fbpx

Étrendező

Hogyan segíti a kurkuma a sebek gyógyulását és a bőr regenerációját?

A kurkuma egészségre gyakorolt széleskörű hatása már régóta ismert a nyugati világban is, nemcsak származási helyén. Noha a  bőrápolás és szépségtáplálkozás világába csak nemrég robbant be, de úgy tűnik, tartósan maradni fog. Ezt főként két olyan eredmény predesztinálja, ami a legújabb kutatásokban igazolódott be: a bőr öregedés elleni védelme és a sebgyógyulás elősegítése, az akné különféle formáiban.

A Dél-Ázsiából származó kurkuma a világ egyik legnépszerűbb fűszer-gyógynövénye. Indiából már kereskedtek vele az ókori görögök, és Marco Polo feljegyzéseiben is szerepel. A kurkuma alap fűszere az ázsiai konyhának, de festésre, színezésre is használják, és 5000 éve  része az ősi indiai orvoslásnak, az ájurvédának.

A kurkuma aktív hatóanyagai

A kurkuma  élénk világos sárga színét elsősorban a kurkuminoid nevű vegyületeknek köszönheti, amelyek zsírban oldódó polifenolos pigmentek. A legfőbb a kurkumin,
kb. 77 %-ban ez a növény legaktívabb összetevője, a másik kettő a demetoxi-kurkumin kb. 17 %-ban és a biszdemetoxi-kurkumin a fennmaradó részben.

A kurkuminoidok mellett a gyökér legalább 250-féle illékony terpenoidot is tartalmaz, mint például az ar-turmeron, alfa-turmeron és béta-turmeron. Ezek a növényi vegyületek nemcsak önmagukban, de a kurkuminoidokkal szinergiában működnek a szervezetben.

Gyulladáscsökkentő hatás

A szervezetünkben állandóan fennálló gyulladás -még ha alacsony szintű is- kezeletlenül olyan civilizációs betegségek kialakulásához vezet, mint a  szív- és érrendszeri betegségek, autoimmun alapú állapotok,  diabétesz, Alzheimer-kór, vagy a daganatos elváltozások. A kurkuma segíti a krónikus gyulladások elleni harcot, igen erős gyulladáscsökkentő hatása révén.

Számos kutatásban bizonyosodott be, hogy a kurkuma csökkenti a gyulladást jelző anyagok vérben mérhető szintjét. Ilyen anyag a C-reaktív protein CRP, az Interleukin-6  és a tumor nekrózis faktor alfa (TNF). 

Mindemellett a kurkuma mint erős antioxidáns, védi a sejteket a káros szabad gyökök ellen is. Sőt egy kettős mechanizmuson keresztül hat: nemcsak közvetlenül semlegesíti a szabad gyököket, de számos más antioxidáns enzim aktiválásával is tovább fokozza az öregedés és betegségek elleni védelmet.

Másik cikkemben felsorolom a kurkuma civilizációs betegségekre gyakorolt hatását, itt most főleg azokat fogom említeni, melyek befolyásolhatják a bőr egészségét.

Diabétesz és a vele járó állapotok

Kutatásokat összefoglaló elemzés szerint a kurkumin képes csökkenteni a vércukorszintet, és a cukorbetegséggel összefüggő egyéb szövődményeket is, mint a diabéteszben fellépő bőrproblémák, főleg a lábon.

Emésztés javítása

A kurkuma az emésztőrendszernek is jót tesz, serkenti az epe kiválasztását, ami a zsíremésztéshez elengedhetetlen. Emellett gyulladáscsökkentő hatása miatt hatékony segítség lehet irritábilis bél szindróma, fekélyes vastagbélgyulladás és a mikrobiom eltolódása esetén is.

Nézzük a bőrre gyakorolt hatást

A kutatásokban vizsgált bőrbetegségek közé tartozik az akne, az atópiás dermatitisz, a bőr öregedési folyamatai, az autoimmun alapú bőrtünetek, a pikkelysömör, és a vitiligo. Tíz tanulmány statisztikailag szignifikáns javulást mutatott ki a bőrbetegség súlyosságában a kurkuminnal kezelt csoportokban a kontrollcsoportokhoz képest. 

Egy másik kutatásban az bizonyosodott be, hogy jelentős gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákkeltő, antimutagén, véralvadásgátló és fertőzésgátló hatással rendelkezik.

Ennek főleg a sebkezelésben van nagy szerepe, azokban az esetekben, amikor a kozmetikus vagy bőrgyógyász kezelést végez az aknés bőrön. A kurkumin a természetes sebgyógyulási folyamat különböző szakaszaira hat, és erőteljesen  felgyorsítja a gyógyulást.  A kurkuminnak van egy olyan képessége, hogy csökkenti a szervezet természetes reakcióját a bőrön létrejött sebekre, mint a gyulladás és oxidáció.

A kurkuma további hatásai a bőrre

Képes fokozni a granulációs szövetek képződését nehezen gyógyuló sebeknél. A seb gyógyulásának egyik fázisa a granulációs sarjszövet megjelenése. A kurkumin hatására, a növekedési faktorok termelődésével megindult szövetszaporulat eredményezi az érdús  granulációs szövetet. Amikor a seb kitöltődik a granulációs szövettel és egészséges felületi sarjszövet képződik, a seb szövődmény nélkül gyógyul.

Képes fokozni a kollagén lerakódását, és a szövetek átépülését. A kurkumin hatóanyagai aktiválják az élettelen szövetek eltávolításában nagy szerepet játszó proteáz enzimet,  jobb oxigén- és tápanyagellátást biztosítanak. A sebeket alulról kitöltő kollagén felel azért, hogy ne maradjon heg az akné helyén.

Képes fokozni a sebösszehúzódást, a seb kiszáradása nélkül. Az akné otthoni kezelésében sokan követik el azt a hibát, hogy a bőrt szárító készítményeket alkalmaznak. Ez azonban nemcsak kontraproduktív- hiszen a bőr fokozott faggyútermeléssel fog reagálni- de a sebeknek is nagyon rosszat tesz. Az ilyen sebkezelés eredményeként ugyanis a seb felszíne kiszárad. Ha pedig a sejtek kiszárad és elhal, akkor ez erős varasodással jár, ami akadályozza a gyógyulást: a hámosodás megszűnik, a seb nehezebben, szemmel látható esztétikai következményekkel záródik be. Azaz hegesedést tapasztalhatunk a bőrön. A kurkumin alkalmazásával nem száradtak ki a sebek felületei, azonban a gyógyulás folyamata végbement.

Tudmányos publikációk a kurkuminról:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27213821/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32713186/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25200875/

Ahogy ezek a rendkívül fontos eredmények is bizonyítják, a problémás, aknés bőr gyógyításában a kurkumin belső felhasználása nagyon komoly gyógyító hatással jár. 

Figyeljünk azonban arra, milyen forrásból választunk kurkumin kiegészítőt: noha magas gyógyhatású, felszívódása a szervezetben elég gátolt, ha nincs mellette egy segédanyag, mégpedig a piperin. A piperin a bors egyik hatóanyaga, melynek szabadalmaztatott formáját, a BioPerint megtalálhatjuk a SkinCapsule Clearben.

Kurkuma_gyökér_Étrendező

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top