fbpx

Étrendező

Egy gyakori portéka az olaszországi piacokon: az articsóka

Az articsóka  Észak-Afrikában őshonos fészkesvirágzatú zöldség- és gyógynövény. Az ókori görögök nagy becsben tartották, afrodiziákumnak számított. Ez aztán tudományos igazolást nem nyert, ellenben sok más gyógyhatás igen. Európában főleg a Földközi-tenger térségében – leginkább Olaszországban – termesztik, de konzervált formában a világon mindenfelé fogyasztjuk. Magyarországon sokáig dísznövényként tartották.

Noha a megnevezése zöldség- és gyógynövény, igazából ez egy ehető tövisféle, hasonlóan a máriatövishez. A rész, amit fogyasztunk belőle, az valójában a bimbó. A táplálékkiegészítők pedig a levélből, szárból és gyökérből kivont anyagokat is használják.

Az articsóka hatóanyagai

Rendkívül magas az A-, C-, B1-, B2-, B9- és K-vitamin tartalma, ezeken kívül gazdag kalciumban, foszforban, magnéziumban, vasban, káliumban. Tartalmaz sok antioxidáns vegyületet: béta-karotin, klorogénsav, rutin, kvercetin, és luteolin. Az articsóka az egyik leghatékonyabb olyan antioxidáns növényünk, amelyik kifejezetten hozzájárul a bőr öregedését okozó szabad gyökök megkötéséhez. Gyulladáscsökkentőként pedig az egész szervezet folyamataira jó hatást fejt ki.

Melyik hatóanyag miben segíthet nekünk

  • Az articsóka folsav tartalma  a mindannyiunk szervezetében lezajló  enzimatikus reakciókban vesz részt. Ezenkívül létfontosságú a DNS szintézis szempontjából  a terhességet megelőző időszakban, mivel megelőzi a velőcsőzáródási rendellenesség kialakulását.
  • Inulin és rost tartalma  táplálékul szolgál a probiotikus baktériumok számára, segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. A kutatásban résztvevőknél már 2 heti fogyasztás után nőtt a jótékony bélbaktériumok száma- ha pedig a mikrobiom egészségesebb, az minden egyes szervünkre, sőt az idegrendszerünkre is kihat.
  • Az articsóka tartalmaz cinarint és laktont, melyek megakadályozzák a koleszterin szintézist. Serkentik az epe termelését, ezáltal csökken a vérben található koleszterinszint. Az erek fala így megszabadul a lerakódásoktól.
  • Az articsókában számos olyan vitamin található-  niacin, B6-vitamin, tiamin és a pantoténsav- amelyek segítenek a megfelelő anyagcsere fenntartásában. Az anyagcsere nem az emésztést jelenti csak, hanem szervezetünk minden pillanatban lezajló több ezer folyamatát, ahol a sejtmegújulásnak és az egészséges új sejtek létrejöttének, majd a célhelyükre jutásának van nagy szerepe.

A végére hagytam a bőrre gyakorolt komplex hatását ennek az érdekes húsos tövisnek. 

  • Az articsókában lévő nagy mennyiségű C-vitamin meggátolja, hogy a bőrben vagy a bőrön gyulladás alakuljon ki , valamint nagymértékben segíti a sebek, sérülések,  fertőzések gyógyulását is.
  • A benne található peptidek javítják a bőr szerkezetét és táplálják a sejteket.
  • Speciális anti aging hatás: serkenti a vérkeringést, mely által a hatóanyagok és az oxigén könnyebben jut el a bőr rétegeibe. Érdekes mellékhatása a  koleszterinszint csökkenésének, hogy  a máj tehermentesítésével könnyebb lesz a kiválasztó munka, a salakanyagok eltávolítása.

Ennek hatásaként pedig a bőr is egészségesebb és szebb lesz, a máj méregtelenítő munkájának köszönhetően.

Az articsóka fogyasztását tehát abszolút érdemes beiktatni a táplálkozásunkba. A cikk elején azonban említettem, hogy a gyógyításban a levél, a szár és a gyökér kivonatok kapják a nagyobb szerepet, ezeket pedig feldolgozatlanul nem tudjuk magunkhoz venni.

Ha nutraceutikália minősítésű kiegészítőként fogyasztjuk, akkor lehetünk a legbiztosabbak benne, hogy a megfelelő hatóanyagot juttattuk be, a megfelelő dózisban és minőségben.

articsóka_metszet_Étrendező

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top