fbpx

Étrendező

Gyakori kérdések

Kérdésed van? Nézz körül itt, hátha már előre megválaszoltuk!
Vagy küldj egy üzenetet és egy munkanapon belül jelentkezünk.

Valóban sok vegán vagy IR, cukorbeteg étrend terv található a neten. Ezek azonban mindig általánosak, és nem vesznek figyelembe olyan tényezőket, melyek nagyon fontosak a gyógyulásnál:

Milyen a páciens egészségügyi előélete. Gondoljunk csak bele, mennyiféle állapotot hozhat létre az, ha valakinek egy szerve, szervcsoportja érintett egy korábbi betegség miatt. Például ha az epéje valakinek nem hibátlanul működik, akkor teljesen más kell legyen a zsírbevitele, akármilyen egészséges zsírokról is beszélünk. Vagy ha valakinek veseköve volt, vagy bármilyen vese gyulladása, akkor az egyébként superfood spenótot, sóskát, fodroskelt csak elővigyázatosan fogyaszthatja majd, nem mehet mindennap a zöld smoothie, hiába ajánlják a neten. 

Milyen alapbetegségei vannak, és ezeket hogyan kell összehangolni az étkezés és a kiegészítők figyelembevételével. A nálam jelentkezők általában két vagy több betegségtípussal is küzdenek, ahol nagyon nem mindegy a terv testreszabása.

Milyen gyógyszereket szedsz- a neten vagy a csoportokban senki sem fogja tudni és egymáshoz igazitani neked farmakológiai képzettséggel. Például más vitamin kell egy 2.-es típusú cukorbetegnek aki metformin tartalmú gyógyszert kap, és más egy inzulinosnak- mindkét szer más vitamint ürít ki, amit pótolni kell. De egyező alapbetegségnél és gyógyszernél sem mindegy, hogy férfi, nő, mi az elsőrendű célja az étrenddel, stb.

Ha ezek a neten kerengő diéta és étrend tervek mindenkinél működnének, akkor nem lenne beteg, elhizott, fáradt ember a világon.

Noha nagy tapasztalatom van különböző problémák kezelése terén, de egy vérkép sokat segít megállapítani azt, hogy milyen vitamin hiányod van, milyen a gyulladás szintje a szervezetedben, milyen az immun- és hormonrendszered állapota.

Ezenkívül nagyon jó összehasonlítási alapot ad egy korábbi vérkép, ha egy olyannal vetjük egybe, ami a közös munkánk után készült.

Az egyik  szakterületem a cukoranyagcsere zavarai: a diabétesz összes formája, az inzulin rezisztencia, csökkent glükóz tolerancia. Általában együtt jár a pajzsmirigy valamilyen fokú érintettségével. A másik a mikrobiom eltolódása, mely a legtöbb civilizációs betegségnél jelen van.

Egyéb gyakran előforduló állapotok, melyekkel foglalkozom:

  • Autoimmun betegségek
  • Született vagy autoimmun alapú élelmiszer érzékenységek vagy allergiák
  • Hasnyálmirigy betegségei
  • Daganatos betegségek
  • Szív- és érrendszeri betegségek
  • Termékenységi problémák
  • Vegán táplálkozásra való áttérés

Természetesen, hiszen a prevenció nagyon fontos. Akármilyen életszakaszban vagy éppen, az étkezésed finomhangolásával, testre szabásával fantasztikus eredményeket lehet elérni az élet meghosszabbítása és az életminőség javítása terén.

Igen, a neked való szolgáltatásom az audit. Ez nem tartalmazza a teljes felmérést és személyre szabott tervet, hanem egy 60 perces konzultáció alatt megnézem a vitaminokat, és javaslok változtatást, ha szükséges. Valamint megválaszolom a felmerülő kérdéseidet táplálkozás témakörben.

Ha nincsenek panaszaid, akkor egy audit is elég lehet a megfelelő ajánlás összeállításához. Azonban amennyiben arra gyanakszol hogy a panaszaid mögött betegség áll, akkor javaslom, hogy orvosi kivizsgálás után keress fel, mert úgy sokkal hatékonyabbak leszünk.

A személyes étrend összeállításához ismernem kell a leleteidet és a vérképet, labor eredményeket, valamit az esetlegesen felirt gyógyszereket. Ezekre szükségem van hogy valóban a neked való tervet alakítsuk ki.

A legjobb helyen jársz, mert én örülök hogy aggódsz, és helyeslem. Teljesen természetes, hogy a legjobbat akarod a gyerekednek, és ehhez szeretnél minden információt megszerezni. Ilyenkor azt javaslom hogy együtt gyertek el az első konzultácóra, ahol megbeszéljük, a gyermeknek mire van szüksége életkori sajátosságai, fejlődése szempontjából. A te összes felmerülő kérdésedre is tapasztalati választ tudok adni.

Természetesen. Ezért is mondom mindig, hogy csak az fenntartható és igy sikeres terv, amelyet együtt alakítunk ki, a te szükségeidre de az ízlésedre és élethelyzetedre szabva. Hiszen hiába is írnám fel hogy egyél délben, ha pont akkor olyan munkád van, hogy nem tudnál. És spenótevésre sem kényszerítlek ha nem szereted: a legritkább eset az, hogy egy fontos tápanyag csak egyetlen ételben legyen jelen.

Az a tapasztalatom, hogy amikor elkezded az Étrendező programot végezni, sok kérdés még felvetődhet. Mivel minden szervezet más, előfordulhat hogy alakítanunk kell a terven folyamatában is. Vagy az alapanyagok beszerzésében, elkészítésében akadsz el valahol.

Ezért a két hónap alatt felmerülő kérdésekre válaszolok, írásban: emailben vagy Messengeren. Az a legpraktikusabb ha összegyűjtöd és egyszer egy héten megírod – így a válaszok is egy helyen lesznek.

Scroll to Top