fbpx

Étrendező

Az ashwagandha “smart” hatóanyagai

Az ashwagandha egy adaptogén, ami 2 tulajdonságában emelkedik ki a gyógyhatású anyagok közül: képes idomulni a szerveink igényeihez, valamint megállítja a szervezetünk stresszre adott reakcióját, mielőtt a káros hatások fellépnének.  Az Ashwagandha számos egyéb jótékony hatással is rendelkezik a szervezet és az agy számára. Például fokozhatja az agyműködés potenciálját, csökkenti a vércukor- és kortizol szintet, és segít a szorongás és a depresszió tüneteinek leküzdésében.

Az ashwagandha növény egy szerény külsejű  kis cserje,  Indiában és Észak-Afrikában őshonos. Az ashwagandha gyökeréből vagy leveleiből készült kivonatokat, port temérdek  betegség kezelésére használják.

Számottevő egészségügyi előnye a magas koncentrációjú withanolidoknak tulajdonítható, amelyek kimutathatóan le tudják küzdeni a rendszerszintű gyulladást és a tumorok növekedését. Javítja  a koleszterinszint és a triglicerid szintek mutatóit is. 

Gyulladáscsökkentő hatása mellett az ashwagandha a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésével hozzájárulhat a szív egészségének javításához. 

Szinte az összes civilizációs betegség ellen van a fegyvertárában valami. Nézzük melyek ezek.

Csökkenti a vércukorszintet

Számos tanulmányban kimutatták, hogy az ashwagandha csökkenti a vércukorszintet. Egy vizsgálatban növelte az inzulinszekréciót és javította az izomsejtek inzulinérzékenységét.

Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik

Állatkísérletek azt mutatják, hogy segít a rák számos típusának kezelésében, beleértve az emlő-, tüdő-, vastagbél-, agy- és petefészekrákot. Egy vizsgálatban a withaferinnel önmagában és egy rákellenes gyógyszerrel kombinálva kezelt petefészek daganatos egereknél a tumor növekedése 70-80 %-kal csökkent. A kezelés megakadályozta a rák más szervekre való terjedését is.

A vizsgálatok szerint a withaferin, az ashwagandha bioaktív vegyülete segíti elő a daganatos sejtek pusztulását, és így  hatékony lehet számos ráktípus ellen.

Csökkenti a kortizolszintet

A modern kutatások igazolták a több ezer éves természetgyógyászati tapasztalatot, , hogy az ashwagandha segít a kortizolszint csökkentésében. Egy krónikusan stresszben élő  alayokon végzett vizsgálatban az ashwagandhát fogyasztók  kortizolszintje szignifikánsan nagyobb mértékben csökkent a kontrollcsoporthoz képest. A legnagyobb adagot szedők átlagosan 30 %-os csökkenést tapasztaltak.

Segít a stressz, a szorongás és a depresszió leküzdésében

Az Ashwagandha talán leginkább a stressz csökkentésére való képességéről ismert. Kutatók arról számoltak be, hogy az idegrendszerben lévő kémiai jelátvitel szabályozásával blokkolta a stressz útját az agyban. Több kontrollált humán vizsgálat is kimutatta, hogy képes csökkenteni a stresszben és szorongásos zavarokban szenvedő emberek tüneteit.

Egy másik 6 hetes vizsgálatban az ashwagandhát szedők 88%-a számolt be a szorongás csökkenéséről, szemben a placebót szedők 50%-ával.

Egy másik 6 hetes vizsgálatban az ashwagandhát szedők 88 %-a számolt be a szorongás csökkenéséről, szemben a placebót szedők 50 %-ával.

Az adaptogén hatás talán itt figyelhető meg a legjobban: az ashwagandha megállítja a szervezetünk stresszre adott reakcióját. A stresszt és az élő szervezetre gyakorolt romboló hatását már régóta vizsgálják: a magyar származású Selye János professzor írta le elsőként a 3 lépcsős folyamatot, ahogy átveszi szerveink és idegrendszerünk felett a hatalmat. Az adaptogén gyógynövények, mint az ashwagandha is- melyek külön kasztot képeznek a nagyhatású vegyületek között- a második lépcsőben megállítják a stresszre adott reakciónkat. Ez azért óriási jelentőségű, mert így nem következnek be azok a jelenségek- gyulladások hormonszint emelkedések, kimerültség- melyeket aztán nagy erőfeszítéssel kellene kezeljünk.

Javítja az agyműködést, a memória működésével együtt

Ezt két úton éri el: elősegíti az antioxidáns aktivitást, amely megvédi az idegsejteket a káros szabad gyökökkel szemben, valamint  az oxidatív stressz csökkenésével.

Egy kontrollált vizsgálatban egészséges férfiak, akik naponta 500 mg ashwagandhát szedtek, jelentős javulásról számoltak be a reakcióidőben és a feladatteljesítményben, összehasonlítva a placebót kapó férfiakkal.

Gyulladáscsökkentő

Számos kísérlet kimutatta, hogy az ashwagandha segít csökkenteni a gyulladást. Embereken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy növeli a killer sejtek, a természetes ölősejtek aktivitását, amelyek az immunrendszernk azon része, amelyek  harcolnak a fertőzések ellen és segítenek egészségünk megőrzésében.

Egy kontrollált vizsgálatban a napi 250 mg standardizált ashwagandha-kivonatot szedő csoportban átlagosan 36%-kal csökkent a CRP, míg a placebo csoportban 6%-kal. A C Reaktív Protein azt mutatja, hogy a szervezetünkben mekkora a gyulladás szintje- ez az egyik legfontosabb mérőszám, amit én is mindig nézek a vérképekben. A CRP szint mindig halálpontosan megmutatja, küzd-e gyulladással a szervezet- akkor is, ha külső jele egyáltalán nincs, vagy nem érzünk semmit még.

A hajhullás gyakran vezethető vissza a szervezetünkben lévő gyulladásokra, melyet okozhat külső behatás, gyógyszerek, betegségek, vagy akár a stressz is. Az ashwagandha a széles spektrumú adaptogén hatásának köszönhetően mindegyik állapotra tud hatni, ugyanakkor nem kell túladagolásától tartanunk.

Források

Effects of Withania somnifera (Ashwagandha) on Stress and the Stress- Related Neuropsychiatric Disorders Anxiety, Depression, and Insomnia.
Speers AB, Cabey KA, Soumyanath A, Wright KM.
Curr Neuropharmacol. 2021;19(9):1468-1495. doi: 10.2174/1570159X19666210712151556.
PMID: 34254920

Withania Somnifera (Ashwagandha) and Withaferin A: Potential in Integrative Oncology.
Dutta R, Khalil R, Green R, Mohapatra SS, Mohapatra S.
Int J Mol Sci. 2019 Oct 25;20(21):5310. doi: 10.3390/ijms20215310.
PMID: 31731424

Mechanisms of Anti-Tumor Activity of Withania somnifera (Ashwagandha).
Mehta V, Chander H, Munshi A.
Nutr Cancer. 2021;73(6):914-926. doi: 10.1080/01635581.2020.1778746. Epub 2020 Jun 17.
PMID: 33949906

Ashwagandha levél

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top