fbpx

Étrendező

A lucerna értékes tápanyag és számos gyógyhatása van

A húszas éveim elején éltünk egy ideig Venezuelában, ahol egy teljesen más étkezési kultúrával ismerkedtem meg- teljesen idegen volt számomra reggelire a sült fekete bab, és az egzotikusan hangzó alfalfa. Mivel akkoriban nem kaptuk elő a zsebből a mobilt, hogy azonnal kiderítsük, mi ez az érdekes nevű növény, majdnem egy hétig tartott, míg kiszótáraztuk a reggelit- így derült ki hogy a lucernáról van szó.

A növény pontos eredete nem deríthető ki, de az első írott orvosi irodalomban mindenhol szerepel. Kétezer évvel ezelőtt az arab kultúrában is említik a lucernát, mégpedig minden élelem atyjának nevezik. A hagyományos kínai orvoslás szerint a lucerna nagyon jó emésztésjavító, és hatásos az összes  emésztőszervi problémára. Indiában szintén alkalmazták ezt a gyógyító növényt, fekélyeket és ízületi gyulladásokat kezeltek vele. Európában csak a középkorban kezdték el termeszteni. A fehér lucerna pedig gyógynövényként lett jobban ismert.

A lucerna hüvelyesek közé tartozik, hasonló a lóheréhez. Az állattenyésztésben a legjobb zöldtakarmánynak számít, szárítva szénának is használják. Az emberi táplálkozásban nincs nagy hagyománya Európában- pedig kellene hogy legyen. 

A Pubmeden, a hivatalos kutatási adatbázisban pillanatnyilag  10 ezer tanulmányt találunk a lucerna egészségre gyakorolt hatásáról. Az egyik leghatásosabb és legtáplálóbb növényünk, amit nem kellene figyelmen kívül hagyni. Az egyik legdúsabb klorofillban, mely minden élőlény számára tartalmaz egészségvédő anyagokat.

Mit tartalmaz még a lucerna

Található benne szerves kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas, cink, réz, szelén, szilícium, jód, béta-karotin, B1-, B2-, B6-, B17-, C-, D-, E-, K- és U-vitamin, és az antioxidánsként ismert tricin.

A B17-vitamint a daganatképződések ellenszereként, valamint az ásványi anyagok beépülések kofaktoraként  tartjuk  számon. Gazdag még klorofillban, különböző növényi fehérjékben és aminosavakban. A lucerna kitűnő rostforrás is, rendszeres használatával ki lehet küszöbölni a székrekedési problémákat. A lucerna speciális összetevője az L-borostyánkősav, amely fékezi szervezetünk öregedését, a kötőszövetek rugalmasságát javítva.

Hogyan hat a szervezetünkre

Rendszeres fogyasztása erősíti a csontozatot és a fogazatot. Ezért a sok ásványi anyag és vitamin mellett az L-borostyánkősav felel, amelyet szervezetünk csak egy bizonyos életkorig képes saját maga előállítani. 

Kismamák számára biztosítja az optimális kalcium és egyéb ásványi anyag bevitelt, ami a magzat csontozatának és belső szerveinek kialakulása szempontjából elengedhetetlen, valamint serkenti a tejelválasztást a szoptatás időszakában.

A lucerna szerves kalcium tartalma a serdülőkorban is segíti a fejlődő csontok és kötőszövetek kialakulását, így segítségével elkerülhetjük a csontfejlődés rendellenességeit. Változó korban, és a menopauza után is elengedhetetlen a szerves kalcium bevitele. A jódban gazdag területen termesztett lucerna – mint pillangós virágú növény – fokozott mértékben képes a szerves kötésű jód felvételére. A jód fejleszti a tanulási készséget, a memóriát és fokozza a szellemi teljesítőképességet.

Miért olyan jótékony számunkra a klorofill

A lucerna magas klorofill tartalmának fontos szerepe van a vérképzésben, az idegrendszer karbantartásában és a stressz kezelésében.

A klorofill az összes légzőszervi megbetegedésben is sikeresen alkalmazható – el tudja távolítani a testből a felhalmozódott nyálkát. 

Szaponin tartalma a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében nagyon előnyös. Az egyik okozója az ilyen betegségeknek a koleszterin lerakódása a szívhez közel eső erekben, a szív artériáiban. A szaponin segít az erek falának tisztításában, és ezzel segít a vérnyomás kiegyenlítésében is.

A bőr- és hajproblémákra is nagyon jó hatással van, ez nemcsak a magas hatóanyag tartalom miatt van, hanem a jó felszívódás miatt is: olyan anyagokat tartalmaz, melyek katalizátorai más vitaminok jó beépülésének. Abszolút mondhatjuk tehát hogy a lucerna egy kis kincsestár, ami az egészséget illeti.

Alfalfa_levelek_Étrendező

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top