoztuk meg véglegesen a specifikus géneket és a feladataikat, ezek az eredmények új betekintést nyújtanak az IBS patofiziológiájába. Tehát azt várjuk, hogy a nyomon követési kutatások ezekre a felfedezésekre építenek” – mondta Dr. Tavares.

 

Ezenkívül a kutatók figyelemre méltó kapcsolatot találtak az IBS-re való hajlam és a különböző szív- és érrendszeri betegségek között, ideértve a magas vérnyomást, az ischaemiás szívbetegséget és az angina pectorist. 

 

Mauro D’Amato professzor, a CIC bioGUNE és a LUM Egyetem vezető szerzője és tanulmányvezetője ezt az új bizonyítékot a legizgalmasabb eredménynek nevezte. 

Egy másik fontos megállapítás feltárta, hogy az IBS öröklődése gyakoribb lehet, mint korábban gondolták.

Naponta egy alma a csonttörést is távol tartja?

Aki már halott engem bárhol 5 percnél tovább beszélni, akkor biztos tud a növényi pektinek fontosságáról, melynek első forrása nálam az alma – igaz, párolva. Most azonban az én párolt alma receptemen kívüli fogyasztás előnyeiről lesz szó. 

 

Ha negyvenes éveinktől kezdve minden nap elfogyasztunk egy közepes méretű almát, az segíthet megvédeni az időskorral járó csontkárosodásoktól.

 

Ez a gyümölcs egy különösen jótékony flavonolt, a kvercetint tartalmazza, amelyből mindössze 10 mg már 20 százalékkal!! csökkenti a törékenység esélyét egy tanulmány szerint. Az idősebb felnőttek akár 15 százaléka tapasztal fokozott csonttörékenységet, egy geriátriai szindrómát, amely nagyobb esések, törések, rokkantság, kórházi felvételek és halálozás kockázatához vezet. 

A csont gyengeségének megelőzésére vonatkozó jelenlegi étrendi ajánlások elsősorban a fehérjebevitelre összpontosítanak, de a szakértők szerint világossá vált, hogy bizonyos gyümölcsök is rendkívül hasznosak a kockázat csökkentésében. A flavonolok számos élelmiszerben megtalálhatók: zöld leveles zöldségek, hagymák, bogyós gyümölcsök, cseresznye, citrusfélék, tea, csokoládé, salátafélék, paprika, és a szőlő egy különlegesen magas forrás.

Magasabb flavonolbevitel = kisebb eséllyel alakul ki a csont törékenység – mondta Shivani Sahni professzor, a Harvard Medical School munkatársa. A flavonoidok közül pedig konkrétan a magasabb kvercetin bevitel állt a legerősebb kapcsolatban a törékenység megelőzésével.

Szakértői válaszok

Ebben a rovatban válogatást találsz a különböző felületeken beérkező kérdésekre adott válaszaimra. Ezeken keresztül bepillantást kaphatsz a szemléletemről. Bízom benne, hogy a válaszok között találsz a magad számára is hasznosat. 

Mindazonáltal kérlek vedd figyelembe, amit mindig hangsúlyozok, hogy ezek a válaszok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik a személyes konzultáción adott útmutatásokat!

Miért sokkal ritkábbak az agy betegségei az távol-keleti emberek körében?

K Kedves Zsuzsa, én az agy serkentésére, vagyis inkább általános egészségben tartására szeretnék tanácsokat kapni. Sok sajnálatos demenciás idős rokon volt, és lehet hogy nem kellene, de sokat aggódom emiatt. Azt olvastam hogy Keleten sokkal ritkább ez az állapot, és nyilván az étkezési szokásaikban van valami.

V Nagyon helyeslem, hogy foglalkoztat téged ez a kérdés- a megelőzés mindig könnyebb mint a kezelés.
Ez egy nagyon komplex téma, de megpróbálom felsorolni a fontos tennivalókat:

  • ultrafeldolgozott élelmiszerek kerülése
  • finomított cukor minimalizálása
  • minél több frissen főzött étel, napi 20 % nyers (zöldség, gyümölcs),
  • minél több szín: abban van a flavonoidok, antociánok, antioxidánsok,
  • minimális vagy kevés alkohol, dohányzás
  • a mikrobiom neve második agy- ezért az egészsége létfontosságú. Itt segíthetnek specifikusan erre ható probiotikumok is.
  • napi 5000 lépés minimum, vagy más rendszeres mozgás
  • stressz kezelés
  • agytorna: mindig valami újat tanulni, nyelvet, hobbit. Rejtvényfejtés, sudoku, stb.
  • óvatosan a gyógyszerszedéssel: a hosszú időn át szedett antihisztamin vagy a savlekötők is hozzájárulhatnak az agy károsodásához. (A következő kérdésnél is előjön ez a probléma!)

A kérdésed másik felére a válasz pedig – sok más tényező mellett- a kurkuma és a zöld tea

Ebben a részben a kurkumáról lesz szó. A kurkuma az első számú fűszerünk az agy egészségéért. A Délkelet-Ázsiában őshonos és elsősorban Indiában termesztett kurkumát régóta tanulmányozzák egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt, mivel segít az olyan gyulladásos betegségekben, mint az ízületi gyulladás, a szorongás, a metabolikus szindróma, a magas koleszterinszint és az emésztőrendszer betegségei.

Ha a kognitív képességekről van szó, a rizóma egy kurkumin nevű, erős hatású vegyületet tartalmaz, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert. A kurkumin segít csökkenteni a gyulladást, javítja az antioxidáns kapacitást és elősegíti az új agysejtek növekedését, hozzájárulva a jobb kognitív funkciókhoz, és potenciálisan csökkentheti az olyan neurodegeneratív betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór.

A keletei népesség vizsgálatán alapuló tanulmányok azt is kimutatták, hogy a rendszeres bevitel megőrzi a kognitív funkciókat, csökkenti a kortizolszintet és a gyulladást, valamint fokozza az agyból származó neurotróf faktort, amelyek mindegyike támogatja a tanulást és a memóriát. (Az agyból származó neurotróf faktor, vagy más néven BDNF, többek között a neuroprotekcióban és a memóriában vesz részt.)


Hogyan fogyaszd a kurkumát?

Használható a friss kurkuma, a kurkumapor önálló fűszerként, vagy a kurkuma mint összetevő, curryporban. A kurkumában lévő kurkumin adja a fűszer erős, mindent megszínező sárga színét.
Azt mindig szem előtt kell tartani, hogy a kurkumin aktív összetevőjének alacsony a biológiai hozzáférhetősége. Ez azt jelenti, hogy a szervezet önmagában nem szívja fel hatékonyan. A biológiai hozzáférhetőség növelése érdekében a tanulmányok azt mutatják, hogy a kurkuma és a piperin nevű vegyületet tartalmazó fekete bors párosítása 2000%-kal javíthatja a felszívódást. Ezért fontos, hogy a kurkumát mindig fekete borssal párosítsuk.

Mi a helyzet a kurkuma táplálékkiegészítőkkel?

Ha koncentrálni szeretnénk 1-1 probléma megoldására vagy megelőzésére, akkor nyilván hatékonyabb olyan módon bevinni a szervezetbe, ahol pontosan tudjuk mérni a minőséget és a mennyiséget. A maximális előnyre azonban akkor tehetünk szert, ha ételként is fogyasztjuk.

Azonkívül ne feledd, piperin/bors! Azaz ha olyan készítményt választasz amelyben nincs BioPerine vagy legalább bors, az nem fog hasznosulni. (És ettől a cégtől ha lehet, ellenőrizz mást is, mert nem tanúskodik minőségről és szakértelemről az ilyen termék.) 

A kurkuma valóban nagyon erős és potens gyógyhatású, és gyógyszerkölcsönhatásai is előfordulhatnak, ezért feltétlenül konzultálj egészségügyi szakértővel arról, hogy hogyan lesz biztonságos a kombináció. Adagolást azért nem tudok írni, mert ahogy említettem, a szedése sok mindentől függ.

K Kedves Étrendező, olvastam valamelyik előző magazinban, hogy a savlekötőknek mennyi rossz hatása van. Én mintha azt figyeltem volna meg, hogy iszonyú erős fejfájásom lesz, talán már migrén is. Lehet hogy a gyógyszer miatt van? Mert nem mindig szedem és csak utána érzem.

V Igen, teljesen valid a megfigyelésed – valóban ezt okozza. És ez olyan gyakori, hogy már kutatás is bizonyítja. Egy tanulmány szerint a népszerű, vény nélkül kapható gyomorégés/reflux elleni gyógyszerek, savlekötők, csökkentők  használata akár 70 százalékkal növeli a migrén kialakulásának kockázatát.

A Marylandi Egyetem kutatói 11 800 ember adatait elemezték, köztük 2100-an, akik vény nélkül kapható gyomorégés elleni gyógyszereket szedtek. Az eredmények szerint a kalcium-karbonát szedése 30 százalékkal, míg a protonpumpa-gátlók 70 százalékkal növelték a migrén kockázatát.

A kutatók úgy vélik, hogy ennek az az oka, hogy a gyógyszerek kiszárítják a szervezetet, és a kiszáradás a migrén egyik gyakori oka. 

Nagyobb aggodalomra ad okot az az eredmény, hogy a korábbi kutatások összefüggésbe hozták a gyógyszereket a demenciával, mivel növelik az agyi erek károsodásának kockázatát. A tanulmány a Neurology Clinical Practice-ben, az Amerikai Neurológiai Akadémia hivatalos lapjában jelent meg.

A megoldás ebben az esetben is az, hogy ne tüneti kezelésre hagyatkozzunk a reflux esetén, hanem keressük és gyógyítsuk a kiváltó okot.

K  Kedves Zsuzsanna! Van rá valami módszer, hogy a szervezetet hozzászoktassuk a hüvelyesekhez, és ne puffasszanak? Próbáltam már a neten leírt áztatást, főzési tanácsokat, dietetikus javaslatára még azt is, hogy heteken át minden nap egyek hüvelyest, de továbbra is puffadtam, fájt a hasam. Pedig jó lenne több hüvelyest és (egyéb puffasztó) zöldséget enni, és kevesebb húst.

Köszönöm szépen!

V Kedves Nóri, ha túl vagy ezeken a kísérleteken és nem sikerült a hüvelyesek fogyasztása, akkor itt még pár lépéssel korábban kell kezdenünk.  2 eset lehetséges: vagy bélprobléma, vagy hisztamin. 

Eset 1: bélprobléma

A hüvelyesek  tele vannak esszenciális tápanyagokkal, de a magas rosttartalom miatt gázképződést és puffadást is okozhatnak. Ez amiatt van, mert a hüvelyesfélék szinte összes fajtája oligoszacharidokat is tartalmaz, amelyek nem könnyen emészthetők a vékonybélben. Amikor a vékonybél sérült, SIBO áll fent esetleg, és nem képes a megfelelő emésztésre, akkor utána  a vastagbélbeli baktériumok szintén rosszul emésztik, azaz erjesztik  őket, és ezzel gázokat termelnek.


Eset 2: hisztamin

Nem ritka az sem, hogy az emésztési panaszok hátterében a hisztamin-intolerancia, hisztaminózis áll. Ilyenkor a szervezet nehezen küzd meg a feleslegesen kialakuló, vagy  ételek útján bevitt hisztaminnal, ami így puffadást okoz. (Vagy  hasmenést, görcsöket, viszketést, fejfájást, fáradtságot, erős szívdobogást, és még számtalan tünetet. Erről egyébként a múlt héten a Petőfi TV-ben beszéltem.) 

Ugyanakkor a rostok elkerülése egyáltalán nem megoldás, mert ez is puffadáshoz fog vezetni. Ha nem eszünk elegendőt, akkor sok más folyamat sérülése mellett, az emésztés is lelassul. Az étel nem tud úgy haladni a tápcsatornában, ahogy elő van neki írva, így máshol alakulnak ki a melléktermékei az emésztésnek. A vastagbélben így jelentős mennyiségű fexáltoxin marad, ez pedig nemcsak kellemetlen tünetekkel jár (fejfájás, kiütések, fáradtság, idegrendszeri problémák) de tovább rontja a nyálkahártya állapotát, hátráltatva ezzel a gyógyulásban- sőt tovább romolhat a helyzet, polipok, divertikulumok és daganatok is kialakulhatnak. 

De mindaddig, amíg ezek zajlanak, egy dolog biztos lesz: a puffadás. 😤

Megoldás a bél regenerálása

Úgy gondolom, hogy mindkét esetben a bél regenerálása lesz a fő irány. Viszont ha nem a sérült bél, hanem a hisztamin a gyökérok, akkor egy kicsit másképp kell haladni. Ennek a menete már több információt igényel rólad: leletek, tünetek, életkörülmény, stb.

Viszont addig is ajánlom a hüvelyesek fogyasztását, de spéci formában: csíráztatva. Így nem szokik el az emésztésükhöz használt enzimektől a szervezet, ugyanakkor nem terheled a rostokkal, a jótékony vitaminok, ásványi anyagok pedig megtöbbszöröződve jutnak be. A legjobban emészthető a beluga lencse, de a sima barna is nagyon könnyen csíráztatható pár nap alatt, és nagyon finom.

K  Kedves  Zsuzsa, termelői piacon vettem zölddió szirupot, tudom hogy sokmindenre jó de kíváncsi lennék az ön véleményére. Köszönöm ha válaszol!

V Kedves Kérdező, Több szempontot is érdemes megvizsgálni itt. 

A növénynek a 2 legerősebb hatóanyaga az egészség szempontjából: a levél és az érett dióbél. Más-más anyagot tartalmaznak: míg a dió a legjobb profilú zsírfajta, vércukor csökkentő, agyi és neurológiai működést serkentő. A levél baktérium- és vírusölő, a rendellenes sejtek kijavítója. Segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő. 

A diólevél szájüregben induló gyulladások, vérzések kezelésére is kiváló: erre levelének, zöld termésburkának főzetéből készített öblögetés ajánlott. Torok-, mandula- vagy hangszálgyulladás esetén a leveléből készült főzettel kell gargalizálni. 

Diólevél hatása külsőleg: Izzadásgátló, gombaellenes szer is. Vérzéscsillapító, szövetösszehúzó és fertőtlenítő tulajdonságai a sebek, fekélyek, gyulladásos bőrbetegségek, ekcéma, aranyér kezelésében jelentenek segítséget. A diólevél főzete borogatásként, lemosóként de ülőfürdőként is alkalmazható.

A zöld dió főleg az enzimtartalma miatt hasznos, így emésztőrendszeri problémákra alkalmazható kivonat vagy tinktúra formájában. Viszont! a cukor hozzáadása nagyrészt semlegesíti ezeket az előnyöket. (Amennyiben cukorral készült a szirup.) A glükóz 10 perccel a szervezetbe jutás után emeli a gyulladás szintjét, ezt laboratóriumi vizsgálatokkal abszolút lehet mérni. A C-reaktív protein (CRP) szint mutatja. Ez a helyzet a felszívódással is: a koncentrált cukor rontja a vitaminok, antioxidánsok hasznosulását. 

A jó népgyógyászati eredményei a szirupoknak más korban, más körülmények között alakultak: Jobb génkészlet, kevesebb, szinte minimális cukorfogyasztás, sok mozgás, 0 feldolgozott étel, kevesebb stressz és sokkal magasabb hatóanyag tartalom a növényekben.

Csemegének elmegy óvatosan fogyasztva, de amennyiben egészségügyi problémát szeretnél kezelni vele, akkor tea, tinktúra vagy kivonat formájában.

Fontos! Figyeljünk a következőkre

A dió összes formájának hatóanyaga nagyon erős, főleg a juglonok és a savak, ezért fogyasztása vagy külsőleges kezelése mindig kúraszerűen, és fitoterapeuta szakértővel egyeztetve történjen!

Van egy fontos kérdésed?
Hadd válaszoljak rá!

Az itt beküldött kérdésekre lelkiismeretesen, a legjobb tudásom szerint válaszolok. Ezzel együtt a válaszaim iránymutatásnak tekintendők, nem pedig szakvéleménynek, és nem helyettesítik a személyes konzultáció alapján összeállított étrendet, vagy ajánlást. 

Friss a TikTokon

Van egy TikTok csatornám, amit akár vendégként is nézhetsz. Már csak azzal növelheted a jártasságodat a táplálkozástudomány terén, ha rendszeresen megnézel egy-egy videót. Itt mindig a legfrissebb 9 videót fogod megtalálni.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top