fbpx

Étrendező

Ideje újraértékelnünk a pitypangot

Sárgállik a gyermekláncfű

Április első hete van, már úton-útfélen kidugta fejét a pitypang. Akik csak bosszantó gyomnövénynek tartják és lekaszálják, valószinűleg nincsenek tisztában azzal, mennyi mindenre felhasználható ez a szerény külsejű kis virág.

A gyermekláncfű, latinul taraxacum officinale nagyon sokoldalúan felhasználható. Minden része ehető: fiatal leveleiből saláta és főzelék készithető, gyökeréből száritva kávépótló lehet. Gyógynövényként már több száz éve használják keserűanyagait máj, vese és izületi betegségekre. Friss virágaiból szirupot, pitypangmézet is készitenek.

A jelenleg folyó tudományos kutatások erősen koncentrálnak a gyógynövényekre és hatóanyagaikra, ezért sem meglepő hogy a pitypangról pillanatnyilag 880 db kutatást olvashatunk a Pubmed portálon.

Három vezető betegség, ami kezelhető pitypang készítményekkel

A vizsgálatok fő csoportjai a cukorbetegség, a daganatos betegségek és az emésztőszervi betegségek, főleg a mikrobiális diszbiózis és a colitis fajták. Nézzünk néhány eredményt.

Emésztőszervek

A pitypang gyökér kivonata jelentősen javitotta a colitisban szenvedő betegek állapotát, in vitro és in vivo is. ( Ding and Wen 2018) Ez azt jelenti, hogy nemcsak laboratóriumi-in vitro, hanem humán , azaz emberi résztvevős in vivo kutatásokban is. Ebben a kutatásban a pitypang gyökér kivonata erősebbnek bizonyult, mint a jelenleg használatos gyógyszer. Ez nagyrészt az antioxidáns, gyulladásellenes és regeneráló tulajdonságainak köszönhető.

Cukorbetegség

Ez a kutatás a pitypang vércukorcsökkentő hatását igazolta. Növelte a béta sejtek inzulin kiválasztó képességét. ( Akhtar et al 1985) Azonkivül a levelek kivonata csökkentette az éhomi vércukorszintet, és javitotta az inzulinrezisztancia tüneteit.

Daganatos megbetegedések

Utoljára de nem utolsósorban nézzünk a daganat ellenes kutatásokból egy párat. Egy 2008-as vizsgálatban azt bizonyosodott be, hogy a pitypang kivonat megakadályozta a rákos sejtek terjedését emlő és prosztata rák esetén. ( Sigstedt et al 2008) Ami még nagyobb jelentőségű, hogy a pitypang bizonyos hatóanyagai arra késztethetik a rákos sejteket, hogy beinditsák a programozott sejthalált, azaz öngyilkosságot kövessenek el. Ez óriási jelentőségű, mert anélkül lehet megszabadulni a rákos sejtektől, hogy közben nem terheljük vagy kárositjuk a szervezetet vagy az immunrendszert. Ez az elképesztő eredmény hatásos volt leukémia, végbél-, prosztata-, és hasnyálmirigy rákos elváltozásainál is. (Nguyen et al 2019, Ovadje et al 2011,2012,2016)

Ez a három súlyos betegség csak egy része a pitypang hihetetlen hatásainak. Amig a tudomány még jobban körbejárja a hatóanyagokat és optimális használatukat, igyekezzünk minél több pitypang kivonatot fogyasztani.

Erre remek lehetőség a Plant Your Day fehérjepora, mely 33 szuperfoodot és szuperzöldet tartalmaz, ebből a bio pitypang kivonat csak ez egyik. Napi fogyasztásával rengeteget tehetünk az egészségünkért, ahogy ezt a fenti bejegyzés is ékesen bizonyitja.

Pitypang virágfej

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 kapcsolódó gondolat “Ideje újraértékelnünk a pitypangot”

  1. Forrás: 33 superfood egy fehérjekészítményben, ez a PlantYourDay » Étrendező

Tartalomjegyzék
Scroll to Top