fbpx

Étrendező

Superfood a trópusokról: A Camu Camu jótékony hatásai

A Camu Camu az Amazonas őserdeiben őshonos, bokron növekvő bogyótermés, amely számtalan értékes egészségvédő vegyületet tartalmaz- és ennek csak egy eleme a rendkívül magas C-vitamin tartalom. A Myrtaceae családhoz tartozik, egy vadon élő bokor gyümölcse, amely az elárasztott folyópartokon és lagúnákon növekszik, és négy-öt hónapig teljesen elárasztja a víz. Miután véget ér ez az időszak, az  árhullám levonulásával a talaj és a biomassza, mely tartalmazza a teljes esőerdő összes, koncentrált  tápanyagát, újra lerakódik. Ez a magyarázata annak, hogy itt alakul ki a tápanyagokban leggazdagabb talaj, ami a camu bokrokat speciális enzimekkel, ásványi anyagokkal és aminosavakkal táplálja. Ezért a Camu Camu tele van máshol fel nem lelhető, életerőt serkentő, vitális tápanyagokkal-nagyon magas koncentrációban.

A bogyó íze keserű vagy savanyú; az amazóniai társadalmakban a Camu Camu valószínűleg nem ételként volt használatos, hanem gyógyhatása miatt fogyasztották, vírusok és fertőzések ellen. Az amazóniai régiókon kívül a Camu Camu gyümölcse a világ előtt ismeretlen volt 1950-ig, amikor először táplálkozástanilag  elemezték  a Perui Táplálkozási Intézetben az Egészségügyi Minisztérium megbízásában.Ezek a vizsgálatok kivételesen nagy mennyiségű C-vitamint mutattak ki a Camu Camu bogyókban. A 2800-3000 mg C-vitamint 100 gramm cellulózra vonatkoztatva, a Camu Camu egyike a legmagasabb antioxidáns forrás a gyümölcsök között.

Ezért a gyümölcs íze rendkívül savas, így önmagában nem élvezetes a fogyasztása. Amikor nem gyógyászati célra alkalmazzák, akkor például lekvárok, zselék, desszertek vagy italok keverésére használatos, vagy szép rószaszín pigmentjei miatt édességek színezésére. A Camu Camu aminosavakat tartalmaz, valamint fitokemikáliákban és ásványi anyagokban is gazdag, amelyek mind-mind elősegítik a betegségek megelőzését.

Kutatások szerint  betegségeink több, mint 80 százaléka
a stresszben gyökerezik. 

Amikor szervezetünkben úgynevezett stressz reakciók indulnak be, fiziológiai hatásokat is hoznak magukkal. Megemelkedik a vérnyomás, felgyorsul a szívverés, felborul a só-víz és az elektrolit háztartás, emelkedik a vércukorszint, a vér pedig a vázizomzat felé kezd áramlani. Amint a feszültség forrása elmúlik, és megnyugszunk, lehet hogy rövidesen el is felejtjük azt, a szervezetünkben elindult folyamatok azonban nem tudnak egyik percről a másikra normalizálódni.

Ez addig nem is okoz különösebb problémát, amíg az ilyen helyzetek csak ritkán fordulnak elő- manapság azonban, mikor folyamatosan állandósult rejtett stressznek vagyunk kitéve, ennek jelentős következményei vannak. A szervezet számára nem csak a klasszikus stressz helyzetet léteznek: munkahelyi vagy iskolai teljesítménykényszer, családi feszültségek, rengeteg inger és információ. Ehhez hozzáadódnak az olyan rejtett stressz források, mint a környezetszennyezés, az élelmiszerekben található méreganyagok, a hormonrendszert megzavaró vegyi anyagok, melyekre testünk nem tud felkészülni.

Milyen területeken segíthet

Néhány jellemző terület, ahol számíthatunk a Camu Camu jótékony hatásaira:
  • általános gyulladáscsökkentés,
  • fogászati, szájüregi betegségek,
  • vírusok, főleg a herpesz ellen,
  • szabadgyök megkötésre,
  • immunrendszer támogatására,
  • szív és érrendszeri betegségek megelőzésére, tüneteik enyhítésére,
  • általános anti-aging támogatására.

Mennyire erős antioxidáns a Camu Camu

A szabadgyök megkötő kapacitás mértéke az ORAC lista, ahol minden növény értékét megtalálhatjuk (amit már bevizsgáltak). 100 gramm Camu Camu por ORAC-értéke 52 000.

Összehasonlításképpen az az áfonya, szeder, szamóca és ribizli, melyek értéke 5 000 -18 000 között van, 100 grammra nézve. Például a gyömbér ORAC értéke  15000 körül mérhető, míg az alma és a narancs a legritkább esetben sem éri el az 5000-et.

Ez nem jelenti azt hogy az előbb felsorolt gyümölcsök ne lennének ugyanolyan értékes források: például az szerény kis alma pektinjeivel a legjobb bélflóra-gyógyító. Minden gyümölcs más és más szempontból ad hozzá egészségünk megtartásához.

Egészségvédő összetevők a Camu Camu gyümölcsben

Bioflavonoidokban, antioxidánsokban, aminosavakban gazdag, mint a leucin, szerin és valin. Emellett jelentős mennyiségű béta karotint is tartalmaz, ami jót tesz a bőrnek, továbbá vasat, kalciumot, niacint, riboflavint és thiamint. Ezek főleg az idegrendszer támogatói és erősítik a bőrt, a hajat és a körmöt. Találunk még benne vasat, magnéziumot, kalciumot, káliumot, cinket mangánt és rezet- azaz egy szép kiegyensúlyozott ásványi anyag komplexet.

Gyakran kapom azt a kérdést, hogy a vitaminok közül hogyan válasszunk, főleg a C-vitamint nézve, hiszen elképesztő sok féle terméket találhatunk. A C-vitamin akkor a legjobb felszívódású, ha növényi alapú, valamint nem egyedül található, hanem van mellette más bioaktív növényi vegyület. Ilyen szempontból a Camu Camu jó választás, akár magában, akár C-vitamin forrásként más termékben.

camu camu gyümölcs Étrendező

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top