fbpx

Étrendező

Mikrobiom a bőrápolásban

A táplálkozástudomány -és minden más gyógyítással foglalkozó szakma jövője a mikrobiommal lesz összefüggésben. Ezt a kijelentést csak addig találjuk túlzónak, míg meg nem ismerkedünk a bennünk és rajtunk élő mikrokozmosz csodás világával, amely minden velünk kapcsolatos állapotban döntést hoz: amit eszünk, ahogy azt feldolgozzuk, elraktározzuk. Hogy betegek leszünk-e, depressziósak vagy szorongóak, pattanásosak vagy ekcémásak, netán hajkoronánkat elveszítjük-e.

Nem véletlenül hoztam a szépséggel, bőrrel és hajjal kapcsolatos példákat is- a mikrobiom kutatások és a rá épülő termékek már megjelentek a haj- és bőrápolásban is.

Lássuk akkor az alapokat!

Testünkben – és testünkön –  baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok milliárdjai élnek: a bélrendszerben, légutakban, szájüregben és a bőrünkön, fejbőrön, valamint a hüvelyben. Ezt a rengeteg élőlényt 3 nagy családba sorolhatjuk. Minden törzsre szükségünk van, egyet sem szabad úgyszólván kiirtani: a Candidát vagy a Straphilococcust sem- bennünk élnek, és mindegyikre szükségünk van. A lényeg az egyensúly.

Vannak teljesen jótékony, és vannak kétarcú törzsek is, melyek hasznunkra vannak bizonyos számban, amikor viszont az egyensúly felbomlik, és többségbe kerülnek, akkor már az egészségünk ellen dolgoznak.

Ebben a rendkívül érzékeny egyensúlyban a  jótékonyak  feladatai nagyon sokrétűek:

 • a tápanyagok megfelelő lebontása
 • ezekből különböző anyagok gyártása, mint például a vitaminok, prebiotikumok, lipidek, antibiotikumok,
 • ingerületátvivő molekulák- ők döntenek és küldik szét a döntés eredményét a szerveknek,
 • az idegállapotért és hangulatért felelős molekulák, vagyis “boldogsághormonok”,
 • folyamatok szabályozása: anyagcsere, vércukor anyagcsere, pajzsmirigyhormonok.

Mint a szervezetünkben mindenhol, az egység holisztikus, és minden folyamat kihat az egészre- összefügg a külső és a belső mikrobiom – a károsodás mindenhol megjelenik.

A bőr mikrobiomja

A bőrünkön, ezen a  csaknem két négyzetméteres felületen létrejött egy hatalmas ökoszisztéma a mikroorganizmusok számára. Ezt az ökoszisztémát  ideiglenesen és véglegesen letelepedett mikroorganizmusok keveréke alkotja, a születésünktől fogva. A születéskor kapott “készletet” aztán számtalan módon befolyásolja az életünk, erről később esik még szó.

Ezt az ökoszisztémát baktériumok, archeák, vírusok, gombák és atkák alkotják. Egy személy bőrén sokkal több mikroorganizmus van, mint amennyi ember a Földön él: körülbelül 100 milliárd.

Ennek a számban elképesztő mikrobiális közösségnek az összetétele lokális. A bőrflóra alkalmazkodik a mikro-ökoszisztémához, azaz az arcon zsírosabb lesz általában, az alkaron, kézfejen száraz, a hónaljnál vagy a lábon nedves. Ráadásul ez a változatos flóra még ezen kívül is ingadozik: például az izzadékony helyeken magas lesz a sószint, máshol alacsonyabb pH-érték lesz jellemző, és így tovább.

A bőr mikrobiomját számtalan tényező alakíthatja életünk soráb folyamatosan (ahogy ez a bélflóránál is abszolút jellemző):

 • étrend,
 • életmód és élethelyzet, főleg a stressz,
 • higiénia és a túlfertőtlenítés,
 • nem megfelelő kozmetikai kezelések: nem profi hámlasztás, túlzott radírozás, barrier károsodás, túlfertőtlenítés,
 • életkor,
 • nemi hormonok,
 • lakóhely -város vagy vidék,
 • egyes betegségek vagy gyógyszerek alkalmazása, főleg antibiotikumok.
 • De ilyen faktor lehet még  a ruházat, az UV-sugárzás, a hőmérséklet, stb.

Van az az eset, amikor a belső mikrobiom, azaz a bélflóra károsodik valamilyen módon, és ez kihat a bőrre. Nem régóta lettek világosak ezek az összefüggések a makacs gyermekkori bőrbetegségek okainak meghatározásánál. Tehát ha az immunrendszer normál működése zavart szenved, a mikrobiom egyensúlya gyakran felborul, és tünetként megjelennek a bőrbetegségek mint pl. psoriasis vagy neurodermatitis. A gyermeki bélflóra alacsony diverzitása is összefüggésben áll a később előforduló neurodermatitis kialakulásával. Ezenkívül a gyulladásos bélbetegségben szenvedő személyeknek szinte mindig megjelennek a bőrproblémák.

Nézzünk néhány összefüggést

A pattanásos bőr, főleg az akné kialakulásáért a Propionibacterium acne, Cutibacterium acne családok a felelősek.

A rosacea különböző formáit a Demodex okozza. Ezek a parányi, az arcbőrön és szempillán-szemöldökön élő atkák saját mikrobiommal rendelkeznek, melyek elszaporodása pedig az emberi bőr gyulladását képesek előidézni.

A Staphylococcus aureus telepeihez társítjuk a neurodermatitisz betegségeket.  Bőrünkön több fajta Staphilococcus él: ha az Aureus nemzetség túlsúlyban van, az Epidermis és a Hominis száma csökken, és nem tudják a dolgukat végezni: a saját antibiotikum termelést. Igen, jól olvastad: a bőrünknek saját antibiotikum termelése van, mellyel védekezik a behatolók ellen.

A Malassezia elszaporodása okozza a fejbőr gyulladásos betegségeit, amely károsítja a hajhagymák épségét, és hajhullást okoz.

Ez a néhány példa elég érzékletesen szemlélteti a bőr mikrobiomjának szerepét az egészségben, és összefüggéseit a belső bélflórával. A bőrgyógyászatban ez  akkora forradalmat hozott, hogy pillanatnyilag több ezer kutatás irányul az orvostechnikai minőségű krémek kifejlesztésére. Az Image Skincare Biome+ családja egy ilyen új generációs bőrápoló termék, mely a mikrobiom egyensúlyát állítja helyre.

Biome_plusz_krém_Étrendező

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top