fbpx

Étrendező

A ginzeng szerepe a bőr mikrobiomjának egyensúlyában

A ginzeng az utóbbi pár évben egyre inkább teret nyer  a nyugati bőrápolásban is,  miután keleten, főként Dél Koreában már évezredek óta használják ilyen célra is, számtalan gyógyhatása mellett. Elmondhatjuk hogy itt a modern technológia találkozik az évezredes keleti orvoslás hagyományaival, hiszen folyamatosan készülnek vizsgálatok és kutatások, hogy pontosan feltérképezzék a gyógyító hatásokat.

A Dél-Koreában, és Ázsia egyes részein termő növényt általában 6 év növekedés után szüretelik. Gőzölés és szárítás, majd fermentálás után porítják,  vagy a leveléből kivonatot készítenek, mely gyógyászati  készítmények és kozmetikumok alapanyaga.

A ginzeng bőrünkre gyakorolt hatása

Semlegesíti a szabad gyököket a bőrben, melyek folyamatosan termelődnek, de képesek  felhalmozódni, ha bőrünk rendszeresen napfénynek és oxidatív stressznek van kitéve.

A ginzeng öregedésgátló, és hatékony bőrfiatalító. Nagy mennyiségű fitonutrienst  tartalmaz, amely stimulálja és aktiválja a bőr anyagcseréjét.

Összetevői elősegítik a kollagén termelést a bőr középső rétegében, így a bőr stabilabbá válik. A kollagén rugalmasabbá és tónusosabbá teszi a bőrt, ezáltal csökkenti a ráncokat és a finom vonalakat.

Javítja a bőr állapotát. Gyengéden hámlasztó hatása van, ezzel megújítja a bőrt, és alkalmassá teszi a külső hatóanyagok könnyebb felvételére.

Kiegyensúlyozza a bőr faggyútermelését, segíthet az akné  megelőzésében.

A ginzeng speciális hatása az akné ellen

Az akne a bőr krónikus gyulladásos betegsége, amely akkor fordul elő, amikor baktériumok abnormálisan szaporodnak a szőrtüszőkben. A leggyakoribb  erőteljes kezelés az antibiotikum kúra, de mostanában óvatosabban bánunk vele az antibiotikum-rezisztencia  előfordulása és a mikrobiom károsító hatása miatt. 

Egy kutatásban a vörös ginzeng (Panax ginseng C.A. Meyer) antimikrobiális hatásának hatóanyagainak azonosítása, a meglévő antibakteriális anyagokkal való összehasonlítása, valamint természetes gyógyszerkészítmény hatékonyságának meghatározása volt. 

Húsz olyan alanyt, akiknek aknés tünetei voltak, a ginzeng kivonattal kezeltek 4 héten keresztül. Azt találták, hogy az oxidált faggyútartalom és a bőr vörössége csökkent, és a pattanások korai és középső szakaszának tünetei hatékonyan javultak. 

A vörös ginzeng  kivonata jobb antimikrobiális aktivitást mutatott a Propionibacterium acnes ellen, mint a benzoil-peroxid vagy az azelainsav. A legmodernebb spektroszkópos analízis kimutatta, hogy az aktív antimikrobiális anyag a ginzeng  panaxynol és a panaxydol vegyületei voltak.

Ez a tanulmány bebizonyította, hogy a panaxynolt és a panaxydolt tartalmazó vörös ginzeng kivonat hatékonyan képes kontrollálni a pattanások tüneteit azáltal, hogy a vörös ginzengből származó antimikrobiális komponens  erős hatást mutatott a P. acnes ellen.

A bőr mikrobiomja is helyrállítható a ginzeng segítségével

Egy másik fontos kutatásban a ginzeng hatását vizsgálták a bőr mikrobiomjának helyreállítására. A bőr mikrobiomjának egészsége  elengedhetetlen  a bőr homeosztázisának fenntartásához. Zavara a kórokozó mikroorganizmusok szaporodását eredményezheti. Ebben a kutatásban a cél egy olyan vörös ginzeng készítmény kifejlesztése volt, amely szelektíven képes elősegíteni a jótékony baktériumok fejlődését, és visszaszorítja a patogén baktériumok fejlődését.

A vörös ginzeng készítmény hatását a mikroorganizmusok növekedésére a Staphylococcus aureus és a Cutibacterium acnes növekedési ütemének összehasonlításával elemezték. 

A vörös ginzeng készítményt 20 nőnél alkalmazták a klinikai vizsgálatban, hogy megfigyeljék a bőr mikrobiomjában bekövetkező változásokat. Eredmények: A vörös ginzeng készítmény elősegítette a S. aureus és S. epidermidis növekedését. Minden alanynál a Cutibacterium acnes csökkenését eredményezte, és segített  fenntartani a bőr homeosztázisát a bőr mikrobiomjának javításán keresztül.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35509819/

A ginzeng szervezetünkre és bőrre kifejtett pozitív hatását  szinergikusan a B-vitaminokkal lehet megtámogatni, elsősorban a pantoténsavval. Olyan készítményt keressünk, ahol megtalálható a kettő együtt, mint a SkinCapsule Clear.

Ginzeng_tálban_Étrendező

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top