fbpx

Étrendező

Esettanulmány

Látványos siker áldozatok nélkül

Általános tapasztalat, hogy az étkezési eredetű problémákból sokan évek alatt sem tudnak kilábalni. Ez legtöbbször nem a betegek hibája. A buktatót az okozza, hogy az előírt étrend nem személyre szabott. Emiatt nehezen betartható és nem is eredményes.

Ebből az esettanulmányból megismerheted azt a módszert, amit én évek óta sikerrel alkalmazok a pácienseimnél. Akik betartják a számukra készített étrendet, meglepődnek annak az egyszerűségén és egyidejű hatékonyságán. A titok abban rejlik, hogy a minden tekinteteben egyénre szabott kúrát a beteg nem érzi természetellenesnek és így a követésével könnyen érhet el sikereket, a szokásosnál rövidebb idő alatt.

A következőkben Csilla esetéről olvashatsz, akinek a segítségemmel sikerült megoldania két olyan táplálkozási eredetű problémáját is, amelyektől már hosszabb ideje szenvedett. Mindez alig 60 nap leforgása alatt történt, és úgy, hogy nem kellett feladnia hozzá a vegán étkezését.

Miért hozzám fordult Csilla

Csilla fiatal felnőtt. A 27 évéből az utóbbi négyet már a vegán életmódnak szentelte és ezért keresett olyan dietetikust, akinél ez nem jelent akadályt. Szerencséje volt, mert a vidéki kollégám, akihez fordult, hozzám irányította. Ez a kolléga ugyanis tudja rólam, hogy a cukoranyagcsere zavaraira specializálódtam és a kúrákban a növényi étrendet alkalmazom.

Csilla fő problémái PCOS és enyhe inzulinrezisztencia voltak, amelyekkel két éve küzdött.
A tünetek: állandó éhség és fáradtság, és rendszertelen menstruáció voltak.

Előttem már megfordult más szakembernél is, aki nem tudott a vegán életmódba beilleszthető megoldással szolgálni a számára. Ennek hiányában a közismert 160 g-os diétát próbálta követnEi. Azonban ezzel nem járt sikerrel. A fennálló helyze megoldásán kívül szeretett volna megalapozott válaszokat is kapni az időközben felmerült kérdéseire

A fent már említett okok mellett azért is vállaltam el Csillát, mert felelősségteljesen állt a betegségeihez. Nem a kiskapukat, a kényelmes megoldásokat kereste. Fontos volt számára az egészsége visszanyerése és készen állt arra, hogy megtegye mindazt, ami ehhez szükséges. Amikor jelentkezett nálam, éppen friss leleteket várt a terheléses cukorvizsgálatról és az endokrinológustól.

A tanácsadási folyamat

Mielőtt belevágnék Csilla gyógyulásának történetébe, szeretném neked megmutatni azt, ami mindennek a hátterében áll. A munkamódszeremet és a szemléletemet. Ugyanis ezek ismeretében válik kerek egésszé ez a történet.

Leletek mindenekelőtt

Az első és legfontosabb, hogy láthassam a páciensem leleteit. Kicsit kisarkítva mondhatom azt, hogy addig senkivel nem állok szóba, amíg nem hoz egy érvényes vérképet. Nem felel meg egy olyan vérkép, aminek az elkészítése után gyógyszer szedésbe kezdett a páciens. Mivel ez behatás megváltoztatja a korábban fennálló állapotot és így érvényteleníti az az előtt készült vérképet.

Mi az a vérkép és miért van rá szükség? A vérkép egy olyan térkép a testünkhöz, ami annak az aktuális állapotát tükrözi. Így a hozzáértő szemek számára értékes információkat rejt, és sok esetben más leletek nélkül is megállja a helyét.

Szóval, ha már van nálam egy vérkép, vitamin szintekkel, azzal már tudok elkezdeni dolgozni. Természetesen, ha egyéb leletek is rendelkezésre állnak, akkor azok segítségével még könnyebb a dolgom. Ezek jellemzően a következő leletek: cukorbetegeknél cukor és inzulinszint vizsgálati eredmény, pajzsmirigy értékek, hormonpanel.

Magyarországon még nem elérhető a mikrobiom analízis, de külföldi pácienseimtől már kaptam mikrobiom leleteket. Jelenleg ez a vizsgálat képviseli a kivizsgálás legmagasabb szintjét. Egy mikrobiom lelet átfogó és világos információkat közöl a szervezetről. Így fény derül számos olyan részletre is, amelyek nem feltételül egyértelműek más típusú leletekben. Meggyőződésem, hogy a mikrobiom kutatás jelenti az táplálkozástudomány jövőjét.

Ijesztő laboreredmény

A leleteken kívül azonban más információkra is szükségem van a páciensekről. Ezekre mindjárt kitérek, de előtte még beavatlak egy szokatlan helyzetbe, amivel szembekerültem Csillával kapcsolatban. Az történt ugyanis, hogy a hozott vérképben a veseműködésre vonatkozó laboreredmények súlyos zavarra utaltak. Viszont meglepő módon nem jelentkeztek nála az erre utaló tünetek. Ami az eredményekből kiolvasható volt, az alapján Csilla veséi gyakorlatilag már felmondták a szolgálatot. Nem állt össze a kép. Emiatt azt javasoltam neki, hogy ennek járjon utána és készítessen még egy vérképet. Mivel ő elég alapos, ezért ezt a kérdést sem bízta a véletlenre. Még két különböző laborba ment el vérkép vizsgálatra.
Az eredmények magukért beszéltek. Az első vérképelemzésen hibásak voltak a vesékre vonatkozó értékek, így a többi érték valódiságában sem lehettünk biztosak. A két további lelet már a valós értékeket mutatta.

Megjegyzés: A tévesen diagnosztizált veseproblémák nem kapcsolódtak azokhoz a tünetekhez, amelyekkel Csilla megkeresett. Azonban, mivel én holisztikusan, összefüggéseiben vizsgálom a szervezetet, mindig átnézem a teljes eredményt. Ezzel szemben az általános orvosi gyakorlatban jellemzően csak azzal a problémával foglalkoznak, amivel a páciens az orvost megkeresi. Pedig a többi eredményt is figyelve számos esetben megelőzhető további betegségek kialakulása.

Konzultáció

Miután minden lehetséges anyagot begyűjtöttem, azokat még a konzultáció előtt alaposan áttanulmányozom, hogy felkészülhessek rá. Mivel tudok olvasni a leletekből, azt is tudom, milyen tünetekkel járnak az azokban olvasott betegségek. Ez nem egyszer őszinte meglepetést váltott ki a pácienseimből a konzultációk alkalmával: “Nahát, ezt még el sem mondtam! Honnan tudod ezt rólam?” Hát igen, ami a jósnak a varázsgömb, az nekem a lelet.

A konzultációt a legtöbb ügyfelem egy kellemes beszélgetésnek éli meg, Mindannyiunknak fontos a másoktól kapott figyelmesség. Ez különösen igaz egy kiszolgáltatott helyzetben, amikor a testi problémáinkról bizalmasan beszélünk egy idegennek. Ilyenkor valamilyen mértékben minden ember védtelen. És a hozzám forduló ügyfelek közül sajnos elég nagy számban ezt a törődést is hiányolták a kollégákban, a megfelelő szakmai hozzáértés mellett.
Én nem lélekgyógyász vagyok, és a figyelmemet nem a pszichére, hanem testi bajok megértésére irányítom. Az ügyfeleim számára ez megkülönböztetett figyelmet jelent. Ez érthető is, hiszen a konzultáció alatt teljes mértékben az ő problémájukkal foglalkozom.

Naprakésznek lenni létszükséglet

Azonban még a legjobb szándék sem pótolhatja a szakmai felkészültséget. Ennek teljes tudatában és a tanulási vágytól hajtva olvasom napi szinten a nemzetközi szakirodalmat, vagy egyéb módokon képzem magam. Ebben segítségemre van az angol és a német nyelvtudásom, valamint a hozzáférések a színvonalas szakmai anyagokhoz. A szaksajtóból értesülök többek között a legfrissebb kutatási eredményekről is.

Online kapcsolattartás

A konzultációkat szinte minden esetben online tartom. Bebizonyosodott, hogy 100 %-ban azonos eredményességgel lehet így is dolgozni. Ez különösen a távolabb élő klienseim számára jelent hatalmas könnyebbséget. Akár egy kanadai magyar cukorbeteg problémáival is tudok foglalkozni – ha találunk egy olyan időpontot, amikor mindketten ébren vagyunk. 🙂

Tulajdonképpen Csilla is az Étrendező Facebook oldalának írt üzenettel keresett meg. és vele együtt szinte minden ügyfelem is. Ez nagyon hatékony módja a kommunikációnak. A kezdeti, általános kérdéseket és a folyamat során felmerülő egyéb kérdéseket üzenetküldéssel tisztázzuk. Vagy akár fájlokat is küldhetnek. De a fontosabb dokumentumokat e mailben szoktam kérni. Illetve minden kliensemnek van egy saját Google Drive mappája. Ebben tartom a számára készült anyagokat, amelyek a tanácsadási szolgáltatás részét képezik.

Így ért el Csilla jobb életminőséget

És akkor itt most visszatérünk Csillához. Miután egyeztettünk időpontot Skype beszélgetéssel folytattuk le a konzultációt. Mivel ő is az online térben tölti az ideje egy részét, ezért számára ez tökéletesen megfelelt. Elmondta, hogy a betegségei egy olyan életstílust kényszerítettek rá, ami számára természetellenes volt, ezért már nagyon vágyott egy hosszútávon fenntartható gyakorlatra. Ez pedig azon múlt, mi az, amit képes könnyen betartani. Így a beszélgetésünk alatt minden olyan részletnek kiderülnie kellett, amelyekre építhettem a megoldást. Ilyen részeltek például:

 • hozott (vagy öröklött) betegségek,
 • szerzett egyéb betegségek,
 • test állapota,
 • betegség valódi ismerete,
 • életkörülmények,
 • alapanyag beszerzési lehetőségek.

A konzultáció végén Csillán egyértelműen észrevehetőek voltak a felszabadultság és a bizakodás tünetei. Tovább lelkesítettem azzal, hogy néhány hét múlva még egyéb, pozitív tüneteket is fog tapasztalni.

A megoldás a testreszabás

A tanácsadási foylamat következő állomása a pontos ténymegállapítás és az egyénre szabott megoldás kidolgozása. Nekiültem hát, hogy elvégezzem a munka oroszlánrészét. A leletekből és konzultáció során szerzett információkból a következők derültek ki: 

 • A vércukorszint ingadozás nem volt kiegyenlítve, ennek a hatásaitól és a rosszul beállított tápanyagoktól állandó éhségérzet gyötörte. 
 • Nem volt rendben a hormonháztartása, az erőnléte, mert nem a megfelelő táplálékkiegészítőket szedte a megfelelő adagolásban és napi elosztásban.
 • A mikrobiom regenerálásra szorult.

Csilla készen állt rá, hogy bármit változtasson az életén, ami közelebb viszi a megoldáshoz. (Hiszen már egy ideje a változtatások jegyében telt az élete.) Azonban már bele is fáradt a 160 g-os diéta betartásának hiábavaló erőfeszítéseibe. Abba, hogy nap mint nap a meghatározott időben kellett megennie az előírt szénhidrát adagot. Akkor is, ha nem kívánta. Ez pszichésen is kimerítette és sosem érezte jóllakottnak magát. Mivel erről is beszámolt, később, az ajánlás összeállításakor figyelembe vettem az alacsony tűréshatárát.

Az kúra két szakaszból állt. Egyrészt felerősítettűk a szervezetét, és megszüntettük a fennálló gyulladásokat. Ezt D-vitaminnal és egy különleges táplálékkiegészítővel, valamint egy 3 napos gyulladáscsökkentő kúrával értük el. Ezek már két héttel később látványos eredményt hoztak nála. Helyreállt a menstruációs periódusa és képes volt lefutni a régóta vágyott 6 km-es távot.Enélkül a felkészítő szakasz nélkül bármilyen egyéb kúra szinte hiábavaló, mert a hatásfoka lényegesen alacsonyabb. És így az állapotjavulás sem garantált.

A gyulladások megszüntetése után Csilla tovább szedte a táplálékkiegészítőket és belevágott az új étrendjébe. Ebben nagyfokú rugalmasságot talált, hiszen nem írtam elő, hogy napról napra mit kell ennie. Egy hosszú listát kapott az ajánlott és a kerülendő élelmiszerekről. Valamint kapott még egy variálható mintaétrend összeállítást, amit az ízléséhez igazítottam.

A módszerem lényege egy mondatban: 
A kúrát igazítom a beteg életmódjához és adottságaihoz, mert csak azzal tud magának segíteni, amit hosszútávon képes betartani.

Kincset érő étkezési napló

Két egyéb eszköz jelenthet még extra segítséget egy tanácsadónak a legjobb étrend összeállításában. Ezek a régebbről származó leletek és az étkezési napló. A leleteket összehasonlítva láthatóvá válnak a tendenciák, amelyekből szintén kikövetkeztethetőek bizonyos összefüggések. Egy jól vezetett étkezési napló pedig – akár már néhány hét elteltével is – igazi kincsesbányája a háttérben húzódó sötét titkoknak.
Mivel általában a klienseim lehetőleg azonnal akarják a megoldást, nem szabom feltételként egy étkezési napló 2 hetes vezetését. Azonban a tanácsadási folyamat végén erősen javaslom, hogy vágjanak bele minél előbb. 

Amilyen egyszerűen vezethető egy étkezési napló, annyira hasznos. És nem csak a szakember számára, hanem bárkinek, aki látni akarja az alapvető kapcsolatokat az elfogyasztott étel és a testi szimptómák között. Ezt emlékezetből lehetetlen és szükségtelen is kivitelezni.

Az átállás támogatása

Ha nagyon leegyszerűsítve akarjuk tekinteni a gyógyulási folyamatot, akkor négy fázist különböztethetünk meg benne. Ezek:

 1. a betegség kialakulása,
 2. a betegség állapota,
 3. az állapot javulása,
 4. és a gyógyult állapot.

Az állapot javulása sok esetben már néhány napon belül elkezdődik, mihelyst valaki elkezdi alkalmazni a számára megfelelő kúrát. Azonban bizonyos esetekben a kezdet a vártnál nehezebbnek tűnhet. Az alkalmazkodási képesség alkati kérdés, és van, akinél pont azért várat magára a hőn óhajtott javulás, mert bele sem vág a kúrába. Hiába van nála minden anyag és beszéltük át töviről hegyire a tennivalókat, hiányzik egy kezdő lökés.

Ebből a célból tartalmazza a tanácsadási szolgáltatás a 60 napos utánkövetést. Ez egy olyan időszak, ami alatt a klienseim még bármilyen kérdéssel megkereshetnek, ami az esetükkel kapcsolatos. És ennek igénybevétele természetesen semmilyen további költséggel nem jár a számukra.

Csilla mindent betartott

Csilla mindvégig aktív és együttműködő volt. Tudatában volt annak, hogy tőlem csak a megoldás kulcsát kaphatja meg – de használnia neki kell. Mivel teljes mértékben rám utalta magát, ezért az eredmények is rövid idő alatt megmutatkoztak.
A 3 napos gyulladáscsökkentő kúra, a helyesen alkalmazott táplálékkiegészítők, és a megfelelő étrenddel stabilizált vércukorszint hétről hétre javítottak az állapotán.
Két hét elteltével visszatért az energiája és képes volt lefutni a hőn áhított 6 km-es távot. A menstruációja rendszeressé vált. Aminek pedig nagyon örült, az az évek óta tartó állandó éhségérzet megszűnése volt. Sőt, időnként kihagyott egy-egy reggelit, vagy vacsorát, mert nem volt éhes.

Örömmel számolt be arról is, hogy mennyire megkedvelte azokat az új ízeket, amelyeket a számára összeállított étrend hozott el neki. Szeret sütni, főzni és így a házi sütésű kenyér receptjének módosításában is kikérte a véleményemet.
Az utánkövetési fázis ideje alatt csak akkor keresett meg, ha valamit tökéletesíteni akart, vagy éppen beszámolt egy újabb sikeréről.

Az eredmények magukért beszélnek

 • A vércukorszintje stabilizálódott,
 • a hormonszintje rendbejött,
 • az állandósult éhségérzete megszűnt,
 • teli lett energiával, amiből még sportolásra is futotta, 🙂
 • és új ízeket ismert meg, amelyek változatosságot hoztak az életébe. 

Az inzulinrezisztencia nehezen gyógyítható, de én azokat az eszközöket adtam a kezébe, amelyekkel a legjobban tudja kezelni és szinten tartani a betegségeit. 

Számomra öröm volt Csillával dolgozni és azért írtam meg ezt az esettanulmányt, hogy az ő története másokat is bátorítson arra. hogy ne törődjenek bele az állapotukba. Még sok ilyen sikertörténetről tudok beszámolni, amikor a legkülönfélébb betegségekkel szemben értünk el hasonlóan jó eredményeket. A pácienseimnek nem csak gyógymódot kínálok, hanem egy új gasztronómiai szemlélethez is hozzásegítem őket.

Az eset áttekintő táblázata

Ez a táblázat egy könnyen áttekinthető formában szemlélteti az egyes problémákra adott megoldást.

Mi lett volna Csillával, ha nem lép időben?

Általánosságban kijelenthetjük, hogy ha Csilla a korábbi életmódját tovább folytatja, akkor a betegségei súlyosbodnak és szövődmények kialakulása is várható. A nehezen fenntartható inzulinrezisztencia könnyen cukorbetegségbe fordul át, ami pedig tovább súlyosbítja a PCOS-t.

Viszont meglepő módon, amire a legkevésbé számítana bárki, az az, hogy a 160 g-os diétával járó éhségérzet már önmagában potenciális veszélyforrás.

Miért?

Azért mert az állandósult éhségérzet stresszhormonokat szabadít fel a szervezetben, amely kétféle módon fejti ki a káros hatását:

 • fenntartja a gyulladást, ami akadályoz bármiféle gyógyulást,
 • és a szervezetet a raktározásra készteti.

Az éhség okozta stresszt a szervezet tápanyag szűkösségként értelmezi, ezért minden bejövő tápanyagot elraktároz. Emiatt az nem hasznosul (alacsony energiaszint), és így a beteg az éhség ellenére hízik.

Súlyosabb esetben a szervezet a túlzott felhalmozás miatt a bevitt élelmiszert glikogén formájában a szövetek közti zsírban (viscerális, vagy zsigeri zsírban) raktározza el. Ez a raktározási folyamat, vagyis hízás, ebben az esetben azért nagyon veszélyes, mert nagyban gyengíti az inzulin- és cukoranyagcserét. Már csak egyedül ez a folyamat tovább rontja az IR-es szervezet állapotát és 40 %-ban megnöveli a 2-es típusú diabétesz kialakulását. Tehát az éhségérzet okozta stressz hajlamosít a diabéteszre. 

Az állandó éhségérzet okozta stressz növeli a cukorbetegség esélyét

Ez egy láncreakció-szerű folyamat a szervezetben, amelyet egymásból következő hatások idéznek elő. A kiváltó ok nem is egy betegség, hanem csak egy természetellenes állapot.

A hónapokon keresztül fennálló éhségérzet nem betegség, de természetellenes állapot a szervezet számára. Idővel beindíthat egy láncreakció-szerű folyamatot, amely nagy valószínűséggel cukorbetegséget okoz majd.

A cukorbetegség mindenkinél a leggyengébb szervet támadja meg. Ez azt jelenti, hogy ha genetikailag, vagy korábbi betegség miatt egy szerv védtelenebb, akkor a súlyosabb fokú diabétesz elsődlegesen azon fejti ki a hatását. A veszélyeztetett szervek a látás szervei, lábak, és a vesék. Nőknél bőrproblémákat, hajhullást és a női szervek megbetegedését is okozhatja.

A cukorbetegség világszinten növekvő civilizációs betegség, amelynek végkifejlete lehet végtag amputáció, vakság, a vesék működésképtelensége, vagy akár halál.
Ha egy nő nem megfelelően kezelt, vagy szinten tartott civilizációs betegségekkel és eltolódott mikrobiommal esik teherbe, akkor ez a rossz állapot epigenetikusan öröklődik. Sajnos az öröklődés akkor is bekövetkezik, ha csak az apa szenved ilyen betegségekben.

Összefoglalás

A szolgáltatásommal táplálkozási eredetű egészségügyi problémákra kínálok megoldást. Aki követi az útmutatásaimat, számíthat a közérzetének és az életminőségének jelentős javulására. Ezeket az eredményeket személyre szabott étrend összeállításával és táplálékkiegészítők kiválasztásával és beállításával érem el.

A szolgáltatás főbb lépései

 • Igényfelmérés és előzetes tájékoztatás 
 • Az Ügyfél leleteinek átnézése
 • Konzultáció
 • Ajánlás összeállítása és átadása az Ügyfél részére
 • Utánkövetés 60 napig

Disclaimer

Ez a tanulmány megtörtént esetet dolgoz fel. A célja példával illusztrálni a tanácsadási szolgáltatásomat, ami nem azonos az orvosi ellátással, vagy kezeléssel. Az esettanulmány mindazok számára készült, akik azt fontolgatják, hogy igénybe vegyenek külső segítséget a táplálkozási eredetű problémájuk megoldásához.

A bemutatott szolgáltatás mindenki számára egyaránt magas színvonalon elérhető és a lépések is minden alkalommal azonosak. Azonban a részletek tekintetében nincsen két egyforma eset. Éppen ezért ez az anyag nem alkalmas az olvasó általi öndiagnózisra, vagy mások diagnosztizálására. Az esettanulmányban szereplő ajánlás csak a benne szereplő kliensemnek nyújt teljes megoldást.

Azonban...

Ha bármilyen táplálkozással kapcsolatos betegséggel küzdesz, vagy akár csak sejtésed van róla, keress meg mielőbb! A tanácsaimat követve te is hasonlóan jó eredményeket érhetsz majd el, mint amilyeneket Csilla elért. Pusztán az étkezésed optimalizálásával.

Scroll to Top