fbpx

Étrendező

Fruktóz intolerancia és fruktóz felszívódási zavar

Fruktóz kristály - Étrendező

Munkám során sok étrendet készítek. Vannak szigorúbbak, nagyon szigorúak, több allergéntől mentesek, kórházi kezelés alattiak, a cukorbetegségtől a Crohn-ig. Érzêsem szerint viszont a legszigorúbb, azaz a legkevesebb alapanyagot meghagyó a fruktóz intolerancia étrend. Nem keverendő össze a fruktóz felszívódási zavarral, melynek kezelése és étrendje is más, erről majd később lesz szó.

A fruktóz, más néven gyümölcscukor, öttagú gyűrűből álló cukor, azaz monoszacharid. Kémiai szerkezetét tekintve egyszerű szénhidrát, cukorféleség. Természetes formában gyümölcsökben, mézben, zöldségekben található meg. 

Magyarországon az engedélyezés furcsaságai miatt diétás, diabetikus élelmiszerekben is megtalálható, itt azonban szintetikusan előállított formájával találkozhatunk. Sokan nem tudják, hogy az általában használt kristálycukor, étkezési cukor, (szacharóz) melynek fele nádcukor vagy répacukor, másik fele azonban fruktóz.

Fruktóz intolerancia

Fogyasztás után, a bélből történő felszívódást követően az ún. fruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim segítségével glükózzá alakul. Fruktóz-intolerancia esetén a szervezetből ez az enzim hiányzik, így az étkezési cukorban és sok gyümölcsben megtalálható fruktóz glükózzá történő átalakulása nem jön létre.

A rendellenesség, azaz az enzimhiány a fogamzás pillanatában eldől, megelőzésre tehát nincs lehetőség. A veleszületett fruktóz-intolerancia lehet enyhe vagy nagyon súlyos betegség. Ez utóbbi esetben a fruktózmentes diéta sem képes megállítani a májkárosodás folyamatát.

Az első tünetek az anyatejes táplálás megszüntetése után jelentkeznek. A fruktóz tartalmú ételek hatására alacsony vércukorszint, azaz hipoglikémia alakul ki, amely verejtékezéssel, remegéssel, zavartsággal, kóros aluszékonysággal, esetenként görcsrohamokkal, kómával jár. Amennyiben a gyermek nem hagy fel a fruktóz-tartalmú tápanyagok fogyasztásával, vese- és májkárosodás fejlődik ki, ami sárgasághoz, hányáshoz, értelmi leépüléshez vezethet.

A tartósan fennálló tünetek között a rossz étvágy, az elégtelen táplálékfelvétel miatti súlybeli és növekedésbeli elmaradás alakul ki.

A fruktóz-intolerancia nem gyógyítható betegség, de a beteg számára jó életkilátások és életminőség biztosítható a fruktózmentes diéta betartásával. Néhány esetben számítani lehet a májkárosodás progressziójára, májzsugor kialakulására is. A kilátás nagyban függ attól, hogy milyen korán fedezték fel, és milyen korán állították be a helyes diétát.

Fruktóz felszívódási zavar

A másik említett betegség a malabszorpció, azaz felszívódási zavar, melynek során a fruktóz félig emésztetlen formában jut a vastagbélbe, ahol erjedni kezd. Az erjedés fokozott gázképződéssel jár együtt; ez okozza a hasi diszkomfortérzés, görcsöket, puffadást és hasmenést. Ezt később követi rossz közérzet, gyengeség, fejfájás, frontézékenység.

A tünetek összekeverhetőek az irritábilis bél szindrómával, szivárgó bél betegséggel, ezért fontos nagyon a precíz kivizsgálás.

A felszívódási zavar leginkább abban különbözik a születéskor szerzett betegségtől, hogy ez esetben egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók fruktóztartalmú élelmiszerek. Fruktóz-malabszorpció esetén a megengedett gyümölcscukor-bevitel 0 és 50 gramm között alakul.

Ajánlott édesítőszerek fruktóz intolerancia esetén

  • rizsszirup,
  • tápióka szirup
  • stevia,
  • xilit,
  • eritrit
  • taumatin

Édesítés fruktóz felszívódási zavar esetén

Fruktóz felszívódási zavar esetén kicsit bonyolultabb a helyzet. Két tényezőt kell figyelembe venni:

A xilit és az eritrit – mint az összes cukroalkohol-lassítják a fruktóz felszívódását, fokozva ezáltal a tüneteket. Minden más állapotnál: mint például az IR, vagy a cukorbetegség, ez egy nagyon jó hatás lenne, hiszen a lassú felszívódású élelmiszerek fogyasztása a kulcs a jó diétához. Fruktóz felszívódási zavarnál azonban ez nem kívánatos.

A rossz felszívódás oka a Glut 5 nevű szállítóanyag korlátozott működése. Ennek az anyagnak az a feladata, hogy a gyümölcscukrot átszállítsa a vékonybél falán, illetve lehetővé tegye a felszívódását. Ezt a felszívódást a cukorpótló szorbit gátolja. A szorbit a fruktózzal versenyez a transzportkapacitásért. Aki tehát gyümölcscukor-felszívódási zavarban szenved, annak a szorbitbevitelét is korlátoznia kell. Szorbit számtalan, főleg diétás készételben van.

Rizsszirup_Étrendező

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top