fbpx

Étrendező

Felszívódási zavar és a piperin

Feketebors szemek

Sokat halljátok tőlem azt a kifejezést, hogy felszívódási zavar,
és a fontosságát, valamint hogy miként segíthetünk ha erről van szó nálunk. Amikor bármilyen táplálékkiegészítőt, vitamint  viszünk be, azt  először megemésztjük, majd  a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek a tápcsatornából felszívódnak. A felszívódási zavar során
ez a folyamat valamilyen okból nem zajlik le  tökéletesen. 

Ennek sok tünete lehet, de a legalapvetőbb az, hogy nem érzünk változást
a közérzetünkben, hiába szedjük akár a legjobb vitaminokat.

A  szervezetben az  emésztés és a felszívódás rendkívül bonyolult, összetett  folyamat, melyhez sok tényezőnek kell jelen lennie egy időben, együtt dolgozva.A tápanyagokat: összetett szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat először is felszívódásra alkalmas alkotóelemekre kell bontani, majd az emésztőszervek összehangolt munkáját követően
a hasznos összetevők felszívódnak. A felszívódás döntően a vékonybélben történik,
a bélbolyhok segítségével. Utána a vastagbélben szívódik fel a víz, vitaminok és ásványi anyagok a bélfalon át.

Természetesen ez nem egy fekete-fehér állapot, hanem különböző fokozatai lehetnek, az enyhétől az egészen súlyos, életveszélyes állapotokig. A különféle komolyabb  betegségekkel együtt járó felszívódási zavarokról nem ebben a bejegyzésemben lesz szó, most inkább egy olyan anyagot szeretnék bemutatni, mely a mindennapokban segíthet, hogy többet hozzunk ki a vitamin- és tápanyag bevitelünkből.

Piperin, a bors ereje

A piperin a borsban található, erősen bors ízű szerves vegyület. A fekete borsban 5–9%-ban fordul elő, ez adja a bors jellegzetes ízét.

A szervezetbe juttatott piperin fokozza a sejtszintű anyagcserét. 

A piperin a vizsgálatok szerint növelik a biohasznosulást, lehetővé teszik, hogy a szervezetbe juttatott tápanyagok, vitaminok  jobban felszívódjanak a véráramba. Így bármilyen vitaminhoz adjuk, nagyban megnöveli a felszívódást.Sőt, vannak olyan vegyületek, mint például a sok gyógyhatással rendelkező kurkumin, mely önmagában nem képes
a felszívódásra, csak piperin jelenlétében. A fűszerben megtalálható alacsony  százalék alapján viszont nagyon sok borsot kellene elfogyasszunk, ha a biohasznosulást szeretnénk növelni- így inkább támaszkodjunk a piperin kivonatra. A Hush and Hush vitaminjaiban
is rendszeres összetevő.

A vitaminok piacán sokfajta piperin található, van azonban egy szabadalmaztatott forma, a BioPerine, amiről sok kutatás található. Sok helyen  említem, hogy számomra milyen fontos egy termék megítélésénél, hogy a róla közölt  adatok honnan származnak: a gyártó cég állítása, vagy alá tudja támasztani kutatásokkal is. (A BioPerine weboldalán a Research fül alatt találjuk)

Néhány fontosabb BioPerine kutatási eredmény

A BioPerine összetevői javítják a gasztrointesztinális  abszorpciót, azaz felszívódást,  és a vitaminok,  táplálék-kiegészítők szervezeti szintű hasznosulását. Ez a különbség a vérből nézve  akár 20-80 %-os is lehet.

A BioPerine hatékonyságát többek között a szelén felszívódásával vizsgálták. 

A kutatás során az önkéntesek 50 μg szelént kaptak szelén-metionin formájában. A kutatás végén elvégzett vérvizsgálat szerint a szelén-metionint BioPerine-nel együtt szedő csoport vérében 30 %-kal magasabb koncentráció volt mérhető, mint a kontrollcsoportnál.

Kijelenthetjük, hogy a piperin, ezen belül is főleg a BioPerine hozzáadása egy vitamin készítményhez nagyban megnöveli az esélyét hogy maximálisan hasznosuljon.

Étrendező bors magvak

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 kapcsolódó gondolat “Felszívódási zavar és a piperin”

  1. Forrás: Mire jó a kurkuma és hogyan fogyasszuk a legjobb hatásért » Étrendező

  2. Forrás: Kurkuma a bőrnek » Étrendező

Tartalomjegyzék
Scroll to Top