fbpx

Étrendező

Hogyan végezzünk DIY metabolikus tesztet 169 forintból?

Az egyik leggyakoribb kérdésetek felém az, hogy hogyan lehet kideriteni, kinek mi lesz a jó diéta. Hiszen az már köztudott, hogy ugyanaz nem működik mindenkinél- de honnan tudjuk, hogy mi okozza a különbséget, és hogyan lehet erre rájönni? 

Hogyan lehet az, hogy valaki egészségesen él szénhidrátokban gazdag étrenden, másvalakinek pedig szigorúan számogatnia kell, különben növekedik a testsúlya, romlanak az élettani értékei, mint a vércukor- koleszterin és hormonszintek, igy növelve a civilizációs betegségek kialakulásának esélyét?

 

Ennek titka a génjeinkben van kódolva.

Mi is az a metabolikus teszt?

Ha követitek a munkásságomat, tudjátok hogy a totálisan személyre szabott étrend elkötelezett hive vagyok, ezért is tartom a jövő egyik legfontosabb kutatási területének a nutrigenomikát, azaz a génszintű táplálkozást. Ugyanúgy, ahogy ujjlenyomatunk, génjeink és mikrobiomunk is különböző, ezzel arányosan szervezetünk igényei is. (Csak beszúrom: ezért menekülj attól a szakembertől, aki szerint csak kalóriadeficit kérdése a fogyás.)

Ebben a cikkben egy genetikus által kifejlesztett tesztről lesz szó, mellyel megállapithatjuk a metabolizmusunk gyorsaságát- ez pedig 3 nagy csoportba sorol minket, mely az étkezésünk alapját, a tápanyagok optimális elosztását adja majd.

Dr. Sharon Moalem genetikus munkája során több száz kisérletet végzett, igy alakult ki ez a teszt, melyet otthon bárki elvégezhet ingyen. A teszt azt fogja megmutatni, hogy génjeid milyen gyorsan bontják a szénhidrátokat, azaz melyik metabolizmus csoportba tipusba tartozol: a teljes szénhidrát, a moderált szénhidrát vagy a korlátozott szénhidrát tipusba.

A teszt az amiláz enzim alapján működik: attól függ hogy milyen gyorsan bontod a szénhidrátokat keményitőkre, hogy hány másolatod van ebből a génből. Ha sok ilyen génnel rendelkezel, a szervezeted könnyen és gyorsan bontja a keményitő molekulákat, ezért többségében fogyaszthatod őket. Ha nem sok ilyen gént hoztál magaddal, akkor nem ez lesz a megfelelő hajtóanyag az optimális működésedhez.

Így végezd el az otthoni tesztet

Amire szükség van: nyugodt környezet, stopperóra, és egy cukormentes, sótlan keksz,erre optimális pl. egy háztartási keksz.

  1. A teszt elvégzése előtt fél órával ne fogyassz intenziv izű ételeket, hogy biztositsd a neutrális környezetet. Ülj le kényelmesen, vegyél egy falatot a szádba a kekszből, inditsd el a stoppert, és kezdd el rágni a kekszet, de ne nyeld le. Figyeld az izérzékelésedet: az édes iz megjelenésekor állitsd le a stoppert. Lehet, hogy egészen enyhén érzed csak, vagy többször meg kell ismételned a tesztet.
  2. Tehát amint érzed az édes izt, állitsd meg a stoppert, és jegyezd fel a másodpercet. Ha nem érzel semmit 30 másodpercig, akkor nem kell tovább folytatnod, ez lesz a te értéked.
  3. Ha az abszolút tudományos átlagra törekszel, akkor egy hétig naponta ötször végezd el a tesztet, ebből kettő ugyanakkor, három pedig változó időpontban legyen. Nőknél érdemes egyszer végigvinni egy egész menstruációs cikluson- egy héttel előtte, alatta és utána. Az alap mérés természetesen ne erre az időpontra essen.

 

Lássuk az eredményeket!

0-14 másodperc – Teljes szénhidrát tipus 

Genetikailag prediszponált vagy a szénhidrátok emésztésére, vagyis az öröklött hajlamod erős erre. Az étkezésed összeállitása:  50 % szénhidrát, 20 % fehérje, 30% zsir

15-20 másodperc – Moderált szénhidrát tipus

Körülbelül hasonló az aránya a szénhidrát bontó képességednek, mint a fehérje emésztésnek. Az étkezésed összeállitása:  35 % szénhidrát, 30 % fehérje, 35 % zsir

30 másodperc vagy több – Korlátozott szénhidrát tipus

A szervezetednek nehézséget okoz a szénhidrátok és keményitők bontása. Az étkezésed összeállitása:  25 % szénhidrát, 35 % fehérje, 40 % zsir

 

Ez azonban csak a kezdet, hiszen nagyon nem mindegy, hogy ez a mennyiség milyen minőségű szénhidrátot tartalmaz. Fontos a glikémiás index, a glikémiás terhelés, az életmód, a szedett gyógyszerek és táplálék kiegészitők- és a mikrobiom állapota.

Azonban amig ezeket is beállitod, már addig is egy neked sokkal jobban működő módon tudsz táplálkozni, ha a neked való tápanyag arányokat figyelembe veszed.

haztartasi_keksz_Etrendezo

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top