fbpx

Étrendező

A zöld tea véd az emésztőszervi betegségek és az elhízás ellen

A zöld tea  az egyik olyan szereplő a táplálkozástudomány színpadán, mely a modern tudomány segítségével képes bizonyítani azokat a jótékony hatásokat, mely a népgyógyászatban már régóta ismert róla.

Ehhez elég rápillantani a kutatási adatbázisok folyamatosan bővülő találati listájára, amely 2022 őszén körülbelül 41 000  tanulmányt és 320 metaanalízis tartalmaz. A cikkek  szerint a zöld teát fogyasztók esetében jelentősen kisebb a különböző betegségek kialakulásának kockázata, legyen az egyszerű bakteriális fertőzés, szív- és érrendszeri betegség vagy rák.

Amikor szervezetünkben úgynevezett stressz reakciók indulnak be, fiziológiai hatásokat is hoznak magukkal. Megemelkedik a vérnyomás, felgyorsul a szívverés, felborul a só-víz és az elektrolit háztartás, emelkedik a vércukorszint, a vér pedig a vázizomzat felé kezd áramlani. Amint a feszültség forrása elmúlik, és megnyugszunk, lehet hogy rövidesen el is felejtjük azt, a szervezetünkben elindult folyamatok azonban nem tudnak egyik percről a másikra normalizálódni.

Ez addig nem is okoz különösebb problémát, amíg az ilyen helyzetek csak ritkán fordulnak elő- manapság azonban, mikor folyamatosan állandósult rejtett stressznek vagyunk kitéve, ennek jelentős következményei vannak. A szervezet számára nem csak a klasszikus stressz helyzetet léteznek: munkahelyi vagy iskolai teljesítménykényszer, családi feszültségek, rengeteg inger és információ. Ehhez hozzáadódnak az olyan rejtett stressz források, mint a környezetszennyezés, az élelmiszerekben található méreganyagok, a hormonrendszert megzavaró vegyi anyagok, melyekre testünk nem tud felkészülni.

A zöld tea származása

A zöld tea  a Camellia sinensis nevű növényből készül, készítéséhez a kora tavaszi friss rügyeket és fiatal leveleket szedik, melyek a feldolgozás során alig oxidálódtak mintegy 0-5%-ban, és  megtartották zöld színüket. A  teacserjék csak meleg éghajlaton képesek növekedni, bár a virágzás elméletileg a tengerszinttől egészen 2000 méterig lehetséges.

A legjobb minőségű teák ezért  hegyvidéki teamezőkön termesztett cserjék leveleiből készülnek, ahol a tealevelek lassabban érnek, és ízviláguk is gazdagabb. A tengerszint feletti magasságtól függően egy új teacserjének kb. 2,5-5 év szükséges ahhoz, hogy szüretelni lehessen. Ha  a növény túléli ezt a kezdő időtartamot, akkor közel egy évszázadon át képes szüretelhető leveleket növeszteni. A legjobb minőségű teáknál a leveleket kézzel szüretelik: az ügyesebb szüretelők akár napi 18 kg-nyi levelet képesek leszedni – ez kb. 4,5 kg-nyi tea elkészítéséhez elegendő mennyiség.


A fekete teával ellentétben a zöld tea nem erjesztett. A zöld tea készítésének folyamatához nem sokkal a szüret után gőzöléssel vagy melegítéssel lebontják a tealevelekben található polifenol-oxidáz enzimet, így az erjedési folyamatok leállnak. Ezután a leveleket formázzák, például összesodorják vagy gumót alakítanak, majd kiszárítják és a minőségtől függően válogatják.

A zöld tea kedvező élettani hatásai

A zöld tea tartalmaz:

 • polifenolokat: katechineket, flavonolokat,
 • ásványi anyagokat: alumínium és réz,
 • vitaminokat: C, B2, D, K,
 • illóanyagokat,
 • koffeint (amit korábban teinnek hívtak), és kis mennyiségben teobromint és teofillin.

A zöld teának sokféle kedvező élettani hatása van:  

 • fogszuvasodás, fogínybetegségek ellen hat,
 • rákmegelőző hatás a magas antioxidáns tartalommal és szabadgyök megkötő tulajdonság miatt,
 • szív- és érrendszeri betegségek megelőzése,
 • fogyókúrát segíti, serkentve a zsírsavak oxidációját,
 • az immunrendszert erősíti,
 • vírus -és baktérium fertőzések ellen véd,
 • az egészséges vérnyomást támogatja,
 • csökkenti a koleszterin szintet.

Ezeket a hatásokat  4 különböző, vízben oldódó összetevőnek köszönhetjük:  a katekinek, a teanin, koffein és a vitaminok.

Katekinek

A katekinek csoportja  adja a tea legegészségesebb hatását: bizonyított sejt regeneráló és antioxidáns. Ez a hatóanyag a levél 1/3-ában  található. A teanövény a saját fehérjéiből, napfény segítségével állítja elő. Ebből a szempontból is fontos hogy meleg éghajlaton. állandó napfény alatt fejlődjön a tea. A zöld teában található legerősebb, és  legfontosabb  hatású katekin az epigallokatekin-3-gallát -EGCG-, amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a zöld tea rákellenes, antioxidáns szerepében. Íz szempontjából a nagy katekin tartalmú tea nem a legkedveltebb, mert keserű, összehúzó és szárító hatású vegyületről van szó, mely az ízben is tükröződik.

Teanin

A teanin különösen az L-Teanin egy aminosav, a levél 1-4 %-ban található. Érdekes módon az árnyékolt teákban ebből a vegyületből van több. Ízgazdagságot, édes ízt  ad az italnak és emellett természetes nyugtató hatású.

Koffein

A levél 3-4%-ban található. A zöld teában ugyanaz a koffein molekula található mint a fekete teában vagy pl. a kávéban viszont a más-más kötésben van, ezért a zöld teából lassabban, elnyújtottabban – talán mondhatni kiegyenlítettebben- szívódik fel.

Vitaminok

Kisebb mennyiségben találhatunk A, B, C, E vitaminokat ezek közül a C-vitamin van a legnagyobb mennyiségben.

Zöld tea az elhízás ellen

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói jutottak arra az eredményre, miszerint a zöld tea fogyasztása hátráltatja az elhízást, azonkívül segít az emésztőrendszer egészségének megőrzésében. 

Richard Bruno, az egyetem táplálkozástudományi professzora és kutatótársai nyolc héten keresztül vizsgáltak egy csapat hímnemű egeret. Az állatok egy része magas kalóriatartalmú étrenden volt, társaik rendes táplálékot kaptak. Ezzel együtt a kontrollcsoport egerei egy kétszázalékos zöld tea-kivonatot is fogyasztottak. A kísérlet végén húsz százalékkal kevésbé gyarapodott azon egerek testsúlya, melyek hizlaló étrenden éltek, de mellette a kivonatból is jutott nekik. Azok, amelyek tea kivonatot nem, csak kalóriában gazdag tápot fogyasztottak, húsz százalékkal nagyobb testsúlyúak voltak.

A tea kivonatot fogyasztó egyedek esetében az inzulinrezisztencia tünetei is kevésbé jelentkeztek, és gyulladásos betegségek is kisebb számban alakultak ki beleikben. 

Ez egy nagyon fontos eredmény, mert azt mutatja hogy  a zöld tea hatóanyagai segíthetnek a szivárgó bél-szindróma  megakadályozásában. Ebben a betegségben a vékonybél falát védő sejtstruktúra meggyengül, a rajta keletkezett lyukakon keresztül pedig káros baktériumokat tartalmazó emésztetlen részecskék kerülnek a bélrendszerből a véráramba. Mivel manapság az autoimmun betegségek egyre növekvő tendenciát mutatnak, egyre fiatalabb korban is, a zöld tea hatóanyagait ne hagyjuk figyelmen kívül.

zöld_tea_levél

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top