fbpx

Étrendező

Mi a mikrobiom?

Melyik az a szervünk, amely csak 200 grammot nyom, de eldönti, hogy hízunk-e, depressziósak leszünk, netán táplálékallergiások? Az emberi mikrobiom csupán pár éve tekintendő szervnek, és működésében még sok a fel nem fedezett terület. Az azonban bizonyossá vált, hogy számtalan funkció felelőse, ezért a modern táplálkozástudomány és a molekuláris genetika egyik legfőbb kutatási területe.

A mikrobiom a bennünk és rajtunk élő mikrobák, gombák, baktériumok összessége, egy bonyolult ökológiai rendszer, melynek tagjai  velünk élnek, táplálnak, védenek- és néha kihasználnak minket.

Minden ember mikrobiomja ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomat. Alapjaiban befolyásolja a többi szerv egészségét, valamint a mentális állapotokat: nemrégiben kezdték a második agynak is nevezni. Nagy része az emésztőszerveinkben található: a gyomorban, a vékony-és a vastagbélben. Az köztudott, hogy az emberi szervezet immunrendszere nagyrészt itt található- a mikrobiom ennek is szerves részét képezi. A mikrobiom kényes egyensúlyának felborulása betegségekhez vezet: itt alakul ki, hogy a szervezetünk immunválasza egészséges lesz-e egy adott ingerre, vagy autoimmun folyamat alakul ki. 

A manapság minden ötödik embert érintő táplálékallergiák- gluténérzékenység, laktózintolerancia, fruktózfelszívódási zavar, stb- mögött bizonyíthatóan a mikrobiom egyensúlyának eltolódása áll. Az autoimmun folyamatok elindulása után megnövekedik a szívinfarktus, a rák, a diabétesz, és a neurólgiai betegségek, mint pl. az Alzheimer vagy Parkinson kór előfordulása.

Kevesen tudnak még arról a friss kutatásról, hogy a Firmicutes törzs túlburjánzása esetén a fogyás lehetetlenné válik: ez a mikroorganizmus mindent elraktároz. Így kevesebb tápanyaghoz is jut a szervezet, állandó a fáradékonyság, hiába szed vitaminokat is az illető.

Mivel árthatunk a mikrobiomnak

Sajnos felgyorsult életformánkkal szinte megágyazunk a mikrobiom felborulásának. A születés módja, a környezetszennyezés, az indokolatlan gyógyszerszedés és a mértéktelen túlfertőtlenités antibakteriális szerekkel (amelyek a vírusok, igy a COVID-19 ellen sem védenek) mind nagymértékben károsítja az érzékeny egyensúlyt. Befolyásoló tényező még természetesen a táplálkozás: az állati zsírban és fehérjében, cukorban gazdag feldolgozott élelmiszerek.

Rohanó mindennapjaink velejárója, a stressz itt egy ördögi kört alkot: a szorongás gyulladásos folyamatokat indít el az emésztőszervekben, ahol ettől károsodik a mikrobiom. A bél-agy tengelyen a gyulladás eléri az idegrendszert, ahol állandósul a mentális betegség: depresszió, ködös agy, felfokozott stressz, pánikbetegség- és indul a kör elölről.

A mikrobiom javítása

Azonban a jó hír az, hogy  amilyen könnyen változik rossz irányba a mikrobiom, úgy javítani is lehet rajta. A legfontosabb a minőségi étkezésre való átállás: a mesterséges adalékanyagok elkerülése. Teljes értékű növényi étrenddel csökken a gyulladás, mérséklődnek az addig kialakult civilizációs betegségek tünetei. Sok rost fogyasztás és az erjesztett ételek beiktatása is segít.

Mivel a mikrobiom felborulása felszívódási zavarokkal és így vitaminhiánnyal jár, fontos a megfelelő pótlás- ez azonban mindig személyre szabott kell legyen, úgy mint a célzott szimbiotikumok fogyasztása.

Elsőre talán bonyolultnak hangzik a mikrobiomunkkal foglalkozni, azonban a szervezetünk nagyon meghálálja ha ezen a területen segítünk neki.

gyomor - Étrendező

Hírek, érdekességek

Habár éppen egy hidegfront közepén vagyunk, ezzel együtt vitathatatlanul megérkezett a tavasz. Ha az újévi fogadalmakkal nem volt szerencséd, most itt a következő lehetőség, hogy a természettel együtt te is újraéledj.

A TV Paprikában is elmondam amit a méregtelenítésről gondolok

A közelmúltban ismét meghívtak a TV Paprikába, hogy a tavaszi méregtelenítésről beszélgessünk. Ha érdekel a téma, olvashatsz róla lejebb, a “Szakérői válaszok” rovatban. Röviden csak annyit, hogy az én szótáramban nem szerepel ez a kifejezés. Helyette a szervezet tehermentesítésére szoktam helyezni a hangsúlyt.

Elkezdődött a gyógynövény szezon. Szedjünk vadsnidlinget!

Itt Szentendrén, a Bükkös-patak partján lépten-nyomon gyógynövényekbe botlunk. Igazi kánaán egy fitoterapeutának. 🙂 Az idei első zsákmány a vadsnidling volt. Mivel elég sok volt, néhányat kihúztam gyökerestül, de gyűjtögetés közben mindig biztosítani kell, hogy a populáció fennmaradhasson.

Ez a korai növény nem csak ízletes, de forrása sok hasznos tápanyagnak. Nézd meg a róla készített TikTok videómat!

Reddit
Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Szakértői válaszok

Ebben a rovatban válogatást találsz a különböző felületeken beérkező kérdésekre adott válaszaimra. Ezeken keresztül bepillantást kaphatsz a szemléletemről. Bízom benne, hogy a válaszok között találsz a magad számára is hasznosat. 

Mindazonáltal kérlek vedd figyelembe, amit mindig hangsúlyozok, hogy ezek a válaszok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik a személyes konzultáción adott útmutatásokat!

Létezik-e méregtelenítés egyáltalán?

K

Nemrégiben egy szakembertől hallottam egy kérdésre válaszolva, hogy a pár napos méregtelenítő kúrák kapszulákkal, folyadékokkal nem sokat érnek. Ahhoz, hogy a szervezet kitisztuljon, szerinte egy 2 éves átfogó program kell. Érdekelne ilyesmiről bővebb információ.

V Ez egy olyan kérdés, melyre csak általánosságban tudok válaszolni. 

De még a válasz előtt tisztáznunk kell néhány fogalmat. A méregtelenítés szót én nem használom, mert ugyan bevonult a köztudatba, de nem egy pontos, vagy megfelelő kifejezés. A méregtelenítést a kiválasztó szerveink automatikusan végzik, ha nem tennék akkor pár órán belül válságosra fordulna az állapotunk- példának okáért ha a vesék leállnak, akkor dialízisgép szükséges az életben maradáshoz.

Ugyanakkor nagyon üdvözlendő hogy sokan szeretnének “méregteleníteni”. Én ebből a célból a szerveink tehermentesítését és támogatását javaslom. 

Tehermentesíteni úgy tudjuk, ha nem viszünk be semmi olyat, ami megterhelő lehet: ultrafeldolgozott élelmiszerek, magas finomított cukortartalmú ételek,alkohol, dohányzás, kevés folyadék, nem megfelelő alvás, károsnak minősülő molekulaformájú vitaminok, gyógyszerek, nem kezelt stressz, 0 mozgás – hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Támogatni pedig úgy tudjuk a méregtelenítő szerveinket, ha csökkentjük a kalóriabevitelt, de nem koplalunk. Sok tiszta vizet iszunk, megpróbálunk megfelelő mennyiségben és minőségben aludni, és sok nyerset, rostot enni- már amennyiben ezt megengedi az egészségi állapot.

A “kapszulák, porok” megnevezés pontatlanság. Milyen kapszula? A májat támogató máriatövis? A vért tisztító csalán? Az emésztést segítő keserűanyagok? Minden erős és hasznos gyógynövényt lehet kapni bevizsgált, ellenőrzött teafű, por vagy kapszula formában is, ahogy a semmire nem jó összetevőket is.

De a legfontosabb a személyre szabás- és az időtartamnak is itt lesz jelentősége.

Ha valaki egy hektikus, sztresszes munkát végez, ne adj isten gyakran gyorsétteremben eszik és dohányzik, neki nyilvánvalóan hosszabb idő lesz kitisztítani a szervezetét a felhalmozósott ártalmaktól, mint egy házi ételt készítő, nyugalmasabb életet élő személynek. Teljesen más azonban a helyzet, ha a második személy évek óta gyógyszereket szed krónikus betegségére, esetleg még antibiotikumot is kapott.

Úgy tudnám a legjobban megfogalmazni, hogy a tehermentesítésre valóban szükség van, de ugyanúgy, ahogy az egészség más területein, itt sincsenek csodaszerek, amiket ha bekapkodunk és ugyanúgy csinálunk mindent, mint előtte akkor jót méregtelenítettünk.

Az viszont, hogy ez milyen komolyságú és hosszú folyamat, az mindig csakis a testre szabott terv alapján értelmezhető.

K Szeretném elhagyni a savlekötőt és a cukorra kapott gyógyszereimet. Ha elkezdem a te étrendedet, ez lehetséges?

VElsősorban örülök hogy szeretnéd a saját kezedbe venni az egészséged alakítását, és nem a gyógyszerekre hagyatkozni, melyek amúgy is sokszor tüneti kezelést jelentenek.

Viszont semmiképpen nem szabad gyógyszert orvos engedélye nélkül elhagyni, ez a vényre kapható és a vény nélkül kapható készítményekre is vonatkozik. Én úgy szeretem ezt megfogalmazni, hogy haladjunk egy olyan eredmény felé, amit mérésekkel mutatva az orvosunknak, ő maga fogja javasolni az adag csökkentését, elhagyását.

Természetesen ez is nagyon egyéni elbírálású és személyfüggő. Látnom kell a leleteidet és a méréseidet, hogy képet kapjak a vércukor ingadozásról, vagy más problémáról. Az eslő legfontosabb kérdés hogy mennyire magas a cukor, milyen alkalmakkor, és mennyire érzékenyek a sejtjeid az inzulinra. ( Mivel gyógyszert írtál, ezért azt feltételezem hogy nem inzulinfűggő a kezelésed). Mennyire van hipózás, ha nagyon lefelé visszük az értékeket. Utána látnunk kell, hogy milyen a szénhidrát emésztésed, milyen mennyiségben haladhatunk vele.

Közben a konzultáció során- esetleg néhány házi, otthon elvégezhető teszttel- kiderítjük hogy sok, vagy kevés savval állunk szemben. Nyilván a kezelése teljesen ennek a függvényében fog történni.Az a tapasztalatom, hogy a savcsökkentőt nem szabad egyik napról a másikra elhagyni, ha hosszú ideje szeded. Ugyanakkor a megfelelő személyes tervvel 2-3 hónap alatt beállíthatjuk azt az életmódot, amihez már nem lesz szükséged a mindennapi savlekötőre.

Látatlanban ennyit tudok erről mondani.

Friss a TikTokon

Van egy TikTok csatornám, amit akár vendégként is nézhetsz. Már csak azzal növelheted a jártasságodat a táplálkozástudomány terén, ha rendszeresen megnézel egy-egy videót. Itt mindig a legfrissebb 9 videót fogod megtalálni.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top