fbpx

Étrendező

Az alvászavarok és a valeriana

Nem mondok újdonságot azzal, hogy az alvásproblémákra ható gyógynövényekkel számtalan kutatás folyik, hiszen óriási problémáról van szó. Ha rákeresünk az interneten, nagy valószínűséggel az első találatok között lesz a valeriana azaz macskagyökér, mint az álmatlanság egyik legrégebbi kezelése. Igazából nagyon meg lennék lepődve, ha lenne olyan középkorú ember, aki még életében nem használta ezt a szúrós szagú gyógynövényt.

Azonban legalább annyian számolnak be eredménytelenségről, mint akinek segített. Eltekintve az én mottómtól – hogy minden szervezet más, és ezért személyre szabott megoldásokra van szükség – nézzük meg hogy valóban működik-e a valeriana az alvásproblémákra. A  valeriana (valeriana officinalis L.) a természet- és népgyógyászatban az egyik legrégebben használt növény. Elsősorban a növény valerénsavat tartalmazó gyökerét használjuk, azonban forgalomban van sok olyan készítmény is, ahol nem ez a fő összetevő-ennek a fontosságáról még lesz szó a cikkben. 

A valeriana vagy macskagyökér nyirkos, lápos réteken előforduló, de erdőkben, szakadékos, partos helyeken is megtermő évelő növény.  Hatóanyagai az illóolajok, alkaloidák, szerves savak, mint a csersav. A növény nyugtató hatású vegyületcsoportot is tartalmaz, amely a gyökérben a legmagasabb koncentrációjú. A gyökér – mint maga az egész gyógynövény – rendkívül  kellemetlen szagú és ízű. Karrierje már az  ókorban beindult: a valerianat Galenus emésztést serkentő szernek  javasolta, Dioszkoridész vizelethajtónak és különféle mérgezések ellenszerének, Plinius pedig fájdalomcsillapító hatást tulajdonított neki.

Mire a növény a valerián nevet megkapta, a korai európai herbalisták már valóságos csodaszerként tartották számon,
és mindent gyógyítónak nevezték.

A legújabb kutatások tükrében- miszerint az alvás hiánya, rossz minősége az összes állapotot súlyosbítja, és önmagában is képes betegségeket előidézni- ez nem is tűnik olyan túlzó állításnak. Bingeni Szent Hildegard rendfőnöknő és herbalista főleg nyugtatónak és altatónak alkalmazta. A középkorban a skótok nem tartották gyógyító hatásúnak azt a főzetet, amelyikben nem volt macskagyökérfű – ennek is lesz egy érdekes modern tudományos vetülete később a cikkben.

A valeriana hatásmechanizmusa

A macskagyökér kivonatban lévő valerénsavak olyan enzimeket képesek befolyásolni és gátolni, amelyek a gamma-aminovajsav azaz GABA lebontásáért felelősek. A GABA egy aminosav és neurotranszmitter, azaz ingerületátvivő anyag. Az agy elsődleges védelmi rendszereinek inger-közvetítője. Az alacsony GABA szint, szorongást, rossz hangulatot eredményez,és ami a legfontosabb: alvászavart.

A gyógynövényben található valerénsav gyengén kötődik a GABA-A receptorhoz, gátolja a GABA újrafelvételét és fokozza a GABA felszabadulást, növelve ezzel a GABA szintjét a szervezetben- azaz csökkenti a számunkra rossz állapotok szintjét, mint a szorongás és alvás zavar. Humán vizsgálatok sorát végezték, ahol  hatékonynak bizonyult enyhe és közepes alvászavarokban.

Ami még kedvezőbb, hogy anélkül tette ezt, hogy kedvezőtlen hatást gyakorolt volna a másnapi ébredésre  és a kognitív funkciókra. A szintetikus gyógyszerek közt még a legenyhébb nyugtató is tompítja a központi idegrendszert, mely kellemetlen tud lenni másnap, napközben. A macskagyökérnek nincs ilyen tulajdonsága- amellett, hogy nyugtat, fokozza a koncentrálóképességet is.

Amire figyelni kell

Állandóan, folytonosan használni, valamint nagyobb adagokat bevenni a macskagyökérből nem szabad, mert rontja az emésztést, sőt állandó émelygést, fejfájást is okozhat. Valamint itt jön a képbe egy olyan új információ, mellyel maximalizálhatjuk a valeriana hatásait.

Az alábbiakban pontosan lefordítottam egy metaanalízis összefoglalóját. A metaanalízis a kutatások legmagasabb szintje- és mindenkinek ezt ajánlom, ha úgy érzi,  összezavarodott a különböző, egymásnak ellentmondó eredmények tengerében.  Ez egy olyan analízis, ahol a legmagasabb pontosságú módszerekkel  összevetik a különböző intézmények és tudóscsoportok eredményeit egy adott témában- méghozzá a különböző eredményeket. Esetünkben azt, hogy a valeriana nem mindig hozta azt az eredményt amit várnánk tőle – azonban a metaanalízis arra is fényt derített, hogy miért történt ez.

Az alvási problémák nagyon széles körben elterjedtek, és okozati összefüggésbe hozhatók sok társbetegséggel, valamint mentális zavarral, mint pl a szorongás. A valeriana népszerű gyógynövény az alvási problémák megoldására, noha a klinikai kutatások eredményei  nem egyértelműek. Ebben a meta analízisben annak jártunk utána, hogy hogyan használható a valeriana a különböző alvási rendellenességekre. 

 A PubMed, a ScienceDirect, és a Cochrane Library adatbázisában megjelent kutatásokat használtuk fel, összesen 60 darabot, amelynek témái között volt az alvási minőség javítása, és a szorongás csökkentése is. Az eredmények azt mutatják hogy a valeriana használata nem hozta mindig ugyanazt az eredményt.

A kutatások összegzései azonban arra is rámutattak, hogy ez nem a valeriana hatástalanságát mutatja, hanem két fontos tényezőnek tudható be: az egyik a felhasznált növényi kivonatok nem konzisztens, állandó minősége a másik pedig az a felismerés, hogy a terápiás gyógyhatások sokkal jobban érvényesülnek, ha másik növényi hatóanyaggal kombinálva használják őket. Komoly ellenjavalat nem derült ki a valeriana fogyasztását illetően, a vizsgált személyek köre a 7 évestől a 80 évesig terjedt.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy a valeriana jó eredményeket tud hozni az alvás minőségének javítására, ezzel csökkentve az alvással összefüggésbe hozható betegségeket. Ugyanakkor, az első tényező mely eldönti hogy hatékony lesz-e ez a terápia, a növényi hatóanyag stabil minőségétől függ.

Valerian Root in Treating Sleep Problems and Associated Disorders-A Systematic Review and Meta-Analysis
Noriko Shinjyo 1 2, Guy Waddell 3, Julia Green 4
2020

Ismét bebizonyosodott a Hush and Hush vitaminok 2 fő termékelőnye, amelyeket mindig hangsúlyozok: a nutraceutikália minőség és a hatóanyagok nagyon átgondolt, szakértői kiválasztása egy adott készítményen belül.

A nutraceutikália minősítés azt biztosítja, hogy a növényi hatóanyagokat mindig ugyanabban az ellenőrzött minőségben és mennyiségben kapjuk- ahogy a kutatás ennek a fontosságára rá is mutatott, ezen múlik hogy szervezetünk mindig hozzájut-e majd a számára szükséges összetevőkhöz. A másik tényező pedig a vitaminok és gyógynövények megfelelő társítása: a MindYourMind®️ alvásvitaminban a valeriana mellett megtalálható például a triptofán, a GABA vagy a magnézium.

sleeping_nyuszi

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top