fbpx

Étrendező

Ginzeng, ami kívül belül ápol és gyógyít

Egy kínai orvos ginzenget vizsgál

A ginzeng gyökér a távol-keleti országokban évezredek óta része a mindennapos gyógyászatnak, és a modern kutatások folyamatosan igazolják ezeket a gyógyhatásokat. Én fitoterapeutaként és táplálkozástudományi szakértőként ezt szeretem a legjobban: amikor a tudomány találkozik a természettel. Találtam egy olyan céget, aki a termékeivel ezt maximálisan képviseli, de róluk majd egy kicsit később. Először térjünk vissza még a ginzengre.

Európába a XVIII. században került, és  annyira ritka kincsnek számított, hogy eleinte csak a jómódúak engedhették meg maguknak: ára többszöröse volt az ezüstének, néha az arany értékét is meghaladta. (Akárhogy is, sokkal jobb trend szerintem, mint a porrá őrölt múmiák fogyasztása, brr.)

A növény értékes hatóanyagokat tartalmaz: szaponinok, olajok, fitoszterol, aminosavak, vitaminok és peptidek. Érdekesség: amikor egy gyógynövény hatóanyagait felfedezik, gyakran a növény nevét használják, hogy elnevezzék: igy lett a panax ginzeng két vegyületének a neve ginzenozid és panaxan.

Mire jó a ginzenozid és a panaxan?

A ginzenozidok a stressz által okozott tüneteket szüntetik meg, és növelik a szellemi, fizikai teljesítőképességet. Alkalmazható  mindenféle munkateljesítmény fokozására, a koncentráló képesség növelésére. Roborálásra: betegség utáni regenerálás, az állóképesség visszanyerésére.

 A  panaxanok a vércukorszintet csökkentik, ennek jelentőségét manapság nem is lehet eléggé hangsúlyozni.

Örökletes diabétesz

A diabétesz és a cukoranyagcsere különböző betegségei annyi
embert érintenek, hogy ha országként tekintenénk rájuk, a harmadik legnagyobb ország lenne a világon- és sajnos ezek a betegségek
már egyre fiatalabb korban kezdődnek.

Bőven tartalmaz  A-, C-, E-, K- és B-vitamint, valamint ásványi sókat és nyomelemeket, nátriumot, káliumot, magnéziumot, ként, foszfort, vasat, cinket, kobaltot, mangánt, szelént,  rezet, germániumot, szilíciumot és vanádiumot. Gazdag még enzimekben és telítetlen zsírsavakban.

A benne található poliszacharidok  immunerősítő hatásúak, olyan hatóanyagokkal,  amelyek serkentik a vírusok és baktériumok elpusztításáért felelős  immunsejtek termelődését. Szervezetünknek erre nagy szüksége van, és a ginzengből készült kozmetikum vagy vitamin ezért még kiváló bőrápoló hatású is. 

A  koreai University College of Medicine kutatói a vörös ginzeng funkcionális hatását vizsgálták. A kutatás atópiás dermatitiszben szenvedő betegekkel kapcsolatban volt. Ez egy bőrgyulladás, melynek fő tünete az állandó és alig csillapitható viszketés és száraz bőr. Főleg gyerekeket és csecsemőket érint. Természetesen mindenkinek nagyon megterhelő ez a betegség, de az életminőséget jelentősen befolyásolja. A betegség azzal jár, hogy a bőr kiszárad és berepedezik.

 A kutatás végére a transzepidermális, azaz hámrétegen keresztüli vízveszteség mértéke csökkent,  és a bőr hidratáltsága is jelentősen javult. Van egy úgynevezett  SCORAD-index, mellyel  az atópiás dermatitisz súlyosságát mérik. Ez a mérőszám jelentősen csökkent. Valamint csökkent  a szérum IgE szintje, azaz a vérben lévő ellenanyag szint.

A Pubmed online felületén jelenleg 8951 kutatás található a panax ginzenggel kapcsolatban.

És itt térek vissza a cikk elején emlitett céghez: A Hush and Hush vitaminok mindegyikében megtalálható a vörös ginzeng. Ezek a vitaminok nutraceutikália minősitésűek, és 1-1 problémára adnak megoldást. Komoly fejlesztés áll mögöttük, és kutatásokkal támasztják alá a hatásosságot. 

Ha tehát szeretnél olyan bőr és hajápoló termékeket, ahol a több ezer éves természetgyógyászatot ötvözik a modern tudománnyal, akkor a Hush and Hush vitaminjait feltétlenül próbáld ki.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 kapcsolódó gondolat “Ginzeng, ami kívül belül ápol és gyógyít”

Scroll to Top