fbpx

Étrendező

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea

Az általam nagyon kedvelt és csodált adaptogének egy újabb tagjáról irok ma, ez pedig a Rhodiola rosea. Ennek gyógynövénynek – melyet magyarul rózsás, vagy illatos varjúhájnak hívunk rózsaillatú gyökere után, – az ismertsége  nem újkeletű a gyógynövények világában. Az elmúlt 20 évben pedig folyamatosan kutatja a tudomány, milyen elven működik a számtalan egészségmegőrző tulajdonsága.

Kelet- és Közép-Ázsia népeinek ősi írásos emlékeiben esik szó egy szent növényről, melynek nagy gyógyító erőt tulajdonítanak. Egy szibériai mondás szerint pedig 100 évig él az, aki az ebből készült teát issza. Tibetben a Qing Dinasztia uralkodásának századaiban (1644-1911 isz.) a katonák folyamatosan fogyasztották mint erősítőszer, életerő esszencia, és elhasznált energiáik pótlására. Gyógyító hatását az 1200 évvel ezelőtt íródott tibeti Four Medical Dictionary oldalain is megtalálhatjuk. A gyógynövény első írásos emléke ie. 77-ből származik, ebben Dioscorides, a görög orvos feljegyzi ír az általa elsőként használt Rhodiola rosea gyógyszerként való alkalmazásáról, és erről beszámol a De Materia Medica-ban.

Fontos hatóanyagai a fenilpropanoidok (rozin, rozavin, rozarin és szalidrozid), a flavonoidok és az aromaanyagok, az illóolaj összetevői. A Rhodiola roseanak a következő tudományosan dokumentált hatásai ismeretesek:

  • Adaptogén.
  • Antidiabetogén, vagyis kiegyensúlyozó hatású a szénhidrát-anyagcserére.
  • Nem inzulinfüggő cukorbetegeknél sekenti az inzulin termelődését, illetve növeli az inzulinérzékenységet.
  • Javítja a DNS-ben létrejött károkat.
  • Javítja a munkateljesítményt, a sportolók teljesítőképességét és kitartását.
  • Stressz és depresszió ellen hatásos: a rosovin és salidrozid hatóanyag növeli a szerotonin és dopamin szintjét az agyban, így csökkenti vagy megszünteti a depressziót.
  • Nagyon fontos még, hogy csökkenti a kortizol és glükokortikoid szintjét, illetve az egészségesnek megfelelő szinten tartja azokat- ez szintén adaptogén hatásának köszönhető.

Kutatások szerint  betegségeink több, mint 80 százaléka
a stresszben gyökerezik. 

Az adaptogének és fontosságuk

Gyógynövényekben található különféle természetes anyagok, amelyek a mellékvesére gyakorolt hatásuk révén, módosítják a test reakcióit a különféle stresszhatásokkal szemben, növelik a stresszel szembeni ellenállást, és amelyeknek általában nincsenek nem kívánatos mellékhatásai.

Az adaptogén növények harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink valamint az immunrendszerünk működését. Amennyiben arra van szükség lelassítják a túlműködést és  felgyorsítják az alul működést. Folyamatosan fogyaszthatók, és nem lehet őket túladagolni, pont kiegyensúlyozó hatásuk miatt.

A hajnövesztésben két fő tulajdonsága segít

Magas antioxidáns tartalma csökkenti a szabad gyökök számát, és megelőzi vagy javítja a nap és a környezeti szennyezettség által okozott károsodásokat.

Csökkenti a kortizolszintet, amely stressz kialakulásakor gyulladásokat indít a szervezetünkben, így okozva hajhullást, vagy a haj elvékonyodását. Másodlagos a hatás hogy amikor szervezetünk gyulladást érzékel, minden erőforrást és fellelhető vitamint oda csoportosít, elvonva ezzel a hajtól és a bőrtől.

A DeeplyRooted hajvitamin napi adagja 100 mg Rhodiola rosea gyökeret tartalmaz a sok más magas hatékonyságú vitamin és ásványi anyag mellett.

A Rhodiola bizonyos összetevőiről feltételezik, hogy hasznos kiegészítője lehet a cukorbetegség kezelésének, másokról pedig, hogy gátolja a rákos sejtek növekedését. Ebből következtethető, hogy egyes daganatos betegségek kezelésében hasznos lehet, de emberre gyakorolt hatása még nem teljesen tisztázott, így további vizsgálatokat igényel.

Segít a stressz csökkentésében

A Rhodiola rosea egy adaptogén vegyület, ami specifikusan növeli a stresszel szembeni ellenálló képességet. Az emberi szervezetben a kortizol nevű hormon segít a stressz kezelésében. Ha ez a hormon hosszabb ideig magas, az negatív hatással lehet a vércukorszintre, súlygyarapodás következhet be, pajzsmirigy problémák alakulhatnak ki, gyengül az immunrendszer, gyengül a memória. A Rhodiola hatásának köszönhetően a szervezet kortizol szintje kiegyensúlyozottabb lesz és a tünetek enyhülnek.

Segít a fáradtság leküzdésében

A krónikus fáradtság kialakulásában több tényező is szerepet játszik. A nem megfelelő, nem eléggé pihentető alvás mellett a stressz és a szorongás is okozhat szellemi és fizikai fáradtságot. Adaptogén tulajdonságának köszönhetően a Rhodiola a fáradság leküzdésében is támogatja a szervezetet. Több tanulmány során vizsgálták a gyógynövény fáradtsággal kapcsolatos hatásait, amelyekben megállapították, hogy azok, akik valóban a rózsagyökér kivonatot kaptak és nem placebot, azok javulást éreztek, vagyis javult a stresszel és fáradsággal szembeni védekező képességük, a hangulatuk és a koncentrációjuk.

Csökkenti a depresszió tüneteit

A depresszió olyan mentális betegség, ami negatívan befolyásolja a kedélyállapotot ezáltal az emberi cselekedetekre is kihatással van. Ez akkor fordul elő, amikor az agyban lévő vegyi anyagok, a neurotranszmitterek kiegyensúlyozatlanok. Ilyenkor a szakemberek antidepresszáns gyógyszerekkel kezelik a beteget, amik képesek korrigálni ezeket az egyensúlyhiányokat. Mivel úgy vélték, hogy a Rhodiola rosea is bír antidepresszáns tulajdonságokkal, vizsgálatnak vetették alá. A vizsgálatban a Rhodiolát a Zoloft nevű antidepresszáns gyógyszerrel hasonlították össze, amiben kimutatták, hogy a szertralin (Zoloft) ugyan jobban csökkenti a depresszió tüneteit, a Rhodiola kevesebb mellékhatást produkált. A tanulmány alapján tehát elmondható, hogy a Rhodiola is segíthet a depresszió kezelésében, mivel az antidepresszánsokhoz hasonlóan pozitív hatással van a hangulatra és az érzelmekre.

Javítja az agy működését

A krónikus stressz folyamatos negatív hatásai az agyban olyan dominóhatást hozhat létre, aminek következtében a mentális funkciók károsodása akár állandósulhat is. A Rhodiola segít csökkenteni az agyban okozott károsodást, amivel hozzájárul az egészségesen tartásához és javítja a test stressz okozta reakcióját is. Kutatások során arra a következtetésre jutottak, hogy a Rhodiolából készült kivonatok alkalmazása segít az idegsejtek regenerációjában és ösztönzi az ép idegsejtek fejlődését is.

Javítja a fizikai teljesítményt

A Rhodiola nem csak a mentális állapotra lehet hatással, hanem a fizikai teljesítményt is fokozhatja. Ezért alkalmazása hasznos a nehéz fizikai munkát végzőknek, a sportolóknak. Alkalmazásával erősödik a test, és ellenállóbbá válik a fizikai megterhelés negatív hatásaival szemben. Kutatások szerint szerepe van a biológiai rendszerek helyreállításában, így csökkentheti a korosodással járó káros hatásokat. Megvédi a sejteket az idő előtti öregedéstől, megőrzi az öregedő bőrsejtek reproduktív képességét, aminek köszönhetően a bőr egészségesebbé és élettel telibbé válik.

Források

Pu WL, Zhang MY, Bai RY, Sun LK, Li WH, Yu YL, Zhang Y, Song L, Wang ZX, Peng YF, Shi H, Zhou K, Li TX. 2020
Panossian A, Wikman G, Sarris J. 2010-2018
Lekomtseva Y, Zhukova I, Wacker A. 2017

Étrendező rhodiola-rhodiola-rosea-hd-png-download

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top