fbpx

Étrendező

Mint egy hindu istenség: az ezerarcú amla

Az amla, amalaki vagy indiai egres már az ókorban nagy megbecsülésnek örvendett. Indiában az Ayurvedikus iratokban is megemlítik, szent fának tartják – a hagyományos egressel szemben fán terem. Az indiai egres minden része hasznosítható: egyaránt értékes a gyökere, a levelei, a virágai és a magvai is. Az Ayurveda szerint az indiai egres öt íz hatással rendelkezik: első ízlelésre savanyú, majd édesnek tűnik, később „összehúzza” az ízlelőbimbókat és kesernyéssé válik, utóíze pedig enyhén csípős. A hagyomány szerint ennek köszönheti széles spektrumú gyógyhatásait, hiszen az összes ízhatásnak megfelelő hatóanyagokat tartalmazza.

Az amla számos olyan anyagot tartalmaz, amelyek javítják az egészséget, beleértve a C-vitamint és antioxidánsokat. Az Ayurvédikus kezelésekben  a hosszú élettartam elősegítésére használják, de sok más figyelemreméltó hatása mellett alkalmas a fertőzések kezelésére és megelőzésére is. Úgy tartják, hogy a legjobb öregedésgátló gyógynövény.

A fa gyümölcse nagy koncentrációban tartalmaz aszkorbinsavat, fenolokat, beleértve az ellag- és gallusz savat, kvercetint, flavonoidokat, glikozidokat és proantocianidineket, emellett rostokat, ásványi anyagokat, fehérjéket és aminosavakat. 

Az amla erős antioxidáns aktivitást mutat. Immunmoduláló, gyulladáscsökkentő, májvédő és rákellenes hatásokkal bír.

Az amla felhasználási területei

A növényt hagyományosan különböző gyógyászati ​​célokra használták: reumás fájdalmak, asztma, vérzések, sárgaság, diszpepszia, hányinger, székrekedés, hasmenés, szembetegségek, bélbetegségek, diabétesz,, koszorúér- és szívbetegségek, továbbá különféle rákos megbetegedések.

A mostani kutatások vizsgálatai kimutatták, hogy az amla zsírmáj ellenes  és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Kombinált gyulladáscsökkentő, véralvadásgátló, trombózis-, és trombocitaképződés elleni  tulajdonságai jó lehetőséget  kínálnak  a vaszkuláris rendellenességek megelőzésére a hagyományos kezelés mellett.

Az amla alkoholos és vizes kivonatai pozitív eredményeket mutattak a baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal szemben: mint például a  megannyi ember életét megkeserítő herpes simplex vírusok ellen, ahol az amla  fenoltartalma használható fel eredményesen. 

Az amla egy gyógynövényes szemcsepp egyik összetevője is, amely fertőzésekre és gyulladásos szembetegségekre lett kifejlesztve.

Miben segíthet még nekünk az amla

Egy kutatásban  arra a következtetésre jutottak, hogy az amla segített fenntartani a telomerek hosszát. Ezek azok a DNS szál  végén található kis szakaszok, amelyek megjósolják a várható élettartamot. Életmódunkkal és az étkezésünkkel ( például az amlával)  lehet befolyásolni a hosszukat látható módon, azaz növelni az élettartamunkat.

Egy humán klinikai vizsgálatban azoknak a 35-55 éves, magas koleszterin szintű férfiaknak, akik 28 napig amla kiegészítőt  kaptak, csökkent a szérumból mért  koleszterinszintjük. 

Azoknál a 2-es típusú cukorbetegeknél,  akik napi 2-3 gramm porított, szárított amla gyümölcsöt fogyasztottak, csökkent az összkoleszterin, az alacsony sűrűségű lipoprotein és a trigliceridek szintje a vérben. 

A gyümölcs alkoholos és vizes kivonatainak fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatását is tesztelték. Az eredmények hasonlóak voltak az aszpirinéhez.

Tanulmányok kimutatták, hogy az amla előnyös lehet a gyomorégés kezelésében. Egy 2018-as tanulmány 68 olyan embert vizsgált meg, akiknek reflux betegsége (GERD) volt. Az egyik csoport naponta két alkalommal 500 mg amlát kapott étkezés után, míg a másik csoport placebót. Négy hét után az amlát szedő betegeknél jelentősen csökkent a gyomorégés és a gyomortartalom visszafolyása a nyelőcsőbe.

Antioxidáns, gyulladáscsökkentő  és öregedésgátló hatása miatt, az amlát használják kozmetikai termékekben is. A DeeplyRooted hajkapszula a sok hajnövekedést és erősödést kiváltó gyógynövény mellett az amlát is tartalmazza.

Források

Efficacy and safety of Amla (Phyllanthus emblica L.) in non-erosive reflux disease: a double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial 
Effect of the Indian gooseberry (amla) on serum cholesterol levels in men aged 35-55 years
Clinical evaluation of Emblica Officinalis Gatertn (Amla) in healthy human subjects: Health benefits and safety results from a randomized, double-blind, crossover placebo-controlled study
Amla (Emblica officinalis Gaertn), a wonder berry in the treatment and prevention of cancer.
Baliga MS, Dsouza JJ. Eur J Cancer Prev. 2011
Emblica officinalis (Amla): A review for its phytochemistry, ethnomedicinal uses and medicinal potentials with respect to molecular mechanisms.
Variya BC, Bakrania AK, Patel SS.
Pharmacol Res. 2016

Étrendező amla tálban felülnézetben

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartalomjegyzék
Scroll to Top