fbpx

Étrendező

Hogyan lehetsz sikeres a fogadalmaid teljesítésében és hogyan javíthatsz radikálisan az étkezéseden fogadalmak nélkül

Egy férfi kamu fogadalmat tesz és ez hátulról látszik.

Sokan azt gondolják, csak önfegyelem kérdése, hogy képesek-e megváltoztatni az étkezési szokásaikat. De a valóság az, hogy szinte megjósolható, hogy ki lesz sikeres és ki bukik el. A postban bemutatjuk, hogyan kerülheted el a csapdákat, ha egy étkezési reformot akarsz bevezetni. De ami a legjobb, hogy fogadalmak nélkül is képes lehetsz átütő sikerekre. Ennek a titkáról a post végén rántjuk le a leplet. 

Az első és legfontosabb, hogy ha még soha nem teljesítettél bármilyen szokás-megváltoztató fogadalmat, akkor az első alkalommal maga a teljesítés legyen a cél. A fogadalom tárgya szinte jelentéktelen. Miért? Mert ez is hasonló a vezetéshez. Ami egy készség. De amíg nem válik azzá, addig vezetés közben csak a vezetésre tudsz koncentrálni. Később pedig már beszélgethetsz az utasaiddal, vagy gyönyörködhetsz a táj szépségeiben, amelyen átsuhansz. Magasabb szinteken már autós bravúrokat is képes lehetsz bemutatni.

De ehhez először meg kell tanulnod vezetned alapszinten. Ezért javaslom, hogy az Életed Első Igazi Fogadalma legyen az, hogy végig csinálsz egy bármilyen jelentéktelen fogadalmat. Én már megtettem. Tapasztalatból mondom, hogy a sikerélményt ugyanúgy át fogod érezni a 30. teljesített alkalom után. Ez a saját életed szempontjából meghatározó élmény lesz. 

A fogadalom teljesítések gazdagabban jutalmaznak, mint hinnéd

Én az első 30 napos fogadalmam teljesítésével több olyan belső tapasztaláshoz jutottam, ami miatt másokat is inspirálok arra, hogy próbálják ki. Ezek közül az első, azonnal jelentkező érzés a Sikerélmény volt. Ez főleg azok számára egy varázslatos érzés, akik olyan jók a saját maguknak tett ígéretek évtizedeken át történő be nem tartásában, mint amilyen “jó” én voltam ebben. Már önmagában az a puszta tény, hogy képes vagy végigcsinálni valamit, BÁRMIT, katartikus érzés. Mintha egy kőtömbként rád nehezedő átok egyszer csak megtörne és lebegni kezdenél.

Az éned azon része, akit folyton cserbenhagytál, ekkor átölel és ez rendkívüli hatással van az önbecsülésedre. Belül mintha kihúznád magad. Érzed a jogos büszkeséget és annak a bizonyságát, hogy ezentúl képes vagy szinte bármilyen fogadalom betartására. Na és itt következik a második szint, amikor már koncentrálhatsz egy valóban kívánt változásra, de tudnod kell, milyen magasra tedd a lécet. 

Mielőtt azonban tovább folytatnám, tegyünk tisztába egy kiemelten fontos elvet. Ennek az elvnek az ismerete és a követése a kulcsa minden olyan kihívás leküzdésének, amit lehetetlennek tartasz, vagy amitől összeszorul a gyomrod, ha rá gondolsz. Ha ezt nem alkalmazod, akkor a sikertelenségből eredő kudarcélményeid egy idő után elveszik a magadba vetett hitedet. És így a kedvedet is attól, hogy proaktívan bármin is változtatni próbálj az életedben. Ha viszont elsajátítod ezt az elvet és a hozzá tartozó szemléletet, és alkalmazod a törekvéseid során, akkor hasonló eredményekre számíthatsz, mint azok, akikre példaként tekintesz. 

A megfelelő szokáskialakítási gyakorlat két része

Elesett a kisgyerek miközben járni tanul

Ez a megfelelő gyakorlat tehát áll egy bizonyos szemléletből és egy elv követéséből. A szemlélet az, hogy kitartunk addig, amíg el nem érjük a célunkat. Egyszer Edisontól megkérdezte egy fiatal újságíró: – Mondja, mit érez azután, hogy 5000 hiábavaló próbálkozást tett a villanyégő feltalálására? Mire Edison: – Fiatalember, maga nem érti a dolgok működését! Én nem vallottam kudarcot, hanem felfedeztem 5000 olyan módot, ahogy nem lehet villanyégőt előállítani. Ahogy mondják: minden fejben dől el. Hányszor huppantál fenékre, hasra, arcra, amíg megtanultál járni? Ugye?! Ha gyermeki értelemmel képes voltál elérni egy ilyen fontos célt, akkor most is minden esélyed megvan a győzelemre. Ha kell, tarts szünetet. Akár hosszabbat is. De fejben sose add fel, hogy eléred a jobb egészséget, mert ezt azt jelenti, hogy még mindig az úton vagy!

A Hosszútávú Gondolkodás tehát az a nélkülözhetetlen szemlélet, amit a sikeres emberek a magukénak tudhatnak. A nélkülözhetetlen elv pedig a Fokozatosság. A fokozatossággal kerülhetjük a változásokra leselkedő két fő veszélyt: túlvállalásból származó kudarcot és az esélytelenség érzését. Ez utóbbi okozza azt, hogy bele sem merünk vágni bármiféle új szokás kialakításába, mert egy olyan hatalmas ellenfélnek látjuk, amivel nem tudunk megbirkózni. “Nekem ez úgyse’ fog sikerülni.”

Egy varázslatosan működő japán módszer a változásoktól való félelem leküzdésére: a kaizen

És itt jön képbe a kaizen. Egy csodás módja annak, hogy kikerüljük az ösztön szinten bennük működő “Üss, vagy fuss.” reflexet. Ez az önvédelmi funkció ugyanis leblokkolja az intelligenciát, ami egy veszélyesnek érzékelt helyzetben nem feltétlenül lenne a segítségünkre. Éppen ezért, ha félünk egy változástól, akkor nem tudunk racionálisan gondolkodni. Így nem is tudjuk rávenni magunkat a változásra. Azonban ha egy olyannyira jelentéktelen szokás felvételével kezdjük a változást, ami már szinte nevetséges a számunkra, akkor azzal megalapozhatjuk a sikerünket. Ez a kaizen lényege. 

Robert Mauer: Kaizen c. könyv borítójaA kaizenről olvastam egy könyvet, amit a pszichológus Robert Mauer írt. A könyv nem egy olyan esetről számol be, ami egy jelentéktelennek érzékelt, apró változással kezdve az elérhetetlennek hitt sikert hozta meg a páciensének. Az egyik kedvencem arról a hölgyről szól, aki komoly túlsúllyal küszködött és naphosszat ült a TV előtt. Habár nagy volt a baj, de egy radikális változásra mind fizikálisan, mind pszichésen alkalmatlan volt. Így a professzor arra kérte a hozzá forduló hölgyet, hogy minden nap fél percig járjon helyben TV nézés közben. Ezt ő minden különösebb gond nélkül meg tudta tenni. Nagyjából egy hónap elteltével igénye lett valamivel több mozgásra. És így, szépen, apránként, ahogy pszichésen hozzászokott egy helyzethez, magasabbra és magasabbra tették a lécet, anélkül, hogy a következő szint ijesztő lett volna a számára. Természetesen a hölgy később már mérvadó mozgást is végzett és elérte a lehetetlent: megszabadult a súlyfeleslegtől és jóval egészségesebben élt, mint annak előtte.

A kaizen módszer hatásosságát a saját életemben is igazolva láttam. Ugyanis az első 30 napos fogadalmam során, amit csak poénból, tét nélkül kezdtem el, én is egy jelentéktelen változást fogadtam meg. Mégpedig azt, hogy esténként nem nézek filmeket, Némiképp zavart ugyanis, hogy a film nézés rutinná vált vacsora közben és így sem a filmre, sem a vacsorára nem tudtam figyelni. Meg amúgy is jobb lett volna hasznosabban eltölteni az estéimet. A fogadalom része volt, hogy naponta naplózni kellett, hogy aznapra teljesítettem amit vállaltam. Ebben egyébként a segítségemre volt egy éppen akkor induló Facebook csoport, ami a kezdő lökést adta. Szóval oda minden nap visszatértem, és 30 napon át dokumentáltam, hogy aznap sem néztem filmet. 

Szerintem erre bárki képes. 🙂 Egy nevetségesen könnyű kihívás volt és mégis különleges meglepetéseket tartogatott. Hasonlót éltem át, mint a fogyni vágyó hölgy: így kedvet kaptam további fogadalmak teljesítéséhez. Arra is emlékszem, milyen különleges bizsergés járt át a 30. napon. Az a sikerélmény, amiről a post elején írtam. És minden egyéb is. Az ott leírtak, a saját tapasztalataim. A jogos büszkeség, az önbecsülés erősödése, a hit abban, hogy többre is képes vagyok és elérhetem a vágyott céljaimat. Idővel még több különleges felismeréshez is jutottam, de azok már nem férnek bele ennek a postnak a kereteibe.

3 tipp, ha új vagy a fogadalom teljesítésben

Kiragadva a lényeget az eddigiekből, a következőket tanácsolom, ha még nincs rutinod a szokás megváltoztatásban.

  1. Az első fogadalmadban a cél pusztán a fogadalom teljesítése legyen, ne pedig valami egyéb cél, amit a 30 nap alatt el akarsz érni. Persze már ez a fogadalom is kapcsolódhat a távlati célodhoz, de az csak egy opció legyen.
  2. Válassz egy olyan könnyen teljesíthető fogadalmat, amit szó szerint nevetségesnek tartasz. Hidd el, hogy az is varázslatos eredményt fog adni, miután teljesítetted!
  3. Soha ne add fel! -ahogy Winston Churchill tanácsolta. Ha néhány nap után úgy tűnik, hogy mégiscsak túl magasra tetted a lécet, akkor válassz egy könnyebb kihívást. Később még mindig visszatérhetsz ahhoz – ha van jelentősége. Ha kimerültél, állj meg az úton, de ne térj le róla. Az út pedig a változás iránti elköteleződésed.

Egy fontos étkezési kihívást érdemes több részben teljesíteni, figyelve az időzítésre

Ha már van gyakorlati tapasztalatod a szokáskialakításban, akkor már könnyebben felméred, milyen kihívásba érdemes belevágnod. És azt is tudhatod, milyen eredményekre számíthatsz. Ez esetben van néhány haladó tippem a számodra. Itt most az étkezéssel kapcsolatos fogadalmakra gondolok. 

Az első szempont, az időzítés. Mivel a szervezetünk működését a természet ritmusa befolyásolja napi és éves szinten is, ezért ezt célszerű figyelembe venni az életmódunk megváltoztatásánál. Természetesen javítani valamin mindig jó ötlet, de vannak időpontok és időszakok, amikor könnyebb a változás, vagy nagyobb eredménnyel kecsegtet. A megújuláshoz éppen ezért célszerűbb a tavasz kezdetét választani. Olyankor az újjáéledő természetben felerősödő energiák is kedvezően hatnak a pszichénkre és a szervezetünkre. Az újév ilyen szempontból egy mesterséges évforduló, ami nem követi a természeti változásokra épülő hagyományokat. De ahogy jeleztem, semmiképpen sem lebeszélni akarlak egy újévi fogadalomról – amire talán már hetek óta készülsz – csak azt javaslom, hogy januárban és februárban választott kihívásod inkább ráhangolódás legyen egy erőteljesebb tavaszi váltáshoz.

A második tippem a mértékletesség. Ha haladó kihívás-teljesítőként az étkezésedet akarod megreformálni, akkor egyszerre csak egy kisebb területre koncentrálj. Mondjuk a vacsorádra. Ha például 30 napig jobban odafigyelsz arra, hogy mikor eszel utoljára és mennyire megterhelő a vacsorád, akkor már azzal egy jelentős lépést tettél a jobb egészség felé. A változás mindig plusz erőfeszítést jelent, ezért olyan mértékben kell végezni, hogy az fenntartható legyen. És ha már van benne rutinunk, akkor koncentrálhatunk egy új területre, mert a korábbit már szokásszerűen végezzük.

Egy jó táplálkozási szakértő útmutatásait követve fölöslegessé válik a fogadalmakkal való kísérletezés

Ezek után lássuk az Ultimate Megoldást, amivel a legnagyobb eséllyel érheted el az étkezéssel kapcsolatos céljaidat. Lelövöm a poént: ez a saját, egyéni étrended. Pont. Nem pedig egy számodra természetellenes diéta. Vagy bármilyen más csodaszer, ami bizonyos paraméterek mellett működik, bizonyos embereknek. Nem szabad bármelyik megnevesített és a marketing szárnyán magasra tört diétát, módszert, kúrát, terméket csodaszernek tekinteni, ami bárki adott problémáját megoldja. 

Annak, hogy mégis elterjed valami, amire esküsznek az emberek, több oka is lehet. De ezek közül az egyik az, hogy hinni akarunk benne. És azt reméljük, hogy a hitünk ereje által a módszer végre minket is meggyógyít. És ha másnak is továbbadjuk a tuti módszert, akkor ez még inkább valósággá válik. Emiatt viszont lehet, hogy csak sokára látjuk be, hogy a király márpedig meztelen. 

De ez csak egy kis pszichológiai kitérő volt. Az Étrendező módszerének a lényege az, hogy nem neked kell idomulnod egy-egy beváltnak mondott és világhírű étrendhez, hanem az étrend idomul hozzád. Jól hangzik? Ennek az a hatalmas nagy előnye. hogy egy kiskapun át kikerülheted azt, ami a legnehezebb a kihívásokban: az új szokások kialakítását. És mégis sikeres leszel. Azért, mert a jelenlegi szokásaidra építjük az étkezésedet. 

Ha már túl vagy pár megfeneklett diétázási kísérleten, akkor nagyon tudod értékelni ennek a jelentőségét. Nem véletlen. Ez egy hatalmas megkönnyebbülés. De hiszen pont ezt várjuk el egy szakértőtől. Nem csodaszert, mert azt a varázslók készítik. Az igazi szakértő képes felmérni azt, hogy mire vagyunk képesek és az annak megfelelő legjobb megoldást adja oda nekünk. A hősök mindig mi vagyunk. Nekünk kell legyőznünk a sárkányt. És ha nincs rá mód, hogy szuperharcossá képezzük magunkat, akkor a sárkány legyen törpe. Mármint az, amelyik a kincset őrzi. A többivel minek is küzdenénk? És ehhez az útmutatást a szakértő adja. 

3 nyomós ok, ami miatt lényeges dolgokban érdemes szakértőre bízni magunkat

Mi az a három dolog, ami miatt egy szakértőre kell bíznunk magunkat, egy adott helyzetben? Az első, hogy rendelkezik a megoldáshoz szükséges tudományos, vagy szakmai ismeretekkel. A második, hogy tudja, milyen pontokon és hogyan kell azt a tudást a mi esetünkre igazítani. (Akár egy öltözéket. Ld. tailor making) A harmadik pedig, hogy objektíven képes megítélni a helyzetünket. Vagyis, elfogulatlanul. Nem befolyásolják olyan érzelmek, amelyek félrevezetik a helyes döntés meghozatalában. Azzal szemben, hogy minket sokszor a kényelem vezérel, ami önbecsapáshoz vezet. Ez pedig egyenes út a rossz eredményhez. 

Végkövetkeztetés: vágj bele és onnantól a siker csak idő kérdése lesz

Most már teljes képed van azzal kapcsolatban, hogy miként változtathatsz a jelenlegi helyzeteden. Gondold át jól, innentől melyik irányba teszed meg az első lépést! 

Az apránkénti hozzászokást választod. 

Merészen beleugrasz egy új fogadalom betartásába.

Vagy pedig egy szakértő tudására bízod magad. 

Bármit is válassz, ha idő közben úgy érzed, hogy nem jó döntést hoztál, állj meg, és olvasd el újra ezt az útmutatót. Ne feledd, ha folytatod, akkor nem adtad fel! A célunk felé haladva néha kerülőútra tévedünk. Ezt szoktuk kudarcnak megélni. De a lényeg, hogy hosszútávúan gondolkodjunk és folytassuk tovább azzal, hogy a magunkon alkalmazott kényszer helyett kipróbálunk egy másik módszert. 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top