fbpx

Étrendező

A brokkoli sokoldalúan felhasználható és magas antioxidáns tartalma van

Ha az egészséges étel kerül szóba, sokan azonnal zöldekre gondolnak, abból is a brokkolira- bár ez nem jelenti azt hogy mindenki körében népszerű. A mediterrán diéta egyik alapköve, és a modern táplálkozástudományi kutatások alapján ez nagyban közrejátszik abban hogy ez az egyik legegészségesebb, ún Kék Zóna étrend.

A brokkoli a vad káposztából alakult ki, ennek egy termesztett változata. Közeli rokonai a karfiol, a fejes káposzta, a bimbós kel és a karalábé. A brokkolit már a római korban, a Krisztus előtti 6. században is ismerték és termesztették. Már az idősebb Caius Plinius Secundus megemlékezik egy hasonló növényről. A brokkoli neve ezután megemlítésre került Apicius szakácskönyvében is. Majd az 1560-as években francia szakácskönyvekben találunk rá utalást. Amerikába a 19. században az olasz bevándorlókkal került be – így terjedt el az olasz megnevezés, ahogy azóta is ismerjük – de a növény csak az 1920-as évek után vált közkedveltté. Magyarországon régóta ismert zöldségnövény. Felhasználása leginkább csak az utóbbi 20 évben terjedt el.

Nézzük akkor, mit is tud a brokkoli

A brokkoli sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint, folsavat  és aszkorbinsavat, és a B-vitaminokat:  tiamint B1, riboflavint B2, niacint B3. Hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy a kalcium sok növényben található, ilyen a brokkoli is- és vastartalma szintén jelentős. Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben: egyik hatóanyaga, a szulforafán bizonyítottan hatásos a daganatok különböző formái ellen.

Szokás mondani, hogy a szivárvány színeit követve étkezzünk, azaz minél több élénk színű élelmiszer kerüljön a tányérra. A brokkoli élénk színét a klorofill adja, mely  egy természetes flavonoid. Ennek köszönhetően igen erős antioxidáns hatással is rendelkezik. Az antioxidánsok fontos szerepet töltenek be immunrendszerünk védelmében, hiszen megakadályozzák a szervezet számára káros szabadgyökök elszaporodását. Van egyébként lila színű brokkoli is – a színanyagok egy kicsit más antioxidáns profilt adnak, de szintén nagyon egészséges!

Mindezen jó tulajdonságai mellett kalóriatartalma nagyon alacsony, így nem kell azon aggódni hogy a sok jótékony hatású összetevővel esetleg plusz kilókat halmozunk fel- éppen ellenkezőleg. A brokkoliban sok a rost, így hosszan szívódik fel, ezalatt táplálva a jótékony bélbaktériumokat. 100 grammjában csak 34 Kcal található egyébként.

A PlantYourDay™ superfood turmix összetevőjeként támogatni tudjuk vele az egészségünket, akkor is ha esetleg nincs benne minden napunkban maga a növény fogyasztása.

Role of nutrition in preventing cancer
Richard Béliveau 1, Denis Gingras
PMID: 18000267,  PMCID: PMC2231485

Epidemiological studies on brassica vegetables and cancer risk
D T Verhoeven 1, R A Goldbohm, G van Poppel, H Verhagen, P A van den Brandt
PMID: 8877066

Novel concepts of broccoli sulforaphane and disease: induction of phase II antioxidant and detoxification enzymes by enhanced-glucoraphanin broccoli
Don James 1, Sridevi Devaraj, Prasad Bellur, Shantala Lakkanna, John Vicini, Sekhar Boddupalli
PMID: 23110644

Brokkoli_rózsa_Étrendező

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top