fbpx

Étrendező

Megkérdezett a Fodrászinfó. A haj belső táplálásáról beszélgettünk.

Nemrég jelent meg ez az interjú velem, amit Dorka készített a Fodrászinfó számára. Sok kérdés érkezett, amiből háromra ebben a cikkben válaszolok, hogy mindenki számára elérhető legyen. (A további kérdéseket is folyamatosan válaszolom meg, újabb bejegyzésekben fogjátok találni.)

Fodrászinfó: Ha nincs semmilyen krónikus betegségem, és igyekszem nagyon jól, egészségesen étkezni, akár bio ételeket enni, akkor ez miért nem elég a hajnak?

Étrendező: Az egészséges étkezés egy szuper alap, és valóban ez az alapja egy testi-lelki egyensúlynak. Az azonban kizártnak tekinthető, hogy mindennap be tudj vinni minden egyes olyan vitamint vagy ásványi anyagot, amire a hajnak szüksége van. Csak egyetlen példa: hogy a napi C vitamin szükségletedből a szervezet alapvető működésén kívül a hajra, bőrre is jusson- ami 1, 5 g – mindennap el kellene fogyasszon 2,2 kg paprikát, vagy 3,7 g citromot. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a szervezetben minden pillanatban létrejöhet egy gyulladás, és ilyenkor az immunrendszer az összes C-vitamint ide fogja átcsoportosítani, hogy felvegyék a gyulladás elleni harcot. A szervezetünk tud ugyan tartalékolni sok ásványi anyagot és vitamint, a haj esetében ez azonban nem mindig elég.

Lássuk is, hogy miért.

Ahhoz, hogy megértsük, miért olyan kikerülhetetlen a stabil napi vitaminbevitel a hajnövekedéshez, vizsgáljuk meg a haj életciklusát: növekedését, cserélődését  részletesebben. A fejbőrben található hajszálak életük során három, jól elkülöníthető szakaszon mennek keresztül. Az egyes hajszálak élettartama nagyjából 2-5 év. A hajszálaink, bár szorosan egymás mellett találhatóak a fejbőrön, más-más életszakaszban vannak. Vagyis míg az egyik csak nemrég bújt ki, a mellette lévő már befejezte a növekedést, vagyis kész arra, hogy kihulljon. 

Az  anagén fázisban a haj folyamatosan növekszik, havonta nagyjából 1 centimétert, átlagosan három éven keresztül. 
Ezután a katagén fázis következik, melynek során a haj növekedése megáll.
Harmadik és utolsó  életszakaszként a telogén fázisba vált, melyben a hajszál felkészül arra, hogy kihulljon. 

Egy időpontban a hajszálak mintegy 90 % van anagén fázisban, 1-2 % a katagén szakaszban, és 8-9 % telogén fázisban. Ezek az arányok egészséges embereknél állandóak, nem változnak. Nagyjából 8000 olyan hajszál lehet minden nap kihullás közeli állapotban, de természetesen ez nem fog egyszerre bekövetkezni. Általában az igénybevételnek jobban kitett területeken erősebben látjuk ezt. Általában csak 50-100 hajszálat veszítünk el naponta, ami az abszolút normális mennyiség. 

Ez a váltakozó életciklus az oka annak, hogy a hajat ilyen erőteljesen kell támogatnunk belsőleg, stabil mennyiségű és minőségű anyagokkal. Ha ugyanis pont a növekvő fázisban maradnak ki azok a tápanyagok, melyre szükség van, azt későbbi fázisban már nem tudjuk úgy pótolni. Illetve majd csak évek múlva kapunk még egy esélyt, a sok új megszülető hajszállal.

Fodrászinfó: Említetted az interjúban a gyógyszer mellékhatásokat is. Hogyan tudom meg hogy én olyat szedek-e?

Étrendező: Az emberi szervezet csodás és bonyolult rendszer, amiben a legkisebb beavatkozás is láncreakciót indíthat el. Sok gyógyszer és állapot okozhatja hogy a haj hullani kezd. A leggyakoribb a cukoranyagcsere zavaraira, a hormonrendszerre és az emésztőszervi panaszokra szedett gyógyszer vagy akár vény nélküli készítmény, mint például a savlekötők. Biztosat azonban csak egy szakember mondhat, aki átnézi az általad bevitt összes anyagot, és az életmódodat. Sokan nem tudják, de egy szál cigaretta 100 mg C-vitamint von el a szervezettől – így dohányosoknak ki kell számolniuk, mennyit kell visszapótoljanak a nap végén. Egy szakember tisztában van ezekkel az összefüggésekkel, és így alkotja meg a problémára való célzott vitamin protokollt. Igy kerülhető el a hasztalanul kiadott pénz, idő és bizalom.

Fodrászinfó: A DeeplyRooted vitaminhoz mindenképpen kell a hajápoló család, vagy lehet mással helyettesíteni?

Étrendező: A DeeplyRooted System szinergiában működik együtt, azaz jelentősen felerősítik egymás hatását. A vitamint maximálisan ajánlom, mert olyan  kiváló összetevőket tartalmaz olyan magas minőségben, amit más termékben nem találsz meg. Ugyanakkor a felszívódás az emésztőrendszeredben teljesen egyéni, amelyet semmilyen szakember nem tud előre megjósolni, és még egy nap folyamán is változhat, például stressz hatására. Ilyenkor a szérum lép a helyére, és kívülről kapja meg a hajszál a támogatást. Úgy fejezném ki magamat, hogy a teljes termékcsalád az a bombabiztos kezelés, de bármelyik részével kezded, látni fogod a változást.

Illatos_rózsás_varjúháj_termés

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top